De ce nu a ajuns pesedistul Greblă șef la AEP? Ce vor liberalii în perpectiva anului super-electoral 2024

De ce nu a ajuns pesedistul Greblă șef la AEP? Ce vor liberalii în perpectiva anului super-electoral 2024
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După ce ieri conducerea Parlamentului a amânat votul pentru desemnarea unui nou şef la AEP, vicepreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a explicat ce îşi doresc liberalii. În orice caz, nu pe Toni Greblă, care mult timp a fost un pesedist de seamă.

”În momentul în care PSD a desemnat un reprezentant apropiat de PSD, fost membru PSD şi cu un istoric care s-a contopit, în mare parte, cu PSD, au fost discuţii la nivelul societăţii, aţi văzut că au reacţionat organizaţiile non-guvernamentale, au fost foarte multe articole de presă care au ridicat această temere a lipsei de autonomie, de independenţă a persoanei care va conduce AEP, din două puncte de vedere existând aceste îngrijorări.

ADVERTISING

O dată, din perspectiva anului 2024, care este un an cu patru tipuri de alegeri, când nu trebuie să existe niciun fel de controversă cu privire la maniera în care AEP îşi exercită atribuţiile.

Şi doi, gândiţi-vă că AEP are funcţia de control pe felul în care partidele politice cheltuie banii din subvenţia de la stat”, a explicat Gorghiu, miercuri, într-o intervenţie la Digi24.

”Am înţeles îngrijorările din spaţiul public şi ne-am manifestat în interiorul coaliţiei dorinţa de a fi la conducerea AEP mai degrabă o persoană care nu are legărură cu partidele politice, un profesionist în domeniul dreptului electoral, un om care să facă faţă cu brio acestei funcţii”.

ADVERTISING

Surse politice susţin că liberalii l-ar prefera la şefia AEP pe actualul vicepreşedinte Marian Muhuleţ.

Gorghiu a mai spus că Toni Greblă a fost achitat în instanţă, însă face afirmaţii cu privire la controversele din spaţiul public legate de apropierea sa, apartenenţa sa, în anumite perioade de timp, la PSD, "lucru care se pare că este văzut nu tocmai bine de parte din societatea civilă”. 

”Nu cred că este un pas înapoi pe care PSD l-a făcut, sunt absolut convinsă că vom găsi, împreună, persoane foarte capabile să conducă”, a arătat Gorghiu. 

ADVERTISING

Birourile permanente reunite ale Parlamentului au eliminat de pe ordinea de zi a şedinţei de plen comun de marţi alegerea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente. Astfel, până în data de 17 martie pot fi depuse în continuare candidaturi, pe 24 martie vor avea loc audierile în comisii şi pe 28 martie va avea loc votul în plenul reunit.

Funcţia de preşedinte al AEP a fost vacantată după ce Constantin-Florin Mituleţu-Buică a înaintat celor două Camere ale Parlamentului demisia sa, după ce Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul în cazul său, acuzându-l de folosire a funcţiei pentru favorizarea cumnatei sale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇