Cum influențează stresul fertilitatea la femei și bărbați

Cum influențează stresul fertilitatea la femei și bărbați
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește infertilitatea ca incapacitatea de a concepe un copil după o perioadă de 12 luni de contacte sexuale regulate și neprotejate.[5] Este o problemă care afectează milioane de persoane la nivel global și care poate avea multiple cauze, ce pot varia de la anumite probleme medicale până la factori de mediu și stil de viață. Unul dintre acești factori este stresul, care, deși nu poate fi considerat o cauză directă a infertilității, poate avea un impact negativ asupra fertilității feminine și masculine.

Impactul stresului asupra fertilității la femei

Ideea că stresul poate interfera cu capacitatea unei femei de a rămâne însărcinată nu este una nouă și, de-a lungul timpului, au apărut mai multe studii ce o susțin.

Unul dintre argumente este acela că stresul poate perturba ciclul menstrual normal al unei femei. Astfel, pot apărea probleme de ovulație sau menstruații neregulate, care pot afecta șansele de concepție. În plus, anxietatea poate prelungi timpul necesar pentru a concepe și poate afecta chiar și succesul unor tehnici de reproducere umană asistată precum inseminarea in vitro.[2][7]

ADVERTISING

Dincolo de aceste efecte directe, stresul favorizează și adoptarea unor comportamente nesănătoase ce pot afecta fertilitatea. O femeie stresată poate dormi prea mult sau prea puțin, poate avea dificultăți în a-și menține obiceiurile alimentare sănătoase, poate sări peste exercițiile obișnuite sau, dimpotrivă, să exagereze cu activitatea fizică. Își poate pierde interesul pentru activitatea sexuală, poate exagera cu consumul de alcool sau cofeina și poate face alte alegeri nesănătoase. Toate acestea îi vor afecta capacitatea de a concepe.[1]

Acestea fiind spuse, este important de reținut că stresul nu este singurul factor implicat în infertilitate. Alți factori, precum vârsta, sănătatea generală sau problemele medicale preexistente, pot avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra fertilității unei femei.[1][2][7] Primul pas în identificarea cauzei exacte a problemelor de fertilitate îl reprezintă programarea la un control ginecologic. Medicul îți poate spune ce investigații sunt necesare și, ulterior, ce opțiuni există pentru a te ajută să rămâi însărcinată. 

ADVERTISING

Impactul stresului asupra fertilității la bărbați

Infertilitatea este adesea atribuită în proporție de 50% partenerului de sex masculin.[4] Ca și în cazul femeilor, stresul este unul dintre factorii care pot contribui la apariția acestei probleme.

Stresul poate duce la diminuarea producției de spermă, afectând astfel numărul de spermatozoizi, motilitatea și morfologia acestora. De asemenea, poate altera echilibrul hormonal masculin, reducând nivelul de testosteron, hormonul esențial pentru spermatogeneză, procesul de dezvoltare a spermatoizilor. Ca și în cazul femeilor, favorizează adoptarea unor comportamente nesănătoase care pot afecta și mai mult calitatea spermei (ex: fumatul, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă etc.).[3][4][6]

Un medic te poate ajuta să afli mai multe despre infertilitate în general și despre motivele din spatele dificultăților pe care tu și partenera ta le întâmpinați în conceperea unui copil. Important este să vă amintiți că nu sunteți singurul cuplu aflat în această situație și că există soluții care vă pot ajuta să obțineți sarcina dorită!

ADVERTISING

Tehnici de gestionare a stresului

Când vine vorba de gestionarea stresului, există multe tehnici pe care le poți încerca. Acestea includ acupunctura, terapia prin masaj, meditația, psihoterapia și terapia cognitiv-comportamentală, grupurile de sprijin/educative, vizualizarea, plimbările sau drumețiile și yoga. Alegerea metodei potrivite de gestionare a stresului depinde de preferințele individuale și de stilul de viață.

Stresul poate avea un impact semnificativ asupra fertilității atât la femei, cât și la bărbați. Prin gestionarea eficientă a acestuia și, dacă este necesar, prin apelarea la ajutor specializat, șansele de a concepe un copil pot crește semnificativ.[1][2][7]

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol nu pot înlocui vizita la medic. Dacă întâmpini dificultăți în a concepe un copil, discută cu un specialist în fertilitate pentru a afla mai multe despre efectele stresului asupra fertilității, alte potențiale cauze și soluțiile potrivite pentru tine!

Bibliografie: 

  1. „7 Ways Stress Can Make It Harder to Get Pregnant”, Verywell Family, 2022, www.verywellfamily.com/can-stress-keep-you-from-getting-pregnant-1959951. Accessed 26 Apr. 2024.
  2. Gillette, Hope. „Can Stress Mess up Your Period?”, Healthline, 8 Dec. 2023, www.healthline.com/health/stress/can-stress-mess-up-your-period. Accessed 26 Apr. 2024.
  3. „Healthy Sperm: Improving Your Fertility”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/fertility/art-20047584. Accessed 26 Apr. 2024.
  4. Ilacqua, Alessandro, et al. „Lifestyle and Fertility: The Influence of Stress and Quality of Life on Male Fertility”, Reproductive Biology and Endocrinology, vol. 16, no. 1, 26 Nov. 2018, rbej.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12958-018-0436-9, https://doi.org/10.1186/s12958-018-0436-9. Accessed 26 Apr. 2024.
  5. „Infertility”, World Health Organization, 3 Apr. 2023, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/infertility. Accessed 26 Apr. 2024.
  6. Susha Cheriyedath, M.Sc. „Do Stress and Anxiety Affect Sperm Quality?”, News-Medical, 22 May 2019, www.news-medical.net/health/Do-Stress-and-Anxiety-Affect-Sperm-Quality.aspx. Accessed 26 Apr. 2024.
  7. Yahya, Fadi. „Infertility and Stress”, Mayo Clinic Health System, 24 Aug. 2022, www.mayoclinichealthsystem.org/hometown-health/speaking-of-health/infertility-and-stress. Accessed 26 Apr. 2024.