Poliția din Iran reîncepe supravegherea femeilor

Poliția din Iran reîncepe supravegherea femeilor

Poliţia iraniană reîncepe să supravegheze portul hijab de către femei în maşini, au relatat luni media locale, la peste 100 de zile de la moartea în detenţie a tinerei iraniene Mahsa Amini, care a provocat proteste violente în întreaga ţară.

„Poliţia a început noua etapă a programului Nazer-1 („supraveghere” în persană, n.red.) în întreaga ţară. Trebuie să menţionăm că Nazer-1 se referă la absenţa hijabului în maşini”, a declarat pentru agenţia de presă Fars un „înalt responsabil” al poliţiei.

Dacă este constatată o abatere, posesorul mașinii va primi următorul mesaj: „Absenţa vălului a fost observată în maşina dvs. Este necesar să respectaţi normele societăţii şi să vegheaţi ca această acţiune să nu se repete".

ADVERTISING

În schimb, ameninţarea prezentă într-o primă versiune a acestui mesaj - care stipula că „dacă acţiunea se repetă, veţi suferi urmări legale şi judiciare” - a fost înlăturată.

Programul Nazer a fost lansat de poliţie în 2020.

După mobilizarea care a urmat morţii Mahsei Amini, poliţia moravurilor - care a arestat-o pe tânără în septembrie - a renunţat să mai reţină femeile care mergeau cu capul gol pe stradă şi să le conducă la postul de poliţie.

La începutul lui decembrie, procurorul general iranian Mohammad Jafar Montazeri a declarat că unităţile poliţiei moravurilor - cunoscute sub numele de Gasht-e Ershad (patrulă de orientare) - au fost desfiinţate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Militanţii au rămas însă sceptici la această declaraţie, în lipsa unui anunţ clar în acest sens din partea Ministerului de Interne.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇