Cristian Adomniței, achitat definitiv în Dosarul Albumul, după ce inițial a primit închisoare cu executare

Cristian Adomniței, achitat definitiv în Dosarul Albumul, după ce inițial a primit închisoare cu executare

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi Cristian Adomniţei a fost achitat în Dosarul Albumul, după ce în primă instanţă fusese condamnat la trei ani şi două luni de închisoare, cu executare.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Galaţi şi este definitivă.

Adomniţei a fost şi ministru al Educației (din aprilie 2007 până în octombrie 2008).

Adomniţei era acuzat în acest dosar că a acordat unei firme, folosind documente false, un contract de servicii de tipărire de materiale de promovare.

Tribunalul Iaşi îl condamnase pe Adomniţei la 3 ani şi 2 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, însă la judecarea apelului CA Galaţi a dispus achitarea fostului ministru, pe motiv că nu sunt probe care să ateste vinovăţia lui.

De condamnări au scăpat şi ceilalţi inculpaţi din dosar, pentru că faptele s-au prescris sau nu există probe. Este vorba de Cristina Teodora Jinga, Carmen Irimescu, angajate ale Consiliului Judeţean Iaşi, şi Letiţia Popa, administratorul companiei Laser Co. Acestea primiseră pedepse cu executare la prima instanţă.

Soţia lui Cristian Adomniţei, Sabina Daniela Adomniţei, este judecătoare la Curtea de Apel Bucureşti, fiind şi vicepreşedinte al acestei instanţe.

ADVERTISING

Avocatul Daniel Atasiei a declarat că instanţa a dispus achitarea lui Adomniţei, după ce a constatat că nu există suficiente probe pentru condamnare.

Potrivit avocatului, nu a existat vreun element care să indice că Adomniţei a favorizat pe cineva sau că ar fi comis vreo faptă penală. 

”Nu am cerut constatarea prescripţiei răspunderii penale, deşi termenul se împlinise, ci achitarea. Aşteptăm să vedem care au fost considerentele reţinute în final de instanţă”, a declarat avocatul.

În noiembrie 2020, fostul preşedinte al CJ Iaşi, liberalul Cristian Adomniţei, a fost condamnat la trei ani şi două luni de închisoare cu executare.

ADVERTISING

Procurorii DNA au invocat faptul că au descoperit unele nereguli legate de derularea unui contract semnat între Consiliul Judeţean şi o firmă care a executat materiale de promovare a judeţului Iaşi.

Iată acuzaţiile DNA pe larg.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇