Arsenic în apa dintr-o comună din Prahova. Consumul a fost restricționat

Arsenic în apa dintr-o comună din Prahova. Consumul a fost restricționat

Apa din comuna Cocorăştii Colţ din judeţul Prahova nu este potabilă, iar consumul a fost restricţionat după ce DSP a semnalat valori depăşite ale arsenului.

HIDRO PRAHOVA S.A. anunţă că apa nu e bună pentru băut şi gătit.

”HIDRO PRAHOVA S.A. ia această măsură în urma anunţului de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Prahova, instituţie care asigură controlul parametrilor de calitate ai apei potabile prin monitorizarea de audit, care informează prin procesul verbal nr. 376-377 din data de 17.05.2023, că pe raza teritorială a comunei Cocorăştii Colţ s-au găsit valori depăşite ale arsenului în apa potabilă”, a transmis compania, într-un comunicat.

ADVERTISING

Apa va putea fi folosită doar pentru spălat şi alte folosinţe care nu determină contaminarea alimentelor, cât şi pentru evacuarea apelor uzate menajere.

Societatea promite că va asigura necesarul de apă potabilă prin utilizarea containerelor tip IBC în zonele afectate.

HIDRO PRAHOVA S.A. asigură că vor fi prelevate constant probe de apă, care vor fi analizate în vederea asigurării gradului de potabilitate.

Ce efecte are arsenicul

Intoxicația cu arsenic poate provoca diferite afecțiuni, de aceea apa contaminată nu trebuie nicicum consumată.

ADVERTISING

"Arsenicul realizează toxicitate sistemică, adică afectează toate organele, mergând de la tulburări neurologice, crampe musculare, creează vărsături, o inflamație digestivă şi hepatică. Pe timp îndelungat se pot instala cazuri de afectare cardiacă", a declarat dr Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă Toxicologie, la Antena3.

O situaţie similară s-a întâmplat în decembrie în comuna Mănești, tot din Prahova.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇