O companie italiană a dezvoltat instrumente tehnologice care au fost utilizate pentru a spiona telefoanele Apple și Android în Italia și Kazahstan.
Potrivit informațiilor de pe site-ul propriu, RCS Lab lucrează pentru mai multe instituții guvernamentale de aplicare a legii din Europa. Firma cu sediul la Milano a dezvoltat soluții tehnologice care permit spionarea mesajelor și a contactelor din telefoane, arată un raport Google, citat de CNN.
Bill Marczak, cercetător în securitate la organizația Citizen Lab, a spus că programele respective pot oferi acces și la parolele utilizatorilor telefoanelor mobile.
Analiștii Google au descoperit că în unele cazuri hackerii care au folosit programele de spionaj RCS au colaborat cu furnizorii de internet ai victimelor, ceea ce sugerează existența unor legături cu entități guvernamentale.
Google a anunțat că a luat măsuri pentru a-i proteja pe utilizatorii telefoanelor cu sistemul de operare Android și i-a alertat despre programul spion.
Compania italiană susține că produsele și serviciile sale corespund regulilor europene și ajută instituțiile de aplicare a legii în anchetarea infracțiunilor. "Personalul RCS Lab nu a fost expus și nu a participat la nicio activitate desfășurată de clienții în cauză", se arată într-un comunicat transmis Reuters. Firma condamnă, totodată, orice folosire abuzivă a produselor sale.
RCS Lab se prezintă pe site-ul sau ca producător de "soluții legale de interceptare" și servicii incluzând date de voce, colectare de date și urmărire a sistemelor, monitorizând zilnic 10.000 de ținte numai în Europa.
Specialiștii Google au descoperit că RCS Lab a colaborat anterior cu o companie italiană controversată, Hacking Team, care a creat programe de piratare a telefoanelor și computerelor, destinate unor guverne străine. Aceasta a fost închisă după ce în 2015 a devenit victima unui atac informativ masiv care a dus la dezvăluirea mai multor documente interne.
Analiza realizată de Google asupra activității RCS Lab survine pe fondul preocupării autorităților de reglementare europene și americane de a stabili noi reguli cu privire la vânzarea și importul de programe informatice de spionare. "Acești vânzători permit proliferarea unor instrumente periculoase de piratare și înarmează guverne care n-ar fi capabile să dezvolte singure aceste capabilități", a transmis Google.
Industria soluțiilor de piratare a intrat în prim-plan când s-a descoperit că programul de spionaj Pegasus, dezvoltat de firma israeliană NSO, a fost folosit în ultimii ani de mai multe guverne pentru a spiona jurnaliști, activiști și dizidenți.
Piața globală a instrumentelor de spionare a telefoanelor mobile destinate guvernelor este în creștete. Tot mai multe companii dezvoltă programe de interceptare destinate instituțiilor de aplicare a legii. Activiștii care se opun supravegherii informatice acuză guvernele că utilizează abuziv aceste soluții, încălcând drepturile civile.