Ziua 642. Războiul înecat de ciclon (Foto&Video) Rachete trase din apropierea centralei nucleare Zaporojie. Ucraina își va schimba politicile de recrutare

Ziua 642. Războiul înecat de ciclon (Foto&Video) Rachete trase din apropierea centralei nucleare Zaporojie. Ucraina își va schimba politicile de recrutare

În ziua 642, aflăm că vremea rea a provocat mari probleme în Ucraina, unde sunt inundații, întreruperi de curent și drumuri blocate.

A fost viscol și ninsoare în mare parte din Ucraina în weekend, iar peste două mii de orașe și sate au rămas fără curent. „În total, 2.019 așezări din 16 regiuni sunt deconectate de la rețea”, a transmis Ministerul de Interne.

Mai multe drumuri din regiunile Odesa și Nikolaiev au fost închise, iar camioanele au interdicţie să intre în Kiev.

În Crimeea, apa din Marea Neagră a acoperit autostrăzi, televiziunea rusă difuzând imagini cu valuri care se spărgeau lovindu-se de maşini. Guvernatorul a decis ca ziua de luni să fie nelucrătoare. Furtuna a lăsat fără electricitate aproximativ 500.000 de persoane în Crimeea.

Relativ la front, Ministerul Apărării din Marea Britanie a descris drept „plauzibile” estimările ucrainene privind o medie zilnică de aproape 1.000 de soldaţi ruşi ucişi în noiembrie.

Pe de altă parte, un comandant militar ucrainean se teme că avansul tehnologiei ruse și creșterea producției de arme a Moscovei ar putea extinde războiul dincolo de estul și sudul Ucrainei.

Kievul acuză Rusia că a furat și a exportat cereale ucrainene în valoare de un miliard de dolari pe piețele mondiale.

Iar din SUA vin veşti neplăcute, pentru că se pare că noul pachet de ajutor militar pentru nu va fi votat în Congres mai devreme de 2024.

Evoluţii pe front

  • Ucraina îşi va schimba politicile de recrutare - Guvernul ucrainean are de gând să îşi schimbe practicile de recrutare, în încercarea de a menţine capacitatea de luptă a armatei după aproape doi ani de război cu Rusia. Potrivit unui oficial de rang înalt, schimbările, care ar urma să fie anunţate în această săptămână, vor include utilizarea firmelor de recrutare private pentru o mobilizare mai bine orientată şi pentru a-i asigura pe recruţi că vor fi repartizaţi în roluri ce corespund abilităţilor lor şi nu sunt pur şi simplu trimişi pe front. "Unii oameni sunt speriaţi, speriaţi să moară, speriaţi să tragă, dar asta nu înseamnă că nu pot fi implicaţi în alte activităţi. Acum avem un nou ministru cu o nouă abordare", a declarat pentru The Guardian Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei.
  • Vremea blochează ţara - A fost furtună, viscol și ninsoare în mare parte din Ucraina în weekend, iar peste două mii de orașe și sate au rămas fără curent. „În total, 2.019 așezări din 16 regiuni sunt deconectate de la rețea”, a transmis Ministerul de Interne. Mai multe drumuri din regiunile Odesa și Nikolaiev au fost închise din cauza zăpezii abundente și a vizibilității reduse, iar camioanele au interdicţie să intre în Kiev.
Heavy snowfall in Ukraine
Foto: Hepta.ro
  • Cinci morţi şi 19 răniţi în Odesa - Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că vremea rea care s-a abătut asupra Ucrainei a făcut mai multe victime, cel mai grav bilanţ înregistrându-se în regiunea Odesa, unde cinci persoane au murit şi 19 au fost rănite. De asemenea, aproape 1.500 de localităţi din 17 regiuni au rămas fără energie electrică, în timp ce ciclonul se deplasează acum spre nordul ţării. Zelenski a spus că epicentrul ciclonului se deplasează acum spre regiunile nordice, iar autorităţile, cu ajutorul voluntarilor, sunt pregătite să ajute.
  • Crimeea nu lucrează pe furtună - În Crimeea, apa din Marea Neagră a acoperit autostrăzi, televiziunea rusă difuzând imagini cu valuri care se spărgeau lovindu-se de automobile care încercau să circule pe drumuri acoperite de apă. Guvernatorul Serghei Aksionov a anunţat că a decis ca ziua de luni să fie nelucrătoare din cauza intemperiilor. Această furtună a lăsat fără electricitate aproximativ 500.000 de persoane în Crimeea, potrivit unui consilier al guvernatorului Aksionov. La Sevastopol, peste 500 de animale marine au fost ucise după ce Acvariul local a fost inundat. Detalii AICI
  • Rusia este nevoită să-şi retragă sistemele de apărare din Kaliningrad (o exclavă a Rusiei, situată între Polonia, Lituania și Marea Baltică), pentru a le înlocui pe cele pe care le-a pierdut în războiul din Ucraina, potrivit celei mai recente actualizări din teren de la Ministerul Apărării de la Londra. Mișcarea arată că Rusia este atât de suprasolicitată de războiul său din Ucraina încât trebuie să accepte riscuri suplimentare în Kaliningrad, un loc foarte important din punct de vedere strategic, fiind mărginit pe trei părți de teritoriu NATO.
  • Maestru al şahului, ucis pe front - Artem Sachuk, vicepreședintele Federației ucrainene de Șah, a fost ucis pe front. Sachuk, 39 de ani, locuia în Jîtomîr şi s-a oferit voluntar în armată la scurt timp după invazia din februarie 2022. Într-un interviu acordat Suspilne în iulie 2022, Sachuk a spus că i-a învățat pe colegii săi militari cum să joace șah și a folosit jocul pentru a oferi exemple de formațiuni de luptă.
  • Rachete trase din apropierea centralei Zaporojie - Experții de la agenția nucleară a ONU au anunțat că au fost lansate mai multe rachete din apropierea centralei Zaporojie din sud-estul Ucrainei. În prezent, centrala se află sub controlul rușilor. Membrii echipei AIEA susțin că nu au văzut proiectilele din cauza norilor, dar au auzit „sunetul distinctiv” al unei lansări de la un sistem de lansare multiplă de rachete (MLRS) din apropiere, a spus directorul general al agenției. „Evenimentele de astăzi demonstrează încă o dată în mod clar situația extrem de fragilă de securitate și securitate nucleară de la centrala nucleară Zaporojie”, a spus Rafael Grossi.
  • Incendiu la uzina de motoare - Un incendiu a izbucnit la uzina rusă de tractoare din Celiabinsk, vizată de sancţiuni ucrainene şi americane din cauză că produce motoare de echipament militar, în principal tancuri, sisteme de artilerie şi blindate. Martorii au auzit o explozie, după care a izbucnit un incendiu, iar o minge de foc s-a ridicat deasupra instalaţiei.
  • 1.000 de ruşi morţi pe zi - Ministerul Apărării din Marea Britanie a descris drept „plauzibile” estimările ucrainene privind o medie zilnică de aproape 1.000 de soldaţi ruşi ucişi. Dacă se adeveresc, înseamnă că noiembrie 2023 ar fi una dintre cele mai dificile luni pentru forțele ruse. Multe dintre pierderile Moscovei au venit din asaltul asupra Avdiivka.
  • Reportaj din Avdiivka - Singurele semene de viaţă la Avdiivka sunt ciripitul păsărilor şi lătratul câinilor, printre explozii care răsună constant, un oraş ucrainean luat cu asalt neîncetat de către ruşi de peste o lună şi care se goleşte, relatează AFP. Ruşii încearcă să încercuiască şi să cucerească ruinele oraşului, în care au rămas 1.350 dintre cei aproximativ 30.000 de locuitori de dinainte de război. Trupele ruse deţin estul, o parte a nordului şi sudul localităţii situate în apropiere de Doneţk. Ucrainenii apără în continuare o zonă lată de aproximativ opt kilometri în nord-vestul oraşului. În Avdiivka există un singur centru de ajutoare umanitare, în subsolul unui imobil nelocuit, dotat cu un generator. Locuitorii vin zilnic aici să se încălzească, să stea de vorbă, să citească, să bea o cafea sau un ceai sau să-şi încarce telefonul.
  • Războiul se extinde? - Avansul tehnologiei ruse și creșterea producției de arme a Moscovei ar putea extinde războiul dincolo de estul și sudul Ucrainei, a declarat general-locotenentul Serhii Naiev, responsabil pentru apărarea frontierei de nord a Ucrainei. „Ne pregătim pentru asta. Ne construim apărări, punem mine și ne antrenăm forțele”, a spus el.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Autoritățile de ocupaţie din Crimeea au început să blocheze sistematic Internetul, la intervale regulate. „Cel mai probabil, ocupanții întrerup în mod deliberat comunicarea pentru a preveni transmiterea de informații despre mișcările lor”, susţin partizanii Atesh. Raportul nu a precizat când au început deconectările și nici cât timp a fost blocat Internetul în fiecare caz. Autoritatea rusă de reglementare a Internetului, Roskomnadzor, a anunțat anterior limitări ale serviciilor în zonele în care se desfășoară așa-numitele „operațiuni de combatere a terorismului”.
  • Veşti proaste din SUA - Mike Turner, președintele Comitetului de Informații al Camerei Reprezentanţilor, a declarat că noul pachet de ajutor pentru Ucraina și Israel „va fi greu de acordat înainte de sfârșitul anului”. Comentariul lui Turner vine pe fondul unor luni de lupte în Congresul SUA cu privire la cheltuielile guvernamentale. Republicanii din Senat au amenințat că vor bloca ajutorul pentru Ucraina. Pe 20 noiembrie, Joe Biden a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de până la 100 de milioane de dolari. Noul pachet include rachete antiaeriene Stinger, un sistem de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), obuze de artilerie de 155 mm și 105 mm, sisteme antitanc Javelin și AT-4 și peste 3 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic.
  • Cereale furate de 1 miliard de dolari - Rusia a furat și a exportat cereale ucrainene în valoare de un miliard de dolari pe piețele mondiale, a declarat prim-ministrul Denis Şmîhal, la un summit de cereale de la Kiev. La summit au participat lideri ai Lituaniei, Letoniei și Elveției.
  • Drone din ţigări - Cu șase luni în urmă, elevii ucraineni au început să adune țigări electronice defecte pentru a folosi piesele în improvizarea unor drone și alte dispozitive necesare pe front. Acum tinerii ruși fac același lucru, pentru a susține trupele Moscovei. Detalii AICI
  • Putin a promulgat bugetul Rusiei - Preşedintele Vladimir Putin a promulgat luni bugetul Rusiei pentru perioada 2024-2026, care prevede pentru anul viitor o creştere cu 66 % a sumelor alocate Apărării faţă de anul în curs. În contextul războiului din Ucraina, anul viitor cheltuielile militare ale Rusiei le vor depăşi pentru prima dată pe cele sociale. Pentru acestea din urmă sunt prevăzute 7,5 trilioane de ruble (84,3 miliarde de dolari), în timp ce Apărarea va primi 10,4 trilioane de ruble (111 miliarde de dolari), sumă ce reprezintă aproximativ o treime din întregul buget. Pentru anul în curs bugetul Apărării a fost de 6,5 trilioane de ruble (66,7 miliarde de dolari).
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇