Situație fără precedent în Senegal: Cel mai tânăr președinte din istoria țării, ales la trei săptămâni după ce a ieșit din închisoare, are două soții (Video)

Situație fără precedent în Senegal: Cel mai tânăr președinte din istoria țării, ales la trei săptămâni după ce a ieșit din închisoare, are două soții (Video)

Bassirou Diomaye Faye a devenit marţi, după o ascensiune politică fulminantă, al cincilea preşedinte al Senegalului, promiţând o „schimbare sistemică”, suveranitate şi linişte în ţară după ani de tulburări.

Mandatul său începe însă şi cu o situaţie nemaiîntâlnită până acum la palatul prezidenţial: aici vor fi două prime-doamne, pentru că noul preşedinte, în vârstă de 44 de ani, este poligam şi are două soţii, relatează AFP.

Noul preşedinte a ales să îşi afişeze în mod deschis poligamia, o practică tradiţională şi religioasă puternic înrădăcinată în cultura senegaleză, chiar din timpul campaniei electorale, înainte de alegerea sa triumfătoare, încă din primul tur de scrutin, cu 54,28% din voturi.

Marie Khone, prima femeie cu care s-a căsătorit în urmă cu 15 ani şi cu care are 4 copii, este din acelaşi sat ca el. Cu cea de-a doua soţie, Absa, s-a căsătorit în urmă cu puţin peste un an.

ADVERTISING

Poligamia este de mult timp un subiect controversat în această ţară, cu o populaţie musulmană în proporţie de peste 90%. Însă apariţia publică a lui "BDF", cum i se spune noului preşedinte, înconjurat de cele două soţii ale sale a readus subiectul în centrul dezbaterilor, în presă, pe reţelele sociale, dar şi în familiile obişnuite, stârnind reacţii diverse.

Pentru fostul ministru al Culturii, profesorul de istorie Penda Mbow, noua situaţie de la palatul prezidenţial "este total inedită. Până acum, nu a existat decât o singură primă-doamnă. Acest lucru înseamnă că întregul protocol trebuie revizuit", atrage el atenţia.

ADVERTISING

Cele două femei cu care este căsătorit au participat, marţi, la învestirea sa.

Cine este noul președinte al Senegalului

Încrezător, îmbrăcat într-un costum albastru închis cu cravată asortată, Faye a depus jurământul marţi în faţa a sute de oficiali senegalezi şi a mai multor şefi de stat şi lideri africani la centrul de expoziţii din noul oraş Diamniadio, în apropiere de Dakar.

Faye, care nu a mai fost ales niciodată într-o funcţie, devine cel mai tânăr preşedinte al ţării vest-africane de la independenţa din 1960, la mai puţin de trei săptămâni de la eliberarea sa din închisoare.

ADVERTISING

La 14 aprilie 2023, Faye a fost arestat la ieşirea din biroul său pentru acuzaţii precum "răspândirea de ştiri false, sfidarea instanţei şi defăimarea unui organism constituit", în urma unei postări pe care a făcut-o pe reţelele sociale. În această postare, el denunţase nedreptatea percepută în cadrul sistemului judiciar. Deşi deţinut, el nu a fost condamnat şi astfel a putut candida la preşedinţie.

Faye îi succede pentru un mandat de cinci ani lui Macky Sall, în vârstă de 62 de ani, care s-a aflat 12 ani la conducerea unei ţări de 18 milioane de locuitori şi care a menţinut relaţii puternice cu Occidentul şi Franţa, diversificându-şi în acelaşi timp parteneriatele.

Faye, anterior un înalt funcţionar public în administraţia fiscală, şi-a stabilit ca priorităţi scăderea costului vieţii, lupta împotriva corupţiei şi reconcilierea naţională.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇