Ziua 753 a războiului din Ucraina aduce în atenţie mai degrabă luptele de peste graniţa rusă şi mascarada de alegeri, organizată de Kremlin pentru confirmarea în funcţie a lui Vladimir Putin.
Drone au zburat peste Moscova, alt incendiu a cuprins o rafinărie şi toate şcolile şi magazinele din anumite părți ale regiunii ruse Belgorod vor fi închise până marţi, din cauza incursiunilor armate ale partizanilor. Aceştia susţin că au cucerit clădirea administrativă a unei localităţi şi pene de curent au afectat această regiune de frontieră.
Aeroporturile moscovite au impus restricţii de zbor din cauza dronelor căzute în apropiere, iar ministrul Apărării a vizitat centrul de comandă al forţelor navale ruse din Marea Neagră.
Totul se petrece în contextul în care duminică este ziua 3 şi cea mai importantă a alegerilor prezidenţiale la care Vladimir Putin se aşteaptă să câştige 80% din voturi. Însă ruşii nemulţumiţi de Kremlin au organizat "Amiaza fără Putin", la îndemnul Iuliei Navalnaia. E vorba de un protest mut, la ora 12:00, la secţiile de votare, care s-a ţinut chiar şi la Bucureşti.
Tot la Bucureşti, un rucsac suspect a fost descoperit la poarta ambasadei, care a reacţionat acuzând "duşmanii Rusiei" care vor să producă panică şi să împiedice cetăţenii să voteze. Iar la Chişinău un bărbat a aruncat două bombe incendiare în curtea ambasadei ruse. În Ucraina, două drone ale Kievului au lovit o secţie de votare în partea din regiunea ucraineană Zaporojie controlată de ruşi.
Tot azi dimineaţă, ambasadorul rus la Bucureşti a fost convocat la MAE, ca reacţie la afirmaţiile dure ale Mariei Zaharova de după rezoluţia Parlamentului European privind restituirea tezaurului românesc.
Din Occident, preşedintele francez Emmanuel Macron insistă că ar putea fi necesare "operațiuni la sol" în Ucraina, iar ministrul britanic al Apărării s-a întors din drumul spre Odesa, pentru că ruşii au aflat planurile lui de călătorie.
Războiul din Rusia
- Dronele invadează Rusia - Ministerul rus al Apărării anunţă că a interceptat 35 de drone ucrainene în opt regiuni peste noapte: patru deasupra regiunii Moscova, trei în regiunea Belgorod, două în regiunea Kaluga, una peste regiunea Orol, una peste regiunea Rostov, patru peste regiunea Iaroslavl, trei peste regiunea Kursk și 17 la Krasnodar Krai. În regiunea Belgorod, dronele au reușit să distrugă liniile de alimentare cu energie electrică și gaze din satul Jovtneve, provocând pene de curent într-o zonă extinsă.
- Rafinărie lovită - În cursul nopții, presa rusă a raportat că drone ucrainene au lovit o rafinărie de petrol din Krasnodar Krai, provocând un incendiu și ucigând un muncitor. Locuitorii din Slaviansk-pe-Kuban au raportat că au auzit explozii în oraș și au spus că o fabrică locală a luat foc, potrivit canalului de știri rus Baza. Localnicii spun că mai mult de cinci drone ar fi lovit instalația, însă autoritățile din Rusia susțin că incendiul a fost “de scurtă durată” și că ar fi izbucnit după ce o dronă doborâtă ar fi căzut în zonă. Flăcările au fost stinse între timp și nu s-au înregistrat victime, mai transmit rușii.
- Drone deasupra Moscovei - Primarul Serghei Sobianin spune că unitățile de apărare aeriană au distrus două drone care zburau spre Moscova peste noapte, peste districtul Domodedovo al orașului. Rapoartele preliminare arată că nu există victime.
- Restricţii pe aeroporturi - Aeroporturile moscovite Domodedovo, Vnukovo şi Jukovski au impus restricţii de zbor duminică dimineaţa din motive de securitate, a anunţat autoritatea rusă a aviaţiei civile Rosaviaţia. Resturi de dronă ar fi căzut în zona aeroporturilor.
- Şcoli şi magazine închise până marţi - Toate școlile, liceele și magazinele din anumite părți ale regiunii ruse Belgorod vor fi închise luni și marți, în urma unei creșteri a atacurilor ucrainene, a anunțat guvernatorul regiunii. Districtele afectate se află lângă granița cu Ucraina.
- Victorie pentru partizani - Voluntarii ruși care luptă pentru Ucraina în „Batalionul Siberian” au anunțat cucerirea clădirii administrației din localitatea Gorkovski, regiunea Belgorod.
- Şoigu pune flota în alertă - Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a ordonat forţelor navale ruse la Marea Neagră să consolideze protecţia instalaţiilor şi să efectueze exerciţii regulate pentru a respinge atacurile asupra navelor. Şoigu a vizitat duminică centrul de comandă al forţelor navale. Flota rusă de la Marea Neagră au fost ţinta unor atacuri frecvente din partea forţelor ucrainene.
Ce spune Kievul despre atacurile peste graniţă
- Șeful spionajului militar al Ucrainei, Kirilo Budanov, a declarat sâmbătă că rușii sunt cei care conduc grupurile de sabotaj care atacă regiunile Belgorod și Kursk, care se învecinează cu Ucraina. „Aceasta este o poveste despre modul în care rușii rezolvă această problemă internă. S-ar putea să ne placă unele dintre ele mai mult, altele mai puțin. Dar, totuși, sunt ruși”, a spus Budanov. El a adăugat că atacurile vor continua.
- Preşedintele Volodimir Zelenski spune că recentele lovituri de succes cu drone ucrainene asupra țintelor din Federația Rusă demonstrează vulnerabilitățile Rusiei și capacitățile Ucrainei de a ataca la distanță. Forțele ucrainene au lovit mai multe rafinării de petrol din Rusia săptămâna aceasta, după ce recent au doborât mai multe avioane de război rusești și au lovit flota Mării Negre. „Aceste săptămâni au demonstrat multora că mașina de război rusă are vulnerabilități pe care le putem atinge cu armele noastre”, a spus Zelenski.
Alegeri cu final cunoscut
- Alegeri cu rezultat ştiut - În Rusia se desfăşoară duminică a treia şi ultima zi a alegerilor prezidenţiale, la care au participat deja peste jumătate din cei 112 milioane de ruşi cu drept de vot. Primele 24 de ore de vot au fost marcate de circa 20 de incidente precum aruncarea de cocteiluri Molotov în direcţia secţiilor de votare şi stropirea cu cerneală şi vopsea a urnelor, ceea ce a dus la invalidarea câtorva sute de buletine de vot. Detalii AICI
- Mai multe secții de votare din Rusia au scos de pe pereți portretele lui Putin abia în a treia zi a scrutinului.
- Rucsac suspect la Bucureşti - Un rucsac a fost abandonat la poarta Ambasada Rusiei din Bucureşti, prilej cu care reprezentanţa diplomatică a pus acest incident pe seama „duşmanilor” care vor panică de alegeri. Detalii AICI
- Bombe incendiare la Chişinău - Un bărbat a aruncat duminică două bombe incendiare în curtea ambasadei ruse din Chişinău. "Un provocator a aruncat un obiect în flăcări în curtea ambasadei ruse din Chişinău", a transmis corespondentul TASS. Bărbatul a fost reţinut de poliţia Republicii Moldova.
- "Amiaza fără Putin" - Grupuri de oameni au început să se adune, la prânz, în fața secțiilor de votare din Rusia, dar și din străinătate, inclusiv la București, după ce Iulia Navalnaia a făcut apel la organizarea unui protest inedit. "Amiază fără Putin" constă în a merge la uşile secţiilor de votare, pentru a arăta respingerea faţă de şeful de la Kremlin.
Războiul din Ucraina
- Drone doborâte - Apărarea antiaeriană a distrus 14 dintre cele 16 drone Shahed lansate de Rusia peste noapte deasupra regiunilor Odesa și Nikolaiv, au informat Forțele Aeriene. Dronele au fost lansate de la Capul Chauda, din Crimeea ocupată. Forțele ruse au lansat, de asemenea, cinci rachete ghidate S-300 împotriva regiunilor Harkov și Donețk, iar două rachete ghidate X-59 au vizat regiunea Cernihiv. Atacul aerian a durat aproape trei ore.
- Atac la secţia de votare - Două drone ucrainene au lovit, duminică, o secţie de votare în partea din regiunea ucraineană Zaporojie controlată de forţele ruse, a declarat Vladimir Rogov, un oficial instalat de Moscova în regiune. Atacul a provocat un incendiu, dar nu a făcut victime, a precizat el pe Telegram.
Alte informaţii relevante
- Ambasadorul chemat la MAE - Ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, a fost convocat de dimineaţă la MAE, după afirmaţiile dure ale Mariei Zaharova ca reacţie la rezoluţia Parlamentului European privind restituirea tezaurului. „Ambasadorului i-a fost transmisă nemulțumirea profundă a părții române cu privire la maniera deformată, trunchiată și neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federației Ruse, teme importante, cu relevanță bilaterală, care își au originea în trecutul istoric", susţine MAE. Detalii AICI
- Oficial britanic întors din drum - Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a renunţat săptămâna trecută la o călătorie în sudul Ucrainei din „motive de securitate”, a transmis Londra. El nu s-a mai dus la Odesa, după ce serviciile de informații britanice l-au avertizat că Rusia a aflat planurile sale de călătorie. Shapps urma să călătorească la Odesa la o zi după ce o rachetă a lovit orașul, în timp ce președintele ucrainean și premierul grec erau în vizită. Shapps a călătorit cu un tren de noapte din Polonia până în Ucraina, dar s-a întors din drum.
- Macron insistă - Preşedintele francez Emmanuel Macron insistă că ar putea fi necesare "operațiuni la sol" ale Occidentului în Ucraina. „Poate că la un moment dat – nu doresc, nu voi lua iniţiativa – vor fi necesare operaţiuni la sol, oricare ar fi acestea, pentru a contracara forţele ruse”, a declarat preşedintele Macron. Detalii AICI