Gabriel Oprea, achitat definitiv în dosarul morții polițistului Gigină. Reacție: S-a considerat că trebuie să fiu oprit, eliminat

Gabriel Oprea, achitat definitiv în dosarul morții polițistului Gigină. Reacție: S-a considerat că trebuie să fiu oprit, eliminat

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, miercuri, achitarea fostului ministru de Interne Gabriel Oprea pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, în legătură cu accidentul rutier din 2015 care a dus la decesul poliţistului Bogdan Gigină.

CAB a respins ca nefondat apelul DNA, fiind menţinută decizia de achitare aplicată în primă instanţă.

Tribunalul București a decis în martie că fostul ministru de Interne nu trebuie să plătească nici daune către familia polițistului mort.

Practic, achitarea lui Gabriel Oprea s-a făcut pentru că „fapta nu există”.

Reacţia lui Gabriel Oprea: Mi-am făcut datoria, cu onoare

Gabriel Oprea susţine că dosarele sale au fost ”politice” pentru că partidul pe care îl înființase, UNPR, luase ”un avânt politic”.

ADVERTISING

”Au fost, fără îndoială, dosare politice. Avântul politic al partidului pe care l-am înființat m-a transformat în țintă și s-a considerat că trebuie să fiu oprit, eliminat. Am reprezentat UNPR în patru guverne, două de dreapta, două de stânga și, ca întotdeauna, am ales calea pe care am considerat-o corectă, chiar și atunci când această alegere a fost foarte grea.

Sub steagul UNPR, mi-am făcut datoria, cu onoare, în funcțiile de ministru al apărării naționale, ministru al afacerilor interne, vicepremier pentru securitate națională și prim-ministru interimar. Am fost alături de oamenii din sistemul de securitate națională, am sprijinit puternic și concret acest domeniu. Sunt militar și fiu de militar și am acționat întotdeauna cu sufletul. Mi-am respectat, de fiecare dată, cuvântul, chiar dacă am plătit pentru asta”, a spus cam patetic Gabriel Oprea, pentru Realitatea Plus.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Singurul vinovat, închisoare cu suspendare şi daune mai mici

De asemenea, a fost menţinută decizia tribunalului prin care Petre Mazilu, administratorul firmei General MPM Impex SRL, responsabil cu execuţia unei lucrări la instalaţia subterană de gaze, care nu era semnalizată corespunzător la nivelul străzii, a fost condamnat la doi ani şi opt luni închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, el având de efectuat şi muncă neremunerată pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare.

Curtea de Apel Bucureşti a redus însă daunele morale şi materiale pe care patronul firmei trebuie să le achite familiei fostului poliţist Gigină.

ADVERTISING

Astfel, patronul trebuie să achite 50.000 de lei şi 90.000 de euro către familia poliţistului. Iniţial, Tribunalul Bucureşti îl obligase la plata unor daune de 350.000 de euro şi 74.000 de lei.

Totodată, judecătorii au dispus ca acţiunea civilă formulată de Poliţia Capitalei faţă de Petre Mazilu să se rejudece la Tribunalul Bucureşti.

Ce s-a întâmplat în 2015

Verdictul vine la 8 ani după ce poliţistul a murit într-un accident, în octombrie 2015, în timp ce făcea parte din coloana oficială cu care se deplasa Gabriel Oprea.

Motociclistul trebuia să ajungă în intersecţii înainte de restul coloanei, să se asigure că traficul este oprit, după care, în momentul apropierii restului coloanei, să se deplaseze cu viteză sporită către următoarea intersecţie pentru a repeta acest proces.

Când a ajuns în intersecţia străzii Ştirbei Vodă cu Calea Plevnei, poliţistul Gigină a accelerat către următoarea intersecţie, cea cu Splaiul Independenţei, unde a intrat cu motocicleta într-o groapă din carosabil, săpată de muncitorii firmei General MPM Impex SRL.

Acuzaţiile DNA

În mai 2018, Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru ucidere din culpă.

Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus - cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoţirea demnitarilor de către poliţia rutieră - însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist.

În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, "drepturi” neprevăzute de cadrul legal, "drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇