Azilul groazei din Mureș: Trei persoane au fost reținute. Un fost pacient povestește: Am fost bătut crunt, am fugit la Poliție, dar erau mână în mână

Azilul groazei din Mureș: Trei persoane au fost reținute. Un fost pacient povestește: Am fost bătut crunt, am fugit la Poliție, dar erau mână în mână

Trei persoane au fost reţinute în cazul azilului din judeţul Mureş unde beneficiarii erau cazaţi printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge. Cei trei sunt acuzați că ar fi exploatat victimele pentru a obţine foloase de pe urma lor, prin încasarea, sub paravanul unei asociaţii, a banilor proveniţi de la DGASPC sau de la aparţinători.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş a anunţat sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, au cercetat mai multe persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.

ADVERTISING

„Din cercetări a reieşit că, în anul 2020, bănuiţii ar fi constituit un grup infracţional, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obţinerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilităţi, prin încasarea, sub paravanul unei asociaţii, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparţinători. Banii destinaţi îngrijirii persoanelor vătămate ar fi fost folosiţi cu preponderenţă în beneficiul membrilor grupării”, se arată în comunicatul citat de News.ro.

IPJ Mureş a menţionat că persoanele vârstnice ori cu dizabilităţi, internate în locaţiile gestionate de asociaţie, „ar fi fost supuse unor tratamente inumane şi degradante, prin exercitarea unor acte de  agresiune fizică şi psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei”.

ADVERTISING

Astfel, autorităţile au găsit cinci persoane cu dizabilităţi, care se aflau în subsolul clădirii aparţinând asociaţiei, cazate în condiţii improprii, printre materiale de construcţii, cu saltele aşezate direct pe podea.  

„În aceeaşi clădire, într-o încăpere de aproximativ trei metri pătraţi, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică şi în imposibilitatea de a comunica. Până la acest moment, au fost identificate 56 de persoane, cazate în spaţiile asociaţiei, majoritatea aflate în evidenţa DGASPC Maramureş şi Covasna”, a mai precizat sursa citată.

Procurorii cer Tribunalului Mureş arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor 3. Unul dintre cei trei este angajat la Penitenciarul Târgu Mureș. Ministerul Justiției transmite că agentul nu va mai exercita atribuțiile funcției.

ADVERTISING

Mărturii despre bătăi și umilințe

Daniel, unul dintre foștii pacienți care au reușit să scape din acest azil, a povestit pentru Digi24, cum se purtau patronii și angajații cu ei.

„Am fost în anul 2021. Totul a fost ok la început, dar după o perioadă au început să fie controale. Începeau să strângă beneficiarii care erau maltratați, sedați. Erau ascunși în beci, în alte camere, jos la subsol. Eu nu eram în data lor de baze în Târgul Mureș. Eram și eu ascuns”, a povestit bărbatul.

El a spus că a suferit bătăi atât de crunte încât a avut coaste rupte. A cerut și ajutorul polițiștilor însă aceștia nu au făcut nimic, fapt ce l-a convins pe Daniel că oamenii legii erau mână în mână cu patronii azilului.

„Am avut coastele fracturate. (Mă băteau, n.red.) pentru că știam foarte multe, de la bun început, ce se întâmplă. Am fugit și din centru și am zis și la Poliția din Mureș. Dar ei nu aveau nicio treabă pentru că erau mână în mână cu ei”, a mai spus Daniel.

Ororile petrecute în azilul din localitatea Bărdești au fost descoperite de Centrul de Resurse Juridice, același ONG care a adus în prim-plan și chinurile celor din azilele din Voluntari.

Scopul CRJ nu a fost de a comunica public astăzi principalele observații, dar ca urmare a comunicării publice din partea...

Publicată de Centrul de Resurse Juridice pe Joi, 27 iulie 2023

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇