Termoenergetica SA a anulat licitația prin care voia să închirieze cazane care să încălzească apa în mai multe puncte termice din București.
Prima care a închiriat echipamente care să încălzească apa într-un punct termic a fost Primăria Sectorului 1, în decembrie 2021. Rezultatul folosirii respectivelor echipamente a fost, însă, sub așteptări.
Primăria Sectorului a anunțat, de asemenea, iarna trecută că va închiria astfel de echipamente, pentru 6 puncte termice, care să deservească peste 100 de blocuri.
N-a mai făcut-o. Într-un interviu pe care l-a acordat Spotmedia.ro, primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a explicat că au că au existat discuții între administrația sa și cea a lui Nicușor Dan. Și s-a luat decizia ca Termoenergetica să lanseze o licitație unică, prin intermediul căreia să închirieze cazane care să încălzească apa în 20 de puncte termice din toate sectoarele Capitalei.
În caz contrar, dacă Termoenergetica ar fi organizat licitații diferite pentru Sectorul 2 și pentru celelalte sectoare, prețurile de închiriere riscau să fie și ele diferite. Iar asta putea cauza probleme majore de legalitate, din punctul de vedere al Curții de Conturi.
Încă din prima săptămâna a lunii septembrie, Nicușor Dan a vizitat unde se vor monta singurele capacități modulare pentru încălzirea apei, pe locul fostei CET Titan.
Primarul general a anunțat atunci, într-o conferință de presă, că aceste cazane urmau să deservească 357 de blocuri. Dar că PMB nu va plăti pentru cazanele închiriate și funcționarea lor mai mult decât ar fi încasat Termoenergetica SA pe livrarea de agent termic la respectivele puncte termice, dacă ar fi avut capacitatea să furnizeze suficientă căldură și apă caldă.
Și că firmele care au astfel de cazane vor, de regulă, mai mult decât oferă PMB. Așa că n-ar fi exclus să nu se prezinte nimeni la licitație.
În cele din urmă, Termoenergetica a publicat licitația pe 23 septembrie 2022 și a oferit 20.668.371 de lei pentru închirierea echipamentelor, până la primăvară.
Data limită până la care firmele care dau spre închiriere cazane pentru încălzirea apei a fost 31 octombrie (luni) la ora 15:00. Potrivit datelor din Sicap, nicio firmă nu a depus ofertă.
În consecință, Termoenergetica SA a anulat licitația, potrivit Sicap.
UPDATE Într-o conferință de presă pe care a susținut-o marți, pe 1 noiembrie, pentru a anunța semnarea contractelor pentru înlocuirea a 210 km de conductă magistrală de termoficare cu bani europeni, Nicușor Dan a admins - la solicitarea jurnaliștilor - că e prea târziu să mai reia această licitație.
Scopul era ca acele „mini centrale” să înceapă să funcționeze la 1 ianuarie 2023. Iar acest lucru nu mai este posibil, din cauză că Termoenergetica nu mai are nici suficient timp să reia licitația și nici posibilitatea să revină asupra prețului oferit.
Spotmedia.ro a cerut de la PMB o listă completă cu toate blocurile care ar urma să fie deservite de punctele termice în care urmau să se monteze cazanele. N-am primit lista cu blocuri, ci doar lista cu puncte termice (care e publică și pe Sicap).
Vă prezentăm mai jos lista cu aceste puncte termice.
Dacă blocul în care locuiți e unul dintre cele 357 deservite de unul dintre aceste puncte termice, e posibil ca iarna următoare să aveți probleme serioase cu apa caldă și încălzirea.
Dacă n-ar exista acest risc major, nici primăriile de sector, nici PMB și nici Termoenergetica SA n-ar fi încercat să închirieze cazanele.