Alegeri în Rusia: Primele exit-poll-uri arată un rezultat - record obținut de Vladimir Putin

Alegeri în Rusia: Primele exit-poll-uri arată un rezultat - record obținut de Vladimir Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Așa cum era de așteptat, Vladimir Putin a câştigat alegerile prezidenţiale din Rusia.

Dar procentul cu care va câștiga alegerile este cel mai mare din istoria post-sovietică a Rusiei și îi întărește poziția lui Putin. De asemenea, prin obținerea unui al șaselea mandat, Putin l-ar depăși pe Iosif Stalin și ar deveni cel mai longeviv lider al Rusiei din 200 de ani, comentează Reuters.

Primele exit-poll-uri arată că Vladimir Putin a câștigat 87,8 la sută din voturile exprimate (potrivit Reuters, care citează Centrul rus pentru cercetarea opiniei publice), respectiv 87% (potrivit Vtsiom, citat de AFP).

Comisia Electorală Centrală informează că liderul de la Kremlin a obţinut 87,97% din voturi după numărarea a 24% dintre buletinele de vot.

Dacă va fi ales cu 87% sau mai mult din voturi ar fi un record pentru Putin, care a primit 76,7% din voturi în ultimul scrutin prezidenţial din 2018.

Contracandidații lui Putin au obținut 4,6% - reprezentantul Partidului Comunist, Nikolai Karitonov, 4,2% - reprezentantul partidului Noul Popor, Vladislav Davankov, 3% - reprezentantul partidului LDPR, Leonid Slutsky.

ADVERTISING

Și prezența la vot a fost masivă. Prezenţa la vot la nivel naţional a fost de 74,22% la închiderea urnelor, depăşind nivelul din 2018 de 67,5%. Potrivit unui oficial al comisiei electorale, peste opt milioane de persoane au votat online la alegerile prezidenţiale din Rusia.

Sociologii recunosc că nu se aşteptau la o prezenţă atât de mare, iar Opoziţia suspectează că autorităţile au recurs la ameninţări de ordin administrativ pentru a-i obliga să voteze pe angajaţii din sectorul public, acest ''coş electoral'' al candidatului Kremlinului, preşedintele în exerciţiu Vladimir Putin.

Reacții internaționale

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Putin este "beat de putere" şi "vrea să conducă etern". El a spus, într-un mesaj pe reţelele sociale, că alegerile prezidenţiale din Rusia "nu au nicio legitimitate".
  • Casa Albă a transmis la rândul ei că alegerile ruse "în mod evident nu au fost nici libere, nici corecte", dat fiind modul în care Putin şi-a încarcerat oponenţii şi i-a împiedicat pe alţii să candideze.
  • „Procentajele inventate pentru Putin nu au, în mod evident, legătură cu realitatea. Nici nu merită oboseala să vorbeşti despre ele", a reacţionat pe X Leonid Volkov, fostul colaborator apropiat al lui Aleksei Navalnîi, la câteva minute după anunţarea voturilor dintr-un sfert din birourile de vot, informează AFP.
  • Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a salutat duminică "victoria strălucitoare" a lui Vladimir Putin, în timp ce televiziunea de stat a subliniat "susţinerea colosală" de care se bucură liderul de la Kremlin.
  • Ministrul de Externe al Marii Britanii, David Cameron, a scris pe platforma X: „Nu așa arată niște alegeri libere și corecte”, alegătorii nu au avut între cine să aleagă și nu a existat nicio monitorizare independentă din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
ADVERTISING

Evoluția votului

În Rusia a avut loc duminică a treia şi ultima zi a alegerilor prezidenţiale, la care participaseră, în jurul prânzului, aproape 75% din cei 112 milioane de ruşi cu drept de vot.

Rata de participare la alegerile prezidenţiale din Rusia a fost de 74,09% până la ora 14:15, ora Moscovei (11:15 GMT), a informat Comisia Electorală Centrală (CEC) a Rusiei, citată de EFE, cu şase ore până la închiderea ultimelor secţii de vot. Prezenţa la vot este mai mare decât cea înregistrată la alegerile din 2018, când participarea a fost de 67,5%.

Datele includ votul electronic de la distanţă, care a fost de 6,89%, şi votul în persoană la secţiile de votare, care a reprezentat 66,35% din populaţia cu drept de vot.

În această ţară cu 11 fusuri orare, secţiile de vot s-au deschis sâmbătă la orele 22 (ora României) în peninsula Kamceatka şi se vor închide duminică la orele 20, în exclava baltică Kaliningrad. La ora 18:00 GMT, vor fi date publicităţii şi primele exit poll-uri, informează EFE.

Putin avea o intenţie de vot de peste 80%. Cei trei rivali ai săi, fără nicio anvergură, au fost reprezentantul Partidului Oameni Noi, Vladislav Davankov, comunistul Nikolai Haritonov, ambii creditaţi cu circa 6% din intenţiile de vot, şi ultranaţionalistul Leonid Sluţki, care se bucură de o susţinere de aproximativ 5%.

ADVERTISING

Incidente la vot

Primele 24 de ore de vot au fost marcate de circa 20 de incidente precum aruncarea de cocteiluri Molotov în direcţia secţiilor de votare şi stropirea cu cerneală şi vopsea a urnelor, ceea ce a dus la invalidarea câtorva sute de buletine de vot.

Duminică, un bărbat purtând mască şi mănuşi medicinale a încercat să incendieze secţia de votare de la Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău, aruncând două recipiente inflamabile peste gardul acesteia, el fiind reţinut, identificat şi audiat la inspectoratul de poliţie, relatează site-ul TV8.md. ”Eu urăsc Rusia. Votaţi pentru fascişti”, a spus bărbatul în timp ce era reţinut.

CEC şi-a exprimat satisfacţia că nici aceste incidente, nici atacurile cibernetice "fără precedent" şi nici incursiunile la graniţă atribuite de autorităţile ruse forţelor armate ucrainene, care au făcut mai mulţi morţi, nu i-au împiedicat pe ruşi să se prezinte în masă la vot pentru cel de-al optulea scrutin prezidenţial din istoria acestei ţări începând din 1991.

Cu toate că sociologii recunosc că nu se aşteptau la o prezenţă atât de mare, Opoziţia bănuieşte că autorităţile au recurs la ameninţări de ordin administrativ pentru a-i obliga să voteze pe angajaţii din sectorul public, acest ''coş electoral'' al candidatului Kremlinului, preşedintele în exerciţiu Vladimir Putin.

În timp ce CEC şi ombudsmanul Rusiei au negat existenţa neregulilor, observatorii independenţi au raportat mai multe cazuri de manipulare electorală.

Acțiuni ale Opoziției

În ciuda avertismentului Procuraturii, Opoziţia și-a menținut apelul numit "Amiază fără Putin", care a presupus mersul, duminică, la uşile secţiilor de votare la orele locale 12:00, pentru a-şi arăta respingerea faţă de şeful de la Kremlin, acţiune care a fost susţinută înainte de moartea sa de liderul Opoziţiei, Alexei Navalnîi, iar acum de văduva acestuia, Iulia.

Iulia Navalnaia, văduva lui Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse faţă Vladimir Putin care a murit în închisoare, s-a prezentat duminică la ambasada Rusiei la Berlin pentru a vota în alegerile prezidenţiale din ţara sa şi a participa la protestul "Amiază împotriva lui Putin", relatează AFP şi Reuters.

De asemenea, zeci de ruşi s-au adunat duminică la mormântul lui Alexei Navalni de la Moscova, pentru a-şi exprima simbolic votul pentru regretatul politician al opoziţiei, au arătat imaginile transmise la televiziune, transmite Reuters. „Te alegem pe tine”, este unul dintre mesajele scrise de susținători. Au fost vizibile şi buletinele oficiale de vot modificate pentru a include numele lui Navalnîi pe lista candidaţilor, cu o bifă în dreptul acestuia.

Pe de altă parte, în cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Moscova (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie), circa 4,5 milioane de alegători au putut vota. Ucraina a calificat alegerile din aceste regiuni ocupate, care alcătuiesc o cincime din teritoriul ucrainean, o "farsă", vot care a fost condamnat şi de secretarul general al ONU, Antonio Guterres.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇