Achiziționarea unei mașini de la proprietar sau prin intermediari? Ce să alegi?

Achiziționarea unei mașini de la proprietar sau prin intermediari? Ce să alegi?

A deține o mașină este ceva indispensabil în zilele de astăzi. Totuși, mulți au anumite temeri înainte de a cumpăra o mașină uzată. Pe de o parte, acest lucru nu este deloc surprinzător. Pe piața vehiculelor rulate găsești o mulțime de mașini care merită doar aparent atenție – teoretic, frumos și eficient și, de foarte multe, ori cu defecte ascunse după accidente, într-o stare tehnică departe de-a fi perfectă. Totuși, înseamnă asta că este mai bine să renunți la mașini uzate și să cumperi doar altele noi? Desigur că nu. O mașină folosită este o alegere bună, iar cumpărarea acesteia nu trebuie să fie o decizie greșită. Multe dintre aceste vehicule sunt mașini care nu diferă de vehiculele noi și sunt mult mai ieftine. Merită să cumperi vehicule second-hand, dar reține câteva reguli legate de o astfel de achiziție. Respectându-le, poți fi sigur că achiziția va fi o decizie bună, iar mașina va fi un vehicul fără probleme și confortabil. 

ADVERTISING

Ce să iei în considerare atunci când vrei să cumperi o mașină second-hand?

Atunci când te hotărăști să cumperi o mașină uzată, ai două opțiuni - direct de la proprietar sau de la intermediar. Teoretic, cumpărarea de la proprietar are mai mult sens, dar aceasta este doar o teorie. Da, direct de la proprietarul vehiculului poți afla câte ceva despre istoria acestuia, despre ce reparații s-au făcut, care este statutul juridic al vehiculului, dar trebuie amintit că proprietarul vehiculului va spune doar cât vrea să spună, așa că oamenii care nu au experiență în inspectarea vehiculului, în analiza istoricului său juridic, ar trebui să se gândească dacă pot cunoaște suficient mașina pentru a fi siguri ce cumpără. O alternativă într-o astfel de situație este să iei cu tine o persoană cu mai multă experiență în inspectarea vehiculului, sau chiar să angajezi o astfel de persoană. 

ADVERTISING

Cumpărarea de la un intermediar care vinde profesionist mașini second-hand este considerată de mulți cumpărători ca fiind foarte riscantă. Există o părere că nu se cumpără de la un „comerciant”. Da, printre oamenii implicați în comerțul cu mașini, poți găsi mulți care sunt capabili să facă mașina „după tranziții”, astfel încât să arate și să se conducă ca nou-nouță, cel puțin la momentul vânzării, dar asta nu înseamnă că toate companiile implicate în vânzarea de mașini sunt așa. În multe dintre ele, merită să cumperi vehicule. Avantajele unei astfel de achiziții sunt multe. Un antreprenor sau o companie care se ocupă cu vânzări auto second-hand este responsabil/ă pentru ceea ce vinde, motiv pentru care mulți dintre aceștia, atunci când acceptă un vehicul spre vânzare, analizează cu atenție starea tehnică și juridică a acestuia. Starea tehnica este verificată de către profesioniști, iar toate defectele posibile ale vehiculului sunt cunoscute și prezentate clientului. Antreprenorii importanți, încrezători în vehiculele pe care le oferă, oferă o garanție pentru vehiculele vândute. Aceasta este cea mai bună dovadă de profesionalism în acțiune și de certitudine a ceea ce cumperi; niciun antreprenor care se ocupă de comerțul auto nu va da garanție pentru o mașină în stare tehnică proastă, riscând astfel nu doar costuri neprevăzute, ci și o părere despre firma sa. Deci merită să cumperi de la intermediari, dar numai de la cei mai buni. Cumpărarea într-un astfel de loc reprezintă o certitudine a stării mașinii și avantaje suplimentare, precum posibilitatea de a contracta un împrumut pentru cumpărarea unui vehicul, în condiții preferențiale sau posibilitatea încheierii unei asigurări în momentul achiziției, pe loc, fără a fi nevoie să cauți o companie de asigurări care să asigure vehiculul nou cumpărat. Un mare plus al cumpărarii de la un intermediar este, de asemenea, că ajută la îndeplinirea tuturor formalităților. În acest moment, nu trebuie să îți faci griji cu privire la contractul de cumpărare și vânzare a vehiculului, asigurare, alte documente. Brokerul va aranja totul pentru cumpărător, va explica formalitățile în detaliu și te va informa despre ce trebuie să faci pentru a înmatricula vehiculul și a-l conduce legal. Foarte des, în decontarea pentru autovehiculul achiziționat, poți lăsa unul mai devreme, care nu numai că reduce prețul vehiculului achiziționat, dar te scutește și de nevoia de a căuta pe cineva care să cumpere mașina pe care ai condus-o până în acel moment.

ADVERTISING

Cumpărarea unei mașini second-hand nu trebuie să fie o decizie proastă. Industria actuală este la un nivel foarte înalt, un vehicul second-hand poate arăta ca nou și, din punct de vedere tehnic, nu este foarte diferit de cel nou. Desigur, pe piața de vehicule second-hand poți găsi și vehicule foarte uzate, precum și mașini reparate neprofesionist după denivelări sau accidente grave. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că toate vehiculele uzate sunt proaste sau nu merită atenție. Cumpărarea unui vehicul second-hand este cea mai corectă decizie. La cumpărare, însă, nu poți uita de necesitatea inspectării vehiculului și a analizei stării sale tehnice și juridice.