Prefectul și subprefectul județului Mureș au fost demiși, vineri, după ce au fost descoperite ororile din azilul din Bărdești.
Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu, care a amintit că s-au făcut controale la azilele din toată țara sub coordonarea prefecților și a subprefecților timp de o lună de zile.
„Din câte am înțeles, AJPIS controlase acest centru cu o zi sau două înainte și spusese că nu e nicio problemă. Doamna ministru a Muncii a luat decizia de a face comisie disciplinară și a fost destituită persoana care a condus AJPIS.
Eu azi de dimineață am avut o discuție cu vicepremierul și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, și am decis eliberarea din funcție atât a prefectului, cât și a subprefectului. Trebuie să înțelegem foarte bine care este rolul nostru, care este rostul nostru în acest moment. Avem această latură, că s-a dispus un control. Un control, totuși, anunțat. Atâta timp cât eu am dispus ca prefecții să coordoneze aceste controale, trebuie să înțelegem foarte clar că trebuie să le și urmărim”, a spus Marcel Ciolacu, citat de Mediafax.
Ce s-a descoperit la azilul din Mureș
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a anunțat că persoanele găsite în subsolul azilului din Mureş erau cazate printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge. Cele mai multe nu puteau vorbi şi nu se puteau mişca, fiind pline de muşte, murdărie şi malnutrite.
Două persoane, în stare gravă, au fost descoperite ascuse într-o încăpere încuiată de trei metri pătraţi, fără lumină naturală, stând într-un pat. În total erau 30 de persoane în centru, 13 fiind transportate la spital. Autorităţile au întocmit documente care vor fi predate DIICOT.
”Echipa a constatat că, pe lângă cei 23 de beneficiari ai centrului cazaţi în camere, în subsolul clădirii erau ascunse în spatele unei perdele de plastic, printre grămezi de moloz, materiale de construcţie, saci de haine, echipamente medicale vechi, patru persoane cu dizabilităţi grave care zăceau culcate pe saltele murdare de fecale, urină şi sânge, cu muşte pe ele, care nu se puteau apăra şi nu puteau cere ajutor (nonverbale şi incapabile a se deplasa). Una dintre persoane era în stare avansată de malnutriţie (piele şi os), cu leziuni la nivelul şoldului, acoperită de muşte, mirosind puternic a fecale”, a transmis, joi seară, CRJ, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că o altă persoană din subsol era acoperită de fecale şi sânge la nivelul feţei şi al mâinilor.
”Celelalte două persoane nu se puteau mişca şi nu puteau să comunice, fiind deosebit de speriate când am încercat să ne apropiem de ele. La orele 13:30, imediat după ce am văzut persoanele din subsol, am cerut de urgenţă ajutor la 112. Până la sosirea echipajelor de poliţie şi salvare, am mai identificat o persoană care locuia în subsol, dar care se putea deplasa şi ieşise din acel spaţiu, la parterul imobilului”, se mai arată în comunicat.
Potrivit documentului citat, după aproximativ 4 ore, la sugestia unui rezident şi pentru că nu puteau fi identificate fizic toate persoanele, echipa a mai identificat o cameră în spatele bucătăriei, fără clanţă, pe care era un afiş pe care scria Materiale de construcţii.
”Am solicitat deschiderea uşii şi am constatat că dincolo de aceasta mai erau câteva încăperi în care am găsit alte două persoane aflate în stare gravă, blocate într-o cameră de aproximativ 3 mp, fără aerisire, fără iluminat, într-un pat. Accesul către acest spaţiu era blocat printr-o masă de metal pe care erau aşezate cărămizi. Am solicitat din nou serviciul de ambulanţă pentru aceste două persoane”, a mai transmis sursa citată.
Luni, premierul și consilierii săi vor avea întâlniri cu reprezentanții ONG-urilor pentru a identifica modificările legislative care trebuie făcute până pe 31 august.