Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, joi, achitarea fostului premier Victor Ponta şi a fostului senator Dan Şova în dosarul „Rovinari – Turceni”.
De asemenea, instanţa a dispus achitarea celorlalţi inculpaţi din dosar: Octavian Laurenţiu Graure (fost director economic al Complexului Energetic Turceni), Laurenţiu Ciurel (fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari) şi Dumitru Cristea (fost director general al Complexului Energetic Turceni).
Victor Ponta, Dan Şova, Octavian Laurenţiu Graure şi Laurenţiu Ciurel primiseră decizii de achitare şi la instanţa de fond, în mai 2018.
În schimb, Dumitru Cristea avea o condamnare de patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, care a fost anulată de cei cinci magistraţi din complet, pe motiv că „fapta nu este prevăzută de legea penală”.
Completul de judecată care a luat această decizie a fost condus de judecătoarea Rodica Cosma. Împreună cu judecătoarea Oana Burnel, aceasta a opinat că Dumitru Cristea nu ar trebui achitat, ci încetat procesul penal împotriva lui, pe motiv că faptele s-au prescris şi obligarea la plata sumei de 2,3 milioane de lei, reprezentând despăgubiri civile materiale către Complexul Energetic Oltenia SA.
Opinia celor două judecătoare a fost însă minoritară.
Reacţia lui Ponta
“După 8 ani de proces – 8 judecători de la ICCJ au restabilit adevărul!
Azi, Înalta Curte de Casație şi Justiție a pronunțat decizia finală în faimosul dosar “Ponta – Şova” (dosarul care a dus, în 2015, la demisia mea din funcția de președinte al PSD și, ulterior, din funcția de prim ministru): ACHITARE pentru toţi cei 5, pentru că “nu exista fapte care să constituie infracțiuni”, a scris pe Facebook Victor Ponta.
Acesta a precizat că nu a invocat niciodată prescripția sau o altă modificare de procedură sau decizie a CCR. “Am fost tot timpul nevinovat și dosarul penal a avut, de la început, scopul de a mă îndepărta din funcție. Mă bucur că am avut încredere în Justiție; le cer iertare celorlalți 4 inculpați (toţi achitați) care au fost “victime colaterale”; îmi pare rău pentru suferința familiei şi a prietenilor mei din aceasta perioadă”, a adăugat el.
Fostul premier consideră că, prin acest dosar și prin demisia sa, a fost schimbată soarta lui, cât și “destinul politic al României”.
“Îmi doresc ca asemenea abuzuri sa nu se mai repete niciodată in Țara noastră”, e concluzia lui Ponta.
Acuzaţiile DNA
Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA, în septembrie 2015, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.
Procurorii susţin că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul său de avocatură, Ponta ar fi obţinut de la SCA ''Şova şi Asociaţii'' peste 181.000 de lei, pentru presupuse activităţi efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-ar fi efectuat.
DNA preciza că din probe a rezultat că prin încheierea contractului de conlucrare s-a urmărit bonificarea lui Victor Ponta pentru contractele încheiate de SCA ''Şova şi Asociaţii'' cu complexurile energetice.
Procurorii consideră că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă la nivelul companiilor de stat nu ar fi existat percepţia că Şova beneficiază de susţinerea lui Ponta.