O decizie CEDO în favoarea parteneriatelor LGBT poate avea urmări și pentru cuplurile gay din România

O decizie CEDO în favoarea parteneriatelor LGBT poate avea urmări și pentru cuplurile gay din România

O decizie luată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) în favoarea parteneriatelor LGBT va avea urmări semnificative pentru cuplurile din România.

Mai exact, CEDO s-a pronunțat marți împotriva Rusiei în cazul Fedotova vs. Rusia, care vizează refuzul Rusiei de a recunoaște și proteja familiile formate din persoane de același sex, scrie Europa Liberă.

CEDO a decis astfel că toate țările care fac parte din Consiliul Europei, inclusiv România, sunt obligate să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex.

ADVERTISING

„Hotărârea istorică a fost luată în cazul Fedotova și alții împotriva Rusiei și reprezintă deznodământul unui proces îndelungat, al cărui rezultat garantează respectul pentru familiile din comunitatea LGBTI și le poziționează ferm sub protecția CEDO”, transmite Asociația ACCEPT.

România nu oferă nicio formă de protecție legală pentru familiile formate din cupluri de același sex.

Pe lista țărilor care nu recunosc parteneriatul cuplurilor de același sex se mai regăsesc Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia și Bulgaria.

ADVERTISING

Asociația ACCEPT România spune că hotărârea CEDO transmite un semnal clar de alarmă către aceste state membre, și anume că toate țările care eșuează în reglementarea parteneriatului civil pot fi găsite vinovate pentru violarea articolelor 8 și 14 din Convenție.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇