Iranul dă înapoi după luni de proteste sângeroase. A fost desființată „poliția moralității”, care vâna femeile îmbrăcate „inadecvat”

Iranul dă înapoi după luni de proteste sângeroase. A fost desființată „poliția moralității”, care vâna femeile îmbrăcate „inadecvat”

Procurorul general iranian a anunțat că a fost desființată „poliția moralității”, responsabilă cu supravegherea și sancționarea femeilor care încălcau „codul vestimentar”.

„Poliţia moravurilor a fost dizolvată, dar autoritatea judiciară va continua să se ocupe de această provocare socială”, a declarat procurorul general Mohammed Jafar Montazeri, citat de cotidianul Shargh, citat de Agerpres.

Nu au fost oferite detalii despre circumstanţele sau implementarea deciziei.

Analiştii sunt de părere că, deşi dizolvarea poliţiei moravurilor nu înseamnă încetarea obligativităţii purtării vălului islamic de către femei în Iran, măsura reprezintă un pas semnificativ în mişcarea pentru apărarea drepturilor femeilor în această ţară.

ADVERTISING

Moartea tinerei kurde Mahsa Amini, ce fusese arestată la jumătatea lunii septembrie de poliţia moravurilor pentru că nu purta în mod corespunzător vălul islamic, a provocat un val de contestare fără precedent în Iran, reprimat sângeros de autorități și soldat cu zeci de morți.

Potrivit legislației republicii islamice, bazată pe interpretarea legilor Sharia, femeile sunt obligate să-și acopere capul cu un jihab (eșarfă) și să poarte haine lungi și largi care să le acopere formele corpului.

Pedepsele pentru încălcarea regulilor merg de la avertisment sau amendă până la închisoare sau biciuire.

ADVERTISING

Pe 13 septembrie, Masha Amini a fost reținută de poliția moralității pe o stradă din Teheran pentru că purta eșarfă pe cap, dar își lăsase părul la vedere. A fost agresată pentru că a opus rezistență, lovită cu capul de mașina de intervenție, apoi dusă la un centru de detenție unde a intrat în comă.

După trei zile, s-a stins din viață la spital. Autoritățile au negat că ar fi fost bătută, dar imaginile difuzate pe rețelele de socializare atestă brutalitatea poliției moralității.

Cum funcționa „poliția moralității”

Gasht-e Ershad (patrulele de îndrumare) erau unități speciale ale poliției care aveau sarcina de a se asigura că morala islamică este respectată. Acestea erau împuternicite să-i aresteze pe cei, dar mai ales pe cele care nu erau considerate îmbrăcate potrivit.

ADVERTISING

Patrulele aveau șase membri - patru bărbați și două femei - și acționau îndeosebi în zonele cu trafic pietonal mare și în locurile în care se aduna multă lume.

„Ni se spune că motivul pentru care lucrăm în poliția moralității este de a proteja femeile. Fiindcă dacă nu se îmbracă corect, atunci bărbații pot fi provocați și le pot face rău", explica un ofițer al acestor unități pentru BBC, la finalul lunii septembrie.

În 1983, parlamentul iranian a decis că femeile care nu poartă corect eșarfa pe cap să fie pedepsite cu 74 de lovituri de bici. Recent, pedeapsa a fost extinsă cu 60 de zile de închisoare.

De atunci, autoritățile au întărit legile, dar femeile de toate vârstele le încalcă frecvent purtând în public haine mulate și eșarfele lăsate pe spate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇