Cu o situație dramatică privind criza energetică și în condițiile în care pro-rușii încearcă să provoace destabilizări la Chișinău, Republica Moldova primește întăriri de la Uniunea Europeană.
După președintele CE, Ursula von der Leyen, și Roberta Metsola, şefa Parlamentului European, merge la Chișinău, pentru a adresa Parlamentului un mesaj de susținere.
Desant al oficialilor europeni la Chișinău, într-un context de război hibrid
Astfel, într-o întâlnire cu jurnaliștii români aflați la sesiunea parlamentară de la Bruxelles, Roberta Metsola a afirmat că vizita de la Chișinău este una prin care vrea să arate susținerea reală pentru parcursul pro-european al țării aflate într-una dintre cele mai dificile situații energetice, dar și politice.
Republica Moldova rămâne o țintă pentru Rusia, care încearcă, prin strategii de propagandă, să destabilizeze echilibrul social și politic al țării.
"Indiferent de crizele în care se află Republica Moldova, este multă determinare și efort în a livra și deja sunt câteva acțiuni care arată progres în acest sens.
Republica Moldova este vulnerabilă și nu sunt necesare acțiuni militare pentru a o destabiliza și mai mult, acțiunile care se întâmplă acum pot fi văzute în acest areal. Este îngrijorător, este important să fie susținută politic Republica Moldova", a explicat și Daniela Morari, ambasador al Republicii Moldova pe lângă UE.
România asigură Republicii Moldova în acest moment peste 90% din necesarul de consum de energie electrică, a declarat sâmbătă ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
El a precizat că situația este gravă, pentru că Republica Moldova este dependentă sută la sută de resurse externe şi în ceea ce priveşte gazul şi în ceea ce priveşte energia electrică.
În ultimul an, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova 840 milioane de euro, împrumuturi și granturi nerambursabile.
Mai mulți bani pentru Chișinău
Uniunea Europeană va ajuta Moldova cu alte 200 de milioane de euro, din care 100 de milioane sub formă de granturi și 100 de milioane sub formă de împrumuturi, a anunțat eurodeputatul USR Nicu Ștefănuță
.Sunt bani meniți să ajute țara noastră vecină să iasă victorioasă din această criză energetică. Cuantumul granturilor este suma negociată de Nicu Ştefănuţă.
„Acești 200 de milioane de euro sunt pentru ca cetățenii din Moldova să știe că Uniunea Europeană nu îi lasă de izbeliște și că este acolo cu ei și în această criză a energiei. Republica Moldova are un guvern pro-european, angajat în reforme, dar în același timp trece prin toate crizele pe care le trăiește și Europa, de la pandemie și inflație, până la consecințele războiului din Ucraina prin primirea refugiaților și, acum, accesul și prețul ridicat al energiei. De aceea, în calitate de negociator al Parlamentului, am luptat ca una dintre priorități în bugetul UE 2023 să fie ajutorul acordat Moldovei” menționează Nicu Ștefănuță.
Negocierile finale au loc vinerea aceasta, urmând ca cele trei instituții să bată palma privind bugetul UE al anului 2023.