Stresul cronic din adolescență ar putea reduce fertilitatea, mai târziu în viață

Stresul cronic din adolescență ar putea reduce fertilitatea, mai târziu în viață

Un studiu recent sugerează că șoarecii masculi expuși la un stres cronic moderat în timpul adolescenței pot avea o fertilitate redusă la vârsta maturității. Există temeri că la fel ar putea sta lucrurile și în cazul oamenilor.

Cercetarea, prezentată la o conferință științifică de la Stockholm, s-a axat pe dezechilibrele hormonale cauzate de stres, care pot perturba pubertatea și sistemul reproductiv, afectând aspecte precum libidoul, ovulația și producția de spermă.

În cadrul studiului de față, cercetătorii au analizat efectele plasării șoarecilor adolescenți în spații închise pentru perioade scurte, pe parcursul a două săptămâni.

ADVERTISING

Oamenii de știință au observat în cazul femelelor stresate o maturizare sexuală întârziată, iar în cazul masculilor o creștere mai lentă în greutate, dar și o scădere a numărului de spermatozoizi, cu anomalii în forma și mișcarea spermatozoizilor, scrie Medical Xpress.

Șoarecii masculi aveau, de asemenea, niveluri mai scăzute ale hormonului de stres corticosteron, care joacă un rol similar cu cel al cortizolului la om.

Autorul principal al studiului, profesorul Aleksander Reznikov, a explicat că și stresul moderat și repetat din timpul adolescenței poate avea efecte dăunătoare pe termen lung asupra sistemului reproducător și asupra capacității organismului de a se adapta la mediul înconjurător.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇