Comisia Europeană lansează concursul „ImagineEU”. Cum pot participa liceenii din România

Comisia Europeană lansează concursul „ImagineEU”. Cum pot participa liceenii din România
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

În acest an școlar, elevii de liceu din România sunt invitați să își împărtășească ideile cu privire la modul în care pot face din Europa un loc (și mai) bun pentru a trăi, având șansa de a câștiga o excursie de studiu la Bruxelles!

Concursul întregește lansarea setului de instrumente „Democrația UE în acțiune – Exprimă-ți părerea cu inițiativa cetățenească europeană!” pe care profesorii îl pot folosi pentru a-i familiariza pe elevi cu domeniile de acțiune ale Uniunii Europene și cu instrumentele de care dispun cetățenii pentru a se implica în acțiunile UE.

Elevii de liceu din întreaga UE sunt invitați să participe la concursul ImagineEU prin crearea și difuzarea unui scurt videoclip cu privire la o idee inovatoare care ar veni în sprijinul comunităților din care fac parte și care ar putea face obiectul unei legi europene.

Concursul ImagineEU se bazează pe conceptul ICE (Inițiativa cetățenească europeană), care permite cetățenilor UE să joace un rol activ în influențarea politicilor UE și în procesele democratice din cadrul UE.

ADVERTISING

Elevii care participă la concurs vor fi încurajați să afle mai multe despre UE și să își dezvolte abilitățile de comunicare și de colaborare prin utilizarea setului de instrumente ICE pentru școli, care a fost lansat recent.

Cine poate participa

Competiția este destinată elevilor care se află în ultimii doi ani de învățământ secundar dintr-un stat membru UE, adică în ultimii doi ani de liceu.

Videoclipurile (care nu trebuie să depășească 3 minute) trebuie să fie gândite și produse de un grup de până la 7 elevi din aceeași școală, care lucrează sub supravegherea unuia sau a doi profesori.

Odată trimise, videoclipurile eligibile vor fi încărcate pe pagina web a concursului, unde cei care le urmăresc vor fi încurajați să își voteze și să își susțină favoriții.

După încheierea votului public, videoclipurile care au strâns cele mai multe voturi vor fi evaluate de juriul concursului și vor anunțate cele trei videoclipuri câștigătoare.

ADVERTISING

Data limită de înscriere este 13 decembrie 2023.

Regulamentul complet al concursului, specificațiile tehnice video și detaliile privind înscrierea sunt disponibile pe site-ul web al concursului.

Care este premiul

Trei echipe câștigătoare, formate din 7 elevi și 2 profesori, vor câștiga o excursie de studiu la Bruxelles.

În timpul excursiei, elevii vor avea ocazia să se întâlnească cu reprezentanți ai instituțiilor europene care se ocupă de instrumentul ICE și să afle mai multe despre rolul diferitelor instituții ale UE și despre istoria UE.

Ce este Inițiativa cetățenească europeană (ICE)

ICE este un instrument democratic menit să încurajeze cetățenii care locuiesc în diferite state membre ale Uniunii Europene să solicite schimbări în chestiuni care îi privesc și pentru care Comisia Europeană are competența de a propune legi la nivelul UE.

ICE permite grupurilor de organizatori (din cel puțin 7 state membre) să propună o legislație care ar putea influența viitorul politicilor UE.

ADVERTISING

După verificarea eligibilității din punct de vedere juridic, cetățenii UE sunt invitați să susțină inițiative pe parcursul unui an.

După ce inițiativa a strâns un milion de semnături și a fost validată de autoritățile naționale, comisarii decid asupra răspunsului oficial cu privire la inițiativă, subliniind ce măsuri vor urma, dacă este cazul, și care sunt motivele acestor măsuri.

Din 2012, 103 inițiative ale cetățeniilor europeni au fost demarate în domenii de politici variate, de la mediu, agricultură, bunăstarea animalelor și protecția consumatorilor până la drepturi sociale și fundamentale. În prezent sunt strânse semnături pentru 10 inițiative și 9 inițiative au primit un răspuns oficial de la Comisia Europeană.

Ce este instrumentul ICE pentru școli „Democrația UE în acțiune”

Setul interactiv de instrumente ICE pentru școli este conceput pentru a oferi elevilor de liceu cunoștințele și competențele care să le permită să devină cetățeni activi și implicați ai UE.

Setul de instrumente este alcătuit din patru unități tematice, fiecare abordând alt subiect și cuprinzând de la informații generale despre Uniunea Europeană până la informații și activități mai specifice, referitoare la Inițiativa cetățenească europeană.

Setul de instrumente cu privire la ICE este disponibil în toate limbile oficiale ale UE.

ICE în România

Peste 900 de cetățeni, din care 46 sunt români, au lansat 103 inițiative cetățenești europene.

Au fost strânse peste 18 milioane de semnături de susținere din întreaga UE, dintre care circa 766 de mii de semnături în România.

Aflați mai multe despre Inițiativa cetățenească europeană:

Pentru a afla mai multe despre ICE, puteți asculta un nou episod publicat pe podcastul CitizenCentral (disponibil și pe Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts și Soundcloud).

În cadrul episodului, este discutat impactul inițiativelor cetățenești de succes.

Inițiativa cetățenească europeană în cifre-cheie

Inițiative care strâng semnături în prezent

Interacționați cu ambasadorii Inițiativei cetățenești europene (Europa.EU)

Liniile directoare ale concursului


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇