PSD vrea taxe pentru magazinele fără casieri, PNL se opune

PSD vrea taxe pentru magazinele fără casieri, PNL se opune

Marian Godină a stârnit o mare vâlvă în societate legat de lipsa casierelor de la supermarket.

După ce poliţistul s-a arătat revoltat că la Auchan Braşov mai există doar case Selfpay, unde clientul îşi scanează singur produsele şi plăteşte, tema a fost preluată şi inflamată de liderul AUR George Simion, care a îndemnat la boicotarea Auchan și a celorlalte magazine unde sunt eliminați angajații în favoarea caselor Self-service.

A venit însă şi rândul PSD să se preocupe de magazinele fără casieri şi cum ar putea fi acestea făcute să plătească pentru decizia luată. Aşa că PSD ia în calcul să taxeze casele de marcat de tip Selfpay, care ar putea plăti taxe aferente unui salariu minim.

ADVERTISING

Social-democraţii se gândesc şi la introducerea de bonusuri pentru cei care folosesc astfel de sisteme, prin restituirea la casă a unui procent din suma cheltuită, susţin surse politice citate de News.ro. 

„Ideea nu ne aparține, recunoaștem acest lucru. Pur și simplu, se aplică în anumite zone din Europa. (…) Soluțiile propuse sunt soluții care pot furniza un echilibru în societate, echitate, justețe fără a afecta planul de afaceri al magazinelor (...) Se vorbește tot mai mult despre faptul că inteligența artificială, robotizarea va lua locul oamenilor în anumite domenii de activitate, ceea ce înseamnă afectarea forței de muncă, iar la un moment dat din ceva vor trebui plătite şi contribuțiile, și pensiile, dar și contribuțiile la sănătate”, a declarat senatorul Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD, la Antena3.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ideea este însă criticată de liberali.

„Este un proces de digitalizare, subiect foarte popular azi în România. Fiecare magazin e liber să-și gestioneze activitatea așa cum crede. Pe mine, personal, mă deranjează că trebuie să cumpăr struguri din Africa de Sud sau fructe și alimente de pe cealaltă parte a globului, mai puțin lipsa casierilor. Eu folosesc aceste case Selfpay și economisesc foarte mult timp. Mă aștept, dacă e să o ținem tot așa, să ceară unii să fie taxate benzinăriile unde alimentăm mașinile”, spune deputatul PNL Mircea Fechet, citat de Mediafax.

ADVERTISING

O discuţie în acest sens ar urma să aibă loc în şedinţa coaliţiei de marţi. 

Citeşte şi analiza Spot: Turnesolul de la Auchan


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇