Legea care crește salariile angajaților CNAS a fost votată de Parlament. Protestele se încheie, plățile pentru medicamente și spitale sunt deblocate

Legea care crește salariile angajaților CNAS a fost votată de Parlament. Protestele se încheie, plățile pentru medicamente și spitale sunt deblocate

Camera Deputaţilor a dat marți votul final asupra legii care, printre altele, asigură și creșterile de salarii pentru angajații caselor de sănătate. Aceștia protestau din 2 noiembrie și aveau inclusiv astăzi organizată o manifestație, însă au anulat-o după votul din Parlament.

Reprezentanţii BNS au declarat că unii angajaţi ai CNAS din ţară au ajuns în Bucureşti, pentru proteste, şi au aşteptat în Parcul Carol rezultatul, luând drumul înapoi spre casă după ce l-au aflat.

Legea a trecut cu 203 de voturi „pentru”, unul „împotrivă”, 55 de abţineri, iar un deputat nu a votat.

ADVERTISING

Preşedintele CNAS, Andrei Baciu, a afirmat că a primit asigurări că vor începe, de marţi, plăţile pentru spitale, servicii medicale şi medicamente.

„Ca urmare a discuţiilor avute acum cu liderii sindicali, am fost asigurat că angajaţii caselor de asigurări de sănătate vor începe de astăzi efectuarea plăţilor pentru spitale, servicii medicale şi medicamente. Practic, astăzi se deblochează criza din sănătate, ca urmare a eforturilor depuse de colegii mei liberali, care au reuşit să impună adoptarea proiectului de lege care răspunde solicitărilor angajaţilor CNAS”, a arătat Andrei Baciu, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISING

El le-a mulţumit liberalilor pentru susţinere, în special liderului PNL, Nicolae Ciucă.

„Fac menţiunea că adoptarea proiectului nu pune presiune pe bugetul de stat şi că modificările implică strict fondurile proprii ale CNAS. În acelaşi timp, am reparat o inechitate, pentru că profesionişti din domeniul asigurărilor sociale de sănătate câştigau mult mai puţin decât angajaţi din alte instituţii cu funcţii similare.

Un sistem nu poate fi cu adevărat performant şi eficient fără oameni profesionişti şi motivaţi. Este un proces început de câteva luni de zile care se finalizează într-o perioadă plină de provocări, însă orice amânare a soluţionării ar fi echivalat cu un blocaj”, a explicat preşedintele CNAS.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇