Unde va face închisoare un bărbat condamnat pentru viol, care între timp și-a schimbat sexul?

Unde va face închisoare un bărbat condamnat pentru viol, care între timp și-a schimbat sexul?

Un bărbat care a violat două femei şi apoi și-a schimbat sexul a dat mari bătăi de cap autorităţilor din Scoţia, care l-au condamnat, dar nu ştiau la ce închisoare să îl ducă: Cea de femei sau cea de bărbaţi.

Este vorba despre cazul Isla Bryson, acum femeie, care a fost declarată vinovată, marţi, pentru violurile comise când era bărbat şi se numea Adam Graham.

Sentinţa urmează să fie pronunţată luna viitoare, scrie BBC. 

Cazul a pus dificultăţi autorităţilor, pentru că este pentru prima dată în Scoţia când o femeie transsexuală a fost condamnată pentru violarea altor femei. 

Locul unde ar trebui să-şi execute pedeapsa a fost subiectul unei dezbateri aprinse, fiind exprimate îngrijorări cu privire la siguranţa altor femei din închisoarea la Cornton Vale pentru femei, unde a fost dusă iniţial Bryson.

ADVERTISING

În cele din urmă, individa a fost dusă, joi după-amiază, în aripa pentru bărbaţi a închisorii din Edinburgh, mai ales că şi premierul Nicola Sturgeon a anunţat că, din punctul ei de vedere, Bryson nu va putea să-şi ispăşească pedeapsa alături de alte femei.

Luna trecută, Parlamentul scoţian a adoptat o legislaţie menită să faciliteze schimbarea sexului recunoscut legal, dar Nicola Sturgeon a declarat că asta nu are legătură cu cazul Bryson.

Proiectul de lege privind reforma recunoaşterii sexului a fost blocat oricum de guvernul britanic, din cauza impactului său potenţial asupra legilor privind egalitatea de şanse care se aplică în Scoţia, Anglia şi Ţara Galilor.

ADVERTISING

"Nu există un drept automat pentru o femeie transsexuală condamnată pentru o infracţiune de a-şi ispăşi pedeapsa într-o închisoare pentru femei, chiar dacă are un certificat de recunoaştere a sexului. Fiecare caz este supus unei evaluări riguroase a riscurilor individuale, iar siguranţa celorlalţi deţinuţi este primordială", a declarat Nicola Sturgeon, fiind întrebată despre acest caz la o audiere în Parlament.

Transgender rapist Isla Bryson will NOT be imprisoned in all-female jail

Totuşi, premierul susţine că nu a dat niciun fel de indicaţii autorităţilor penitenciare.

Pe de altă parte, fosta soţie a lui Bryson, Shonna Graham, a declarat că are "multă simpatie pentru persoanele transsexuale reale", dar a susţinut că tranziţia fostului ei partener a fost o "prefăcătorie pentru a atrage atenţia" şi pentru a păcăli autorităţile.

ADVERTISING

"Niciodată nu mi-a spus că simte că se află în corpul greşit sau ceva de genul acesta", a relatat Shonna Graham, care l-a acuzat pe Bryson că a fost abuziv inclusiv în relaţia lor.

În timpul procesului pentru viol, Bryson a susţinut că a ştiut că este transsexuală încă de la vârsta de 4 ani, dar nu a luat decizia de a face tranziţia până la 29, iar în prezent ia hormoni şi caută o intervenţie chirurgicală pentru a finaliza schimbarea de sex.

Bryson a mai declarat că în 2016 (când a comis violurile) "se lupta cu sexualitatea şi avea probleme emoţionale".

Cazul a făcut valuri până la Londra.

Ministrul britanic al Justiţiei, Dominic Raab, a scris pe Twitter că "femeile transsexuale care nu au un certificat de recunoaştere a sexului sunt trimise în închisori pentru bărbaţi, o chestiune de rutină" în Anglia şi Ţara Galilor.

El a adăugat: "Femeile transsexuale care au comis infracţiuni sexuale sau care păstrează organele genitale masculine nu pot fi ţinute în închisorile pentru femei, cu excepţia unor cazuri extraordinare, autorizate de miniştri".

Un purtător de cuvânt al grupului de campanie LGBT Stonewall crede însă că decizia nu ar trebui să fie automată, ci ar fi potrivit ca serviciul penitenciar să evalueze individual toţi deţinuţii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇