Ziua 413: Rușii bombardează case. Putin cheamă bărbații la oaste pe Internet. Zelenski e oripilat: "Cât de ușor ucid aceste fiare!"

Ziua 413: Rușii bombardează case. Putin cheamă bărbații la oaste pe Internet. Zelenski e oripilat: "Cât de ușor ucid aceste fiare!"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Și ziua 413 de război are în centru tot scurgerea de informații de la Pentagon, dar şi clipurile viralizate cu militari ucraineni decapitaţi.

Potrivit unuia dintre documentele atribuite Pentagonului, Serbia, singura ţară din Europa care a refuzat să sancţioneze Rusia pentru invazia sa în Ucraina, ar fi fost de acord să furnizeze arme Kievului sau le-a trimis deja. Belgradul neagă întreaga poveste.

În plus, aceleaşi documente secrete arată că forţele speciale occidentale ar fi acţionat în Ucraina. Cei mai mulţi - 50 de militari - ar fi din UK.

Președintele Volodimir Zelenski a reacționat după ce au apărut imaginile care ar arăta soldaţi ucraineni decapitaţi. ”Există un lucru pe care nimeni în lume nu îl poate ignora: cât de ușor ucid aceste fiare. Nu vom uita nimic. Și nici nu-i vom ierta pe ucigași. Va exista o răspundere legală pentru tot. Este necesară înfrângerea terorii”, a scris Zelenski, pe Telegram.

Pe front, ucrainenii au respins în ultimele 24 de ore aproximativ 70 de atacuri rusești. Iar propagandiștii lui Putin au arătat imagini cu orașul Bahmut, pe care spun că l-au distrus complet.

În ceea ce privește contraofensiva, premierul Ucrainei afirmă că aceasta ar putea avea loc la vară.

Situația pe front

  • Case bombardate - Cel puțin patru persoane au fost rănite în timpul bombardamentelor lansate miercuri, de ruși, asupra sudului Ucrainei. Forțele rusești au bombardat un oraș din Dnipro, a anunțat Serhii Lysak, șeful administrației militare din regiune. E vorba despre imobile rezidențiale din Nikopol: „Obuze de artilerie au avariat 13 case particulare, două clădiri agricole și o mașină în oraș".
  • Contraofensiva Ucrainei ar putea începe în vară, a declarat premierul Denis Şmihal. Potrivit acestuia, Kievul nu simte presiune din partea Occidentului pentru a accelera declanșarea contraofensivei, dar o astfel de presiune vine chiar de la ucraineni.
  • Ucraina ar putea recuceri peninsula Crimeea, anexată de Rusia, până la sfârșitul verii, spune fostul comandant al trupelor americane din Europa, generalul în retragere Ben Hodges. Însă cu o condiţie. Detalii AICI.
  • 70 de atacuri respinse - Aproximativ 70 de atacuri rusești au fost respinse în ultimele 24 de ore, potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene. Ucrainenii susțin că rușii au lansat zeci de lovituri aeriene asupra unor părți ale Ucrainei. 33 de rachete au vizat trupele ucrainene și unele ținte civile. Așa cum s-a întâmplat și până acum, atacurile se concentrează asupra zonelor Liman, Bahmut, Avdiivka și Marin din estul Ucrainei.
  • Bahmutul distrus - Propagandiștii lui Putin au arătat imagini cu orașul Bahmut, pe care spun că l-au distrus complet.

Virale cu decapitări

  • Zelenski și fiarele - Președintele Volodimir Zelenski a reacționat după ce au apărut imaginile care ar arăta soldaţi ucraineni decapitaţi. ”Există un lucru pe care nimeni în lume nu îl poate ignora: cât de ușor ucid aceste fiare. Nu vom uita nimic. Și nici nu-i vom ierta pe ucigași. Va exista o răspundere legală pentru tot. Este necesară înfrângerea terorii”, a scris Zelenski pe Telegram.
  • ONU s-a declarat îngrozită de clipul înspăimântător cu trupele ruse care se pare că ar decapita un soldat ucrainean capturat și un altul care arată cadavrele decapitate de la doi militari ucraineni zăcând lângă un vehicul militar distrus. Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului din Ucraina, parte a biroului Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR), a declarat că execuțiile se pare că „nu au fost un incident izolat”.
  • Uniunea Europeană "va cere socoteală tuturor autorilor şi complicilor la crime de război" în Ucraina, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene, într-o primă reacţie după difuzarea înregistrării video. UE "nu are informaţii despre veridicitatea acestei înregistrări video", dar, "dacă ea se confirmă, este vorba de o nouă reamintire brutală a naturii inumane a agresiunii ruse", a afirmat Nabila Massrali.
ADVERTISING

Scurgerea de documente de la Pentagon

  • Serbia a fost de acord să înarmeze Ucraina? - Serbia, singura ţară din Europa care a refuzat să sancţioneze Rusia pentru invazia sa în Ucraina, ar fi fost de acord să furnizeze arme Kievului sau le-a trimis deja, potrivit unuia dintre documentele clasificate scurse de la Pentagon. De asemenea, se spune că Serbia are voinţa politică şi capacitatea militară de a furniza arme Ucrainei în viitor. De şa Belgrad imediat a venit o dezminţire vehementă. Detalii AICI.
  • Forțe britanice în Ucraina - Au apărut tot mai multe afirmaţii conform cărora forţele speciale britanice au acţionat în Ucraina. BBC și The Guardian au publicat materiale conform cărora un document datat 23 martie arată că în Ucraina au fost desfăşuraţi circa 50 de militari din forţele speciale ale Regatului Unit, alături de alte efective occidentale similare. Documentul nu precizează unde se află forţele respective sau cum acţionează. Detalii AICI
  • Armele din Egipt pentru Rusia - Administraţia SUA a transmis că nu are nicio dovadă că Egiptul ar fi furnizat arme Rusiei şi şi-a reafirmat alianţa cu ţara arabă, în ciuda unor documente divulgate de Washington Post care arată că Egiptul plănuia să aprovizioneze Rusia cu rachete.
  • Teoria Rusiei - Scurgerea documentelor secrete de la Pentagon ar putea fi o acţiune deliberată a SUA pentru a "înşela" Rusia, a declarat miercuri Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe. "Probabil că cineva este interesat să se uite la aceste documente, dacă într-adevăr sunt documente - ar putea fi un fals sau ar putea fi o scurgere intenţionată", a spus Riabkov. "Din moment ce SUA sunt parte la conflictul din Ucraina şi duc în esenţă un război hibrid împotriva noastră, este posibil ca astfel de tehnici să fie folosite pentru a-şi înşela adversarul, Federaţia Rusă", a continuat el.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Rusia a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală în sudul ţării, a anunţat miercuri dimineaţa Ministerul Apărării de la Moscova, oferind un nou avertisment inamicilor săi. Racheta cu rază lungă de acţiune a fost lansată din zona de testare Kapustin Yar din regiunea Astrahan, pe malul Mării Caspice. Detalii AICI.
  • Rușii alungă nemții din Marea Baltică - Armata rusă a anunţat miercuri că a trimis un avion de vânătoare pentru a intercepta o aeronavă a marinei germane care se apropia de graniţă deasupra Mării Baltice, fără a provoca niciun incident.
  • Recrutare online - Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pregăteşte înăsprirea legislaţiei privind mobilizarea militară, prin aprobarea de către Parlament a transmiterii ordinelor de convocare în format electronic. După ce legea a trecut ieri de Duma de Stat, azi a fost aprobată şi de Consiliul Federaţiei (camera superioară de la Moscova). Proiectul ajunge acum la Vladimir Putin, care urmează să îl semneze şi devine lege.
  • Germania se teme pentru Navalnîi - Guvernul german este foarte îngrijorat de starea de sănătate a liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, aflat în închisoare. Navalnîi ispășește o pedeapsă de 11 ani și jumătate într-o colonie penală de înaltă securitate pentru înșelăciune și sfidare a instanței, acuzații despre care spune că au fost aduse doar pentru a-l reduce la tăcere. Echipa lui a declarat marți că starea de sănătate a lui Navalnîi s-a deteriorat grav și că vineri a fost chemată o ambulanță pentru el, din cauza durerii acute de stomac.
  • Export de combustibil în Iran - Rusia a început anul acesta exporturi de combustibili către Iran pe calea ferată, pentru prima dată, după ce cumpărătorii tradiţionali au evitat comerţul cu Moscova, potrivit unor surse din industrie. Rusia şi Iranul, ambele sub sancţiuni occidentale, creează legături mai strânse pentru a-şi susţine economiile şi pentru a submina sancţiunile occidentale pe care atât Moscova, cât şi Teheranul le consideră nejustificate.
  • Acuzații de holeră și antrax - Ministerul rus al Apărării investighează 240 de agenţi patogeni diferiţi de boli periculoase, inclusiv antrax şi holeră, găsiţi în laboratoarele biologice ucrainene, a declarat miercuri Igor Kirillov, şeful trupelor de protecţie împotriva radiaţiilor, substanţelor chimice şi biologice din cadrul forţelor armate ruse. "De fapt, am lucrat în patru laboratoare. În aceste laboratoare am găsit aproximativ 240 de substanţe patogene. Le investigăm şi continuăm să facem acest lucru. Majoritatea dintre ele se referă la antrax, holeră", a declarat Kirillov. Oficialul a precizat că Rusia dispune de vaccinuri şi medicamente împotriva unor astfel de boli periculoase.
  • Fără paradă nici în Crimeea - Autoritățile instalate de Rusia în Crimeea anexată și orașul Sevastopol au anulat paradele militare tradiționale pentru a sărbători Ziua Victoriei, invocând motive de securitate. Ziua Victoriei (9 mai) este sărbătorită în toată Rusia și a devenit esențială pentru ideea lui Vladimir Putin despre identitatea rusă. Anterior, parada de Ziua Victoriei a fost anulată şi în regiunile ruse Kursk și Belgorod. Detalii AICI
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Sancțiuni din SUA pentru cine mai face afaceri cu Rusia - Departamentul pentru Comerţ al SUA a anunţat miercuri că impune controale de export pentru 28 de companii din China, Turcia şi alte ţări, pentru sprijinirea industriilor militare şi de apărare ale Rusiei. Furnizorilor li se interzice să livreze tehnologia americană către companii incluse pe listă, cu excepţia cazului în care furnizorii pot obţine o licenţă dificil de primit de la Departamentul pentru Comerţ.
  • Ucraina cere oficial excluderea Rusiei din ONU, după ce pe rețelele sociale a apărut un video care ar arăta decapitarea unui soldat ucrainean de către soldații ruși, în stilul execuțiilor ISIS. “Un videoclip îngrozitor în care trupele rusești decapitează un soldat ucrainean, prizonier de război, circulă în mediul online. Este absurd ca un stat ca Rusia, care este mai rea decât ISIS, să prezideze Consiliul de Securitate al ONU. Teroriștii ruși trebuie să fie alungați din Ucraina și din ONU și să fie trași la răspundere pentru crimele lor”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean de Externe, Dimitro Kuleba.
  • Putin nu este serios - Directorul CIA, Bill Burns, apreciază că preşedintele rus Vladimir Putin "nu este serios cu privire la negocieri în acest stadiu" al războiului din Ucraina. Burns a subliniat importanţa contraofensivei planificate de Ucraina, afirmând că "o miză importantă este în joc în următoarele luni".
  • Atac cibernetic - Un atac cibernetic revendicat de hackerii pro-ruşi a avut loc marţi împotriva site-urilor guvernului canadian. Atacul revendicat de grupul NoName pe Telegram a paralizat pentru câteva ore mai multe site-uri oficiale printre care cel al şefului statului şi al Senatului, în momentul în care premierul Ucrainei Denis Şmihal se întâlnea cu Justin Trudeau la Toronto.
  • Acordul cerealelor - Nicio navă nu a fost inspectată marți în cadrul acordului privind transportul cerealelor prin Marea Neagră, anunță reprezentanții ONU. Purtătorul de cuvânt al ONU a explicat că părțile implicate în acord „au avut nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la un acord privind prioritățile operaționale". Inspecțiile de rutină ar putea fi reluate miercuri, a adăugat Dujarric.
  • Probleme din cauza mandatului de arestare a lui Putin - Mandantul internaţional de arestare pe numele lui Vladimir Putin pune „beţe-n roate” Africii de Sud, care urmează să găzduiască în august un summit BRICS în prezenţa preşedintelui rus, declară miercuri un purtător de cuvânt al preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa: „Toţi şefii de stat trebuie să asiste la summit, însă, acum, avem beţe-n roate din cauza mandatului de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI). Ceea ce impune asta sunt alte dispoziţii, pentru a vedea cum să ţinem cont de acest lucru, iar aceste dispoziţii sunt în curs. Odată ce vor fi luate se vor face anunţurile necesare”.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇