Alertă de securitate la Apple: Care sunt modelele afectate și cine riscă să fie spionat

Alertă de securitate la Apple: Care sunt modelele afectate și cine riscă să fie spionat

O problemă critică de securitate a afectat mai multe modele de iPhone, iPad și Mac. Experții le recomandă utilizatorilor să facă urgent actualizarea de securitate.

Apple a anunțat că modelele cu această vulnerabilitate sunt telefoanele iPhone 6S și modelele ulterioare, mai multe modele de tablete iPad, inclusiv a cincea generație și cele ulterioare.

De asemenea, toate modelele de iPad Pro și iPad Air 2, computerele Mac care rulează sistemul de operare MacOS Monterey, dar și unele modele iPod, se află în aceeași situație, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Hackerii pot exploata vulnerabilitatea de sistem pentru a obține acces la nivel de administrator asupra dispozitivelor, putând executa orice operațiune, asemenea utilizatorului real, a explicat Rachel Tobac, director executiv al departamentului de securitate de la Apple.

Persoanele care trebuie să actualizeze softul dispozitivelor Apple sunt în primul rând cele aflate în atenția opiniei publice, precum activiștii sau jurnaliștii, cei care ar putea deveni ținta unor operațiuni de spionaj sofisticate derulate de unele state.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Apple nu a dat explicații detaliate despre numărul de utilizatori afectați.

Companii axate pe spionaj informatic, precum NSO Group (Israel), își bazează activitatea pe specularea acestor vulnerabilități de sistem pentru a instala programe de tip malware ce nu pot fi detectate și care extrag date personale din dispozitivele țintite, dar și pentru a supraveghea în timp real persoanele urmărite.

Activitatea NSO Group a fost interzisă în SUA de departamentul de comerț al guvernului american. Grupul israelian a folosit programul de spionaj informatic Pegasus în Europa, Orientul Mijlociu, Africa și America Latină împotriva unor jurnaliști, dizidenți și activiști pentru drepturile omului.

ADVERTISING

Specialistul în securitate Will Strafach a declarat că nu a văzut nicio analiză tehnică a problemei de vulnerabilitate anunțată de Apple.

Compania a recunoscut anterior erori la fel de serioase și a admis că avea cunoștință că problemele de securitate au fost exploatate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇