Cât a cheltuit Primăria Capitalei pe deplasări în străinătate, în 2022. De ce au mers funcționarii în Norvegia, Elveția sau San Marino

Cât a cheltuit Primăria Capitalei pe deplasări în străinătate, în 2022. De ce au mers funcționarii în Norvegia, Elveția sau San Marino

După 2 ani de pandemie, în care angajații Primăriei Municipiului București (PMB) n-au călătorit în afara țării, în 2022 deplasările în străinătate s-au reluat.

Per total, instituția a cheltuit, anul trecut, puțin peste 9.600 de euro pentru bilete de avion, diurne și asigurări medicale pentru angajații săi care au călătorit în Norvegia, Elveția, Germania, Austria, Polonia și San Marino.

Nicușor Dan nu s-a dus în vizite de lucru, în străinătate, de la preluarea mandatului, potrivit informațiilor comunicate de PMB la solicitarea spotmedia.ro.

Nici viceprimarul Stelian Bujduveanu (PNL) nu a plecat în astfel de deplasări. Și nici administratorul public din cadrul PMB, Diana Punga, nu a făcut-o.

Viceprimarul Horia Tomescu (USR) a fost în două deplasări de serviciu, în toamna anului 2022.

Viceprimarul Tomescu: 2 deplasări de circa 3.750 euro

Prima oară, în perioada 21-25 septembrie 2022, viceprimarul Horia Tomescu a fost la Luzen, în Elveția, pentru a participa la Forumul Global privind democrația modernă directă.

ADVERTISING

E o deplasare pentru care PMB a cheltuit aproape 18.000 de lei (adică aproximativ 3.600 euro). Mai exact, 8.424 lei a costat avionul și transportul intern, 7.482 lei a fost cazarea și circa 1.900 lei s-au dus pe cheltuielile de diurnă.

La câteva zile după revenirea din Elveția – adică în intervalul 3-5 octombrie 2022 - viceprimarul Horia Tomescu a călătorit în San Marino (micro-stat, enclavă a Italiei).

Acolo a participat la cea de-a 83-a sesiune a Comitetului pentru Dezvoltare Urbană, Locuire și Managementul Teritoriului din cadrul Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa.

Potrivit PMB, pentru această deplasare nu a mai achitat decât 156 de euro (circa 772 lei).

De ce au fost angajații PMB în Norvegia, Germania, Elveția, Austria și Polonia. Și cu ce costuri

spotmedia.ro a întrebat PMB dacă și-a trimis și alți angajați în deplasări externe, în mandatul lui Nicușor Dan. Și dacă da, unde, de ce și cu ce costuri.

ADVERTISING

În anumite situații, organizatorul unui eveniment poate suporta parte sau toate costurile, așa că nu mai e nevoie să se cheltuiască bani publici.

Iată datele.

Angajați din PMB au plecat în 9 deplasări externe, în ultimii 2 ani. Toate au avut loc în 2022 (după pandemie).

Iată unde au mers angajații PMB, în ce scop, în ce perioadă și cu ce costuri:

  • Norvegia (în orașele Hamar și Oslo), cu cheltuieli de 1.291 lei (reprezentând diurnă), în perioada 13-17 martie 2022. Scopul: o vizită de lucru în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă.
  • Norvegia (la Elverum și Oslo), cu cheltuieli de 430 lei (diurnă și asigurare medicală), în perioada 27-31 martie. Scopul deplasării: o vizită de studiu în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”.
  • Germania (la Erasbach), în perioada 4-6 aprilie, pentru participarea la teste de fabrică pentru echipamentele ce urmează a fi instalate în Stația de Epurare Ape Uzate Glina. Pentru această deplasare, PMB transmite că nu a plătit nimic.
  • Germania (la Frankfurt), în perioada 6-9 mai, cu cheltuieli de 7.714 lei (din care 3.970 lei pentru avion, 2.335 lei pentru cazare și 1385 lei pentru diurnă). Scopul: Schimb de experiență, prezentarea detaliilor tehnice operaționale ale stadionului german din oraș și aspecte legate de organizarea de evenimente și managementul locației.
  • Elveția (la Nyon) cu cheltuieli de 7.804 lei (din care 376 lei diurnă și restul pentru bilete de avion), în perioada 13-14 septembrie. Deplasarea a fost necesară pentru participarea la Atelierul UEFA privind îmbunătățirea serviciilor orașelor gazdă.
  • Norvegia (la Oslo și Moss), cu cheltuieli de 488 lei (diurnă plus asigurare medicală), în perioada 19-23 septembrie. A fost a doua vizită de lucru, după cea din luna martie, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”.
  • Germania (Berlin), cu cheltuieli de 886 lei (reprezentând diurnă) în perioada 19-23 septembrie, pentru participarea la Târgul InnoTrans – un tur al ramelor electrice, tramvaielor și soluțiilor de ticketing, smart traffic și mobilitate.
  • Austria (Viena), cu cheltuieli de 173 lei (reprezentând diurnă), în perioada 19-21 octombrie 2022 pentru participare la Conferința anuală privind orașele verzi, organizată de Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD).
  • Polonia (Varșovia), cu cheltuieli de 9.859 lei (6.146 lei pentru avion, 102 lei transport intern, 2.125 lei cazare, 1400 lei diurnă și 86 lei asigurare medicală – n.red.). Deplasarea a avut loc în perioada 24-26 noiembrie și a avut ca scop reprezentarea PMB la Târgul Internațional de Turism „Turism and Travel Warsaw”.
ADVERTISING

Per total, deci, pentru deplasări externe ale angajaților săi – alții decât primarul, viceprimarii și administratorul public – PMB a achitat, în 2022, puțin peste 28.600 lei (echivalentul a circa 5.700 euro).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇