Proiecte PNL de 8 Martie: Majorarea indemnizației maxime pentru creșterea copilului și prioritate pentru gravide la parcare și casierie

Proiecte PNL de 8 Martie: Majorarea indemnizației maxime pentru creșterea copilului și prioritate pentru gravide la parcare și casierie

De 8 Martie, PNL vine cu câteva idei de legi care să ajute femeile din România.

PNL propune într-o iniţiativă legislativă creşterea cuantumului maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului de la 8.500 la 12.000 de lei.

Iniţiatorii, deputaţii Mara Calista, Alin Ignat şi Florin Alexandru Alexe, afirmă că nivelul prezent al cuantumului maxim al indemnizaţiei pentru creşterea natalităţii, raportat la cel al taxelor şi impozitelor plătite de către cei care au salarii peste medie, reprezintă un factor descurajator.

ADVERTISING

”Guvernul a decis plafonarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului în luna august 2017, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 82. De atunci, cuantumul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului a rămas neschimbat, la valoarea de 8.500 de lei. În momentul respectiv, salariul minim brut pe economie era de 1.450 de lei, iar rata inflaţiei înregistrată în 2017 a fost de 1,3%.

În prezent, salariul minim brut pe economie este în valoare de 3.000 de lei, iar rata inflaţiei de la începutul anului 2022 (octombrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 14,5%, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Mai mult, între timp s-a modificat şi modalitatea de impozitare a salariilor, prin trecerea în sarcina angajatului a majorităţii sumelor”, spun liberalii.

ADVERTISING

În expunerea de motive se arată că, ”în plus, pandemia de coronavirus şi războiul din Ucraina au dus la creşterea galopantă a preţurilor facturilor şi a produselor din coşul zilnic”.

Liberalii subliniază că rata natalităţii din România a înregistrat o scădere îngrijorătoare.

”Potrivit statisticilor făcute publice de Guvern, în anul 2021, în România, s-au născut cei mai puţini copii din ultimul secol, sub 180.000. Acest fenomen deja reprezintă o constantă, întrucât din 1990 şi până în prezent, populaţia României a scăzut cu 4 milioane de locuitori, fapt care are deja grave consecinţe pe piaţa muncii, precum şi asupra sistemului de pensii publice”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

ADVERTISING

Prioritate pentru gravide la casierii şi parcare

Într-un alt proiect, aceiași deputați PNL propun ca femeile însărcinate şi persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani să aibă prioritate la casieriile unităţilor comerciale publice şi private, precum şi la serviciile oferite de acestea (ghişee, bănci sau supermarket, de exemplu).

”Angajaţii unităţilor comerciale precum şi cei ai instituţiilor publice şi private au obligaţia de a prezenta la casele de marcat/casierii sau acolo unde se înfăptuieşte serviciul oferit de aceştia afişe la vedere, care să prevadă acordarea de prioritate femeilor însărcinate, persoanelor însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, cu excepţia cazurilor în care acestea deţin case de marcat speciale pentru aceste categorii de persoane”, spun liberalii în proiect.

De asemenea, ”în spaţiile de parcare de pe lângă clădirile instituţiilor publice şi ale unităţilor comerciale publice şi private, precum şi în spaţiile de parcare organizate, vor fi amenajate, rezervate şi semnalizate, cel puţin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de femeile însărcinate şi/ sau persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani”.

Inițiatorii propun și amenzi. Acestea pot ajunge până la 100.000 de lei, în cazul încălcării obligaţiei de a amenaja locurile de parcare.

"Sumele obţinute din aplicarea amenzilor se fac venit la bugetul de stat”, se mai arată în proiect.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇