Inițiativa pentru înlocuirea în textul legilor Republicii Moldova și în Constituție a sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” a încins spiritele la ședința Parlamentului de la Chișinău de joi.
Deputații BCS (Blocul Comuniștilor și Socialiștilor) au venit la tribună cu postere și au blocat ședința Legislativului, în semn de protest, relatează tv8.md.
"Nu vă bateți joc de Constituție", "Moldova, Moldoveni, Moldovenesc", "Referendum" și "Plecați" - erau mesajele scrise pe afișele ținute de membrii BCS.
Mai mulți parlamentari s-au ridicat imediat din sală și s-au îndreptat spre grupul de protestatari, apoi le-au rupt afișele, iar cele două grupuri au început să se îmbrâncească, fiind la un pas de o bătaie generală.
Scandalul a fost aplanat după câteva minute.
Deputații BCS au cerut alegeri anticipate, dar președintele Parlamentului, Igor Grosu, a răspuns că „numai în 2025”.
După încheierea scandalului, proiectul de lege a fost adoptat în prima lectură cu voturile a 56 de deputați, astfel că sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în toată legislația Republicii Moldova. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.
Proiectul de lege a fost elaborat de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.
Autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare.
Potrivit autorilor, condițiile ce au impus elaborarea prezentului proiect de lege rezultă din necesitatea și obligativitatea implementării unor considerente cu valoare constituțională, conținute în actele Înaltei Curți de Jurisdicție Constituțională și care statuează un postulat incontestabil, anume că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.
„Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică, care rezultă din obligativitatea executării și/sau implementării actelor Curții Constituționale”, a subliniat deputata Veronica Roșca, una dintre autorii proiectului.
Proiectul mai prevede ca sărbătoarea națională „Limba noastră” să se numească de acum „Limba română”.
Moldova fierbe
În Moldova lucrurile sunt foarte tensionate în ultima vreme.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat recent că Rusia intenționează să folosească sabotori străini pentru a destabiliza conducerea țării sale, a opri aderarea acesteia la UE și a o folosi în războiul împotriva Ucrainei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat anterior că țara sa a descoperit un plan rusesc "pentru distrugerea Moldovei". Câteva zile mai târziu, Guvernul Republicii Moldova a demisionat.
Moldova a expulzat luni doi cetățeni străini care au adunat informații despre clădirile guvernamentale și infrastructura critică, pentru o rețea conspirativă. Aceștia erau antrenați în activități de culegere de date și informații pentru punerea în aplicare a unui plan de destabilizare a situației interne din țară, "cu provocarea schimbării prin violență a orânduirii constituționale a Republicii Moldova".
Acțiunea a survenit la mai puțin de o săptămână după ce autoritățile de la Chișinău au depistat o rețea de spionaj formată din moldoveni care primeau bani de la o ţară străină pentru a răsturna conducerea de la Chişinău. Ei acţionau încă din 2020, iar în acest interval “au incitat la ură și au recrutat participanți la proteste violente".
Pe fondul acestor evenimente, compania aeriană Wizz Air a anunţat luni că suspendă toate zborurile către și dinspre Chișinău din cauza riscului de securitate
În plus, marţi, mii de membri și simpatizanți ai „Mișcării Pentru Popor” au organizat la Chișinău o manifestaţie împotriva Guvernului. Oamenii aduși la miting au scandat „Noi suntem Moldova!”, „Jos, Maia Sandu!”.
T.D.