Nu toți europenii simt la fel frigul în case. Unde sunt locuințele cu cele mai mici pierderi de căldură

Nu toți europenii simt la fel frigul în case. Unde sunt locuințele cu cele mai mici pierderi de căldură

În plină iarnă și criză energetică, nu toți europenii simt la fel frigul în case – ori povara facturii pentru electricitate. Contează foarte mult cât de bine sunt izolate termic clădirile.

Compania de gestionare inteligentă a temperaturii tado° a analizat 80.000 de locuințe din 11 țări europene, în perioada decembrie 2019-ianuarie 2020, din perspectiva calității izolației.

Concluziile, prezentate de Euronews, sunt că Norvegia și Germania sunt țările cu cele mai mici pierderi de temperatură din locuințe, de 0,9 °C, respectiv 1 °C, atunci când temperatura la interior este de 20 °C, iar afară sunt 0 grade, aceste pierderi înregistrându-se în cinci ore.

ADVERTISING

În Suedia, Danemarca și Austria valoarea medie a pierderilor este de 1,2 °C, iar în Italia de 1,5 °C.

Cele mai mari pierderi de temperatură au fost constatate în cazul Marii Britanii (3 °C), care este urmată de Belgia (2,9 °C), Franța (2,5 °C), Olanda (2,4 °C) și Spania (2,2 °C).

Pierderile de căldură, precum și alți parametri ai eficienței energetice, depind în mare măsură de vechimea locuinței.

În Marea Britanie, de exemplu, costurile pentru energie în cazul caselor vechi sunt mai mult decât duble în comparație cu cele ale caselor noi. Potrivit calculelor Institutului Regal al Arhitecților Britanici (Royal Institute of British Architects – RIBA), o izolație adecvată, geamuri duble sau triple și înlocuirea centralelor cu gaz în 3,3 milioane de locuințe interbelice ar putea reduce emisiile de carbon ale țării cu patru procente.

ADVERTISING

În cadrul planului REPowerEU, Comisia Europeană insistă asupra importanței izolării termice a clădirilor și le cere statelor membre să folosească măsuri de sprijin precum reducerea TVA pentru sistemele de încălzire eficiente energetic și pentru sistemele de izolațiile.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇