Forțele ucrainene își dovedesc încă o dată ingeniozitatea. O înregistrare video arată cum este folosită pe front o mitralieră din Primul Război Mondial.
De la începutul războiului, armata ucraineană a aruncat în luptă toate resursele de care dispune, de la drone ieftine și arme din perioada sovietică până la sisteme avansate de luptă, precum HIMARS și tancuri moderne, furnizate de aliații occidentali. Însă pe fondul limitării sprijinului militar din Statele Unite, orice armă care „scuipă” gloanțe sau proiectile către inamic valorează dublu, iar aici se încadrează și mitralierele cu o vechime de peste un secol.
În weekend, Brigada Teritorială de Apărare 118 a Ucrainei a postat pe rețelele de socializare mai multe imagini cu o mitralieră PM1910, o versiune modificată a mitralierei Maxim, care a fost montată pe o camionetă ZAZ Tavria, relatează Business Insider.
Modelul PM1910 a intrat în luptă cu câțiva ani înainte de izbucnirea Primul Război Mondial și a fost folosit de armata rusă în mai multe conflicte.
O înregistrare video publicată de unitatea ucraineană pe Facebook arată cum soldații ucraineni trag cu această armă veche în drone.
Nu este prima oară când ucrainenii folosesc o mitralieră PM1910 Maxim în război - această armă căreia i s-au adus diverse îmbunătățiri și modificări a fost utilizată încă din 2016 în luptele din estul Ucrainei.
Iar la începutul anului, în timpul bătăliei de la Bahmut, o mitralieră Maxim nemodificată a atras atenția experților, care au sugerat că această armă a rămas un element de bază grație avantajelor sale: utilizare simplă, potențiale modificări convenabile și capacitate de a trage aproape non-stop, cât timp i se oferă un flux constant de muniție și este răcită cu apă.
Capacitatea militarilor ucraineni de a improviza i-a surprins pe ruși, dar și pe analiștii militari occidentali. Soldații ucraineni folosesc, de exemplu, o consolă de jocuri video pentru a controla de la distanță o mitralieră automată care poate trage până la 500 de metri.
Potrivit Business Insider, Ucraina a fabricat și alte arme modificate și improvizate pentru a lupta împotriva rușilor, cum ar fi sisteme mobile de artilerie cu rachete realizate din vehicule distruse și piese casate.
Pe măsura reducerii sprijinului militar american, Kievul va fi nevoit să se bazeze și mai mult pe soluții neconvenționale pentru a lupta cu trupele ruse. Consilierul pe probleme de securitate națională al SUA, Jack Sullivan, a avertizat recent că sprijinirea deplină a Ucrainei este tot mai grea "cu fiecare săptămână care trece"
T.D.