Exclusiv Comisia Europeană: Ucraina a negat că ar face lucrări majore pe brațul Chilia sau Canalul Bâstroe

<span style="color:#990000;font-size:100%;">Exclusiv</span> Comisia Europeană: Ucraina a negat că ar face lucrări majore pe brațul Chilia sau Canalul Bâstroe

Comisia Europeană este la curent cu faptul că, în ultimele săptămâni, în mass-media din România au început să circule informații potrivit cărora Ucraina desfășoară lucrări majore pe brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe ale Dunării, dar, după ce a întrebat autoritățile de la Kiev, răspunsul acestora a arătat că nu ar fi în desfășurare sau planificate lucrări majore.

În plus, Ucraina a reafirmat că va respecta cu strictețe și va adera la toate acordurile și convențiile internaționale relevante, se arată într-un răspuns primit de Spotmedia.ro, prin Reprezentanța Comisiei Europene la București.

ADVERTISING

"Comisia Europeană a solicitat informații suplimentare din partea autorităților ucrainene. Ministerul Transporturilor din Ucraina a răspuns că, într-adevăr, efectuează dragaj operațional (de întreținere) la danele porturilor lor de pe Dunăre și în alte locuri de pe Dunăre, pentru a garanta siguranța navigației.

Cu toate acestea, Ucraina a negat că ar fi în desfășurare sau planificate lucrări majore pe brațul Chilia al Dunării sau pe Canalul Bâstroe.

În plus, Ucraina a reafirmat că va respecta cu strictețe și va adera la toate acordurile și convențiile internaționale relevante.

Vineri, 17 februarie 2023, Ministerul Infrastructurii din Ucraina a declarat că „pescajul navelor care trec prin Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Comisia a solicitat informații suplimentare din partea ambelor părți, pentru a evalua mai bine situația de pe teren.

Trebuie subliniat faptul că secțiunea în cauză nu face parte din rețeaua TEN-T. Comisia dorește să clarifice faptul că nu a fost implicată în niciun fel de lucrări pe care autoritățile ucrainene se presupune că le-ar fi executat", se arată în răspuns.

Amintim că ieri ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk, a fost invitat, din dispoziţia lui Bogdan Aurescu, la sediul MAE pentru o discuţie cu secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota.

ADVERTISING

I s-a cerut ambasadorului să clarifice cât mai curând diferenţa de poziţionare a Ucrainei între precizările de presă emise în cursul zilei de sâmbătă, că nu efectuează decât lucrări de întreţinere pe canalul navigabil al Dunării, şi informaţiile publicate de către Ministerul Comunităţilor, Teritoriilor şi Dezvoltării Infrastructurii, conform cărora pe canalul Bâstroe adâncimile de navigaţie au ajuns la 6,5 m, de la 3,9 m cât ar fi fost la debutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Ambasadorul Ucrainei a arătat că ţara sa nu desfăşoară activităţi de dragare care au ca scop adâncirea căii de navigaţie, ci doar activităţi de natură operaţională menite a asigura navigabilitatea până în portul Izmail şi că partea ucraineană a propus organizarea în perioada următoare a unei reuniuni tehnice între ministerele responsabile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇