Tragediile care se succed în România săptămânal nu sunt simple accidente, sunt manifestările destrămării unui stat a cărui infrastructură este complet distrusă, măcinată, putrezită de incompetență, clientelism și corupție.
În fiecare dintre aceste cazuri, dacă măcar o instituție a statului își face minimal datoria, nu mureau oameni.
La 2 Mai, dacă Poliția și DIICOT își făceau datoria, șoferul drogat ar fi fost oprit la timp, poate nici măcar nu ar fi avut permis de conducere și, în cea mai fericită ipoteză, ar fi fost poate el însuși recuperat din dependență.
În cazul Crevedia avem o firmă cu o istorie halucinantă. În iulie 2020 i se ridică autorizația pentru punctul de lucru Crevedia, în septembrie 2020 este amendată pentru că lucra în continuare fără autorizație și situația este comunicată unui lung sir de instituții: Prefectură, Oficiul Registrului Comerţului, Consiliul Judeţean, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Agenţia de Protecţie a Mediului şi Primăria Crevedia.
Imediat și firma ia decizia să închidă punctul de lucru de la Crevedia. Teoretic, acolo ar fi trebuit să fie lacăt pe ușă.
Totuși, în mod evident, punctul de lucru a continuat să funcționeze ilegal, la vedere. Localnicii își umpleau acolo butelii, cisterne uriașe transferau combustibil.
Nu vorbim despre vreun atelier artizanal într-o pivniță unde cineva făcea țuică. Era ditamai afacerea în văzul lumii, pe DN1A, și nimeni nu văzut nimic timp de 3 ani.
Poliția secretarului de stat Despescu cum de nu a remarcat nimic vreme 3 ani? Actualul șef împuternicit al IPJ Dâmbovița, Viorel Polexe, este om de încredere al secretarului de stat Despescu, au fost colegi de promoție la "economic" în cadrul Academiei de Poliție. De altfel, dl Polexe a fost numit prima dată șef la IPJ Dâmbovița în 2016, când dl Despescu era șeful IGPR. Și de atunci l-a tot plimbat prin funcții de conducere.
Zilnic trei ani, "milițienii" lui Despescu nu au văzut mișcare acolo, nu au văzut nicio cisternă, un om cu butelia pe cărucior, nimic? De câte ori au bătut la ușă, de câte ori au intrat pe poartă să vadă ce e cu cisternele acelea?
Sau își luau și ei de acolo carburant? Sau își luau şpagă? Sau aveau ordin să nu vadă?
Aceleași întrebări ca în cazul azilelor groazei. Același întrebări ca în cazul drogurilor de pe litoral pe lângă care Poliția lui Despescu trecea senină.
Ca un detaliu, se face o săptămână de când am cerut IPJ Constanța să îmi precizeze, în baza Legii 544, câte controale antidrog a făcut în zona 2 Mai - Vama Veche, inclusiv rutier, în lunile iulie și august. Evident, nu am primit niciun răspuns în afara numărului de înregistrare a solicitării.
Primăria Crevedia, dotată cu poliție locală, nu știa nimic? Un depozit cu cisterne uriașe, cu trafic intens, în mijlocul localității, pe drumul național, nu vreo uliță obscură, și nu a văzut nimeni nimic 3 ani de zile? Tot ca în cazul azilelor.
Dar firma Flagas nu aparține oricui, ci fiului unui primar PSD, cel din Caracal, de pe feuda lui Paul Stănescu. Primarul din Crevedia este și el PSD.
Cât de mare este probabilitatea să fi avut aici o protecție pe linie de partid? Mașina ucigașă de la 2 Mai era sub protecția Poliției lui Despescu, după cum sugerează sindicaliștii?
Așa cum este extrem de probabil să discutăm despre corupție, despre șpagă dată celor care ar fi trebuit să vadă ditamai elefantul din mijlocul Crevediei.
Incompetență, clientelism politic, corupție, oricare dintre ele sau toate la un loc, pentru că nici măcar nu se exclud, nu sunt accidente. Acestea se întâmplă, desigur, peste tot în lume. Problema este că la noi nenorocirile nu mai sunt accidentale, ci inevitabile.
Că ultima scânteie e de la țigară sau de la un scurt-circuit, e doar un detaliu și singurul lucru care chiar ține de întâmplare. Inevitabilul ține de nefuncționarea instituțiilor, până la urmă, a statului însuși.
Premierul este ca un titirez de sâmbătă seara. Bate drumul la MAI, la spital, la Crevedia. Foarte bine! Dar dincolo de acest exercițiu de imagine, ce este dispus să facă?
Înțeleg că primarul din Caracal s-a suspendat din PSD, ca să scape dl Ciolacu de întrebările pe această temă. Foarte puțin important, cât timp practica rămâne. Nu un om sau altul e important, ci un mod de lucru.
„Important este că azi noapte s-a acționat din punctul nostru de vedere exemplar și în spitale și mulțumim medicilor și asistentelor și celor de pe salvări. Trebuie să mulțumesc pompierilor, jandarmilor, polițiștilor. Văd că se face o paralelă cu Colectiv. Părerea mea este că ar trebui făcută o paralelă cu cazul de la Mihăilești, unde s-a terminat foarte tragic”, a declarat premierul.
În primul rând, nu înțeleg de ce sunt anchete în curs, inclusiv la nivelul Parchetului Militar, tocmai în privința intervenției efective, soldată cu zeci de pompieri răniți, dacă dl premier este deja convins că totul a fost exemplar. Ce se mai anchetează dacă verdictul e dat deja?
Apoi, da, există și o paralelă cu Mihăilești. Dar mi-e greu să cred că premierul chiar nu o vede pe cea cu Colectiv. Pentru că și atunci, și acum s-a ajuns la tragedie tot pentru că niște instituții nu și-au făcut treaba, tot pentru că există indolență/incompetență/corupție. E drept, acolo neregulile nu erau în mijlocul străzii, sub ochii tuturor.
M-aș fi așteptat mai degrabă ca dl premier să fie îngrijorat de asemănarea tulburătoare între Crevedia și Colectiv. Și să se întrebe oare câte cluburi din București, cel puțin, funcționează fix ca în 2015.
De fapt, singura schimbare reală de atunci este că România a cerut ajutor imediat și a început transferul răniților din primele ore. Ceea ce e, în mod cert, un câștig.
Premierul anunță controale la sânge în toate stațiile GPL. În Sectorul 5 au și fost deja date sancțiuni. Așa cum au început controalele frenetice antidrog. Așa cum în 2015 se închideau cluburi și începea vânătoarea de avize ISU. Cât a ținut? Care sunt rezultatele?
Pompierismele acestea au efect cât anestezicul, până uită lume și aceiași șefi, aceleași practici, aceleași rețele o iau liniștite de la capăt.