Un sat întreg din Prahova a putut să bea timp de o săptămână apă contaminată cu arsenic, pentru că primăria a anunţat localnicii să nu o consume la 7 zile după ce fusese şi ea informată de pericol.
Se întâmplă în comuna Mănești, unde primăria a postat abia ieri pe Facebook un anunţ de la Hidro Prahova, care avertizează despre pericolul apei contaminate cu arsenic.
Se vede clar în anunţul postat de primărie că avertismentul este datat 8 decembrie, dar a fost pus pe Facebook abia pe 15 decembrie.
Aşadar, operatorul regional de apă şi-a făcut datoria şi a trimis avertismentul DSP Prahova, dar documentul a fost publicat online abia după şapte zile.
După ce s-a descoperit arsenic, DSP transmite că "se interzice consumul apei furnizate de Hidro Prahova S.A. până la remedierea neconformității.
Apa nu poate fi folosită pentru băut și gătit, dar va putea fi folosită pentru spălat și alte folosințe care nu determină contaminarea alimentelor, cât și pentru evacuarea apelor uzate manajere.
ATENȚIE. Arsenul nu dispare prin fierbere apei!”.
Ulterior, primăria a mai anunțat tot pe Facebook că au fost amplasate pe domeniul public cuburi cu apă potabilă până la remedierea problemei.
Ce efecte are arsenicul
Intoxicația cu arsenic poate provoca diferite afecțiuni.
"Arsenicul realizează toxicitate sistemică, adică afectează toate organele, mergând de la tulburări neurologice, crampe musculare, creează vărsături, o inflamație digestivă şi hepatică. Pe timp îndelungat se pot instala cazuri de afectare cardiacă.
Acești oameni trebuie să fie evaluați inițial de medicul de familie, iar acolo unde se găsesc semne de toxicitate să se măsoare nivelul de arsenic din organism pentru a putea să vedem dacă este nevoie de un tratament de eliminare", a declarat dr Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă Toxicologie, la Antena3.