Ziua 170 de război: Rușii au intensificat atacurile aeriene, Zelenski și Putin, nervoși după exploziile din Crimeea

Ziua 170 de război: Rușii au intensificat atacurile aeriene, Zelenski și Putin, nervoși după exploziile din Crimeea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 170 de război ne prinde cu ochii spre Doneţk, de unde Ucraina are de gând să evacueze sute de mii de oameni, care riscă să moară de frig la iarnă.

Între timp, preşedintele Volodimir Zelenski i-a certat pe oficialii iresponsabili care au spus presei că forţele speciale ale Kievului au atacat şi distrus baza aeriană din Crimeea. Incidentul din peninsulă s-a lăsat cu pedepse și de partea rusă. Putin l-a demis pe comandantul flotei sale din Marea Neagră, care se afla în această funcţie din 2019. La baza explodată staţiona Regimentul 43 de asalt naval – principala componentă aeriană de atac a flotei.

ONU a cerut o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie, bombardată de cinci ori doar joi. Rușii continuă să nege că ar avea vreo implicare, însă, în același timp, amenință că pot exista incidente și la alte centrale nucleare din UE.

ADVERTISING

Iar separatiștii proruși din Donețk anunță că vor judeca alți cinci „mercenari străini capturați când luptau pentru Ucraina”, un suedez, un croat și trei britanici. În iunie, doi britanici și un marocan au fost condamnați la moarte pentru aceeași acuzație.

Situaţia pe front

  • Un oficial de rand înalt din Consiliul pentru securitate naţională a spus că Rusia intenţionează să organizeze referendumuri de alipire la Rusia la Herson, Zaporojie, regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk şi părţi din Harkov.
  • Armata rusă şi-a intensificat vineri atacurile aeriene asupra poziţiilor ucrainene, în încercarea de a-şi scoate din impas ofensiva desfăşurată în Donbas.
  • Comandamentul ucrainean raportează bombardamente pe toate fronturile, dar susţine că rușii au reușit să avanseze doar la nord de Bonețk.
  • Rusia a dublat numărul de atacuri aeriene asupra pozițiilor militare și a infrastructurii civile în comparație cu săptămâna precedentă, a declarat generalul de brigadă ucrainean Oleksii Hromov. „Avioanele și elicopterele inamicului evită să zboare în raza de acțiune a apărării noastre aeriene și, prin urmare, precizia acestor lovituri e scăzută”.
  • Rușii forțează spargerea liniilor de rezistență ucrainene de lângă orașul Donețk. Au apărut filmări cu ceea ce pare a fi un bombardament cu muniție termobarică într-una dintre zonele rezidențiale.
  • Un bilanţ provizoriu anunţă 7 civili ucişi în Doneţk.
  • Ucraina intenționează să evacueze înainte de venirea iernii două treimi din locuitorii zonelor pe care le controlează în Donețk, pentru că se teme că oamenii nu vor putea să se încălzească din cauza infrastructurii deteriorate de război. Guvernul intenționează să evacueze aproximativ 220.000 de persoane din aproximativ 350.000, inclusiv 52.000 de copii.
  • Armata ucraineană confirmă acum o ofensivă care era doar bănuită zilele trecute, spre Izium.
  • Atacul din Crimeea sugerează că Kievul ar fi putut obține un sistem de rachete cu rază lungă, cu potențialul de a schimba cursul războiului, care depășește cu mult gama de rachete pe care țările occidentale recunosc că le-au trimis în Ucraina până acum.
  • Exploziile de la baza militară Saki din Crimeea au fost „aproape sigur” provocate de detonarea a până la patru zone de depozitare a muniției, deși cauza inițială rămâne neclară, transmite Ministerul Apărării din Marea Britanie. Cel puțin 5 bombardiere Su-24 și trei avioane multirol Su-30 au fost aproape sigur distruse sau grav avariate.
  • Comandantul flotei Rusiei din Marea Neagră, amiralul Igor Osipov, care se afla în această funcţie din 2019, a fost destituit de Vladimir Putin, în urma exploziilor de la baza aeriană, unde staţiona Regimentul 43 de asalt naval - principala componentă aeriană de atac a Flotei ruse din Marea Neagră, anunţă vineri media ucrainene, citând canale Telegram proruse din Sevastopol.
  • Un oficial din MAI al Ucrainei a postat pe Twitter imagini cu cozi de mașini ce par că părăsesc Crimeea: ”Blocaj de 100 km în trafic, oamenii vor să părăsească Crimeea. Credeți că într-un final rușii au înțeles că este vorba într-adevăr de un război?”
ADVERTISING

Diplomaţie de război

  • Separatiștii pro-ruși din Donețk au anunțat că pe 15 august vor fi judecați cinci „mercenari străini” care au fost luați prizonieri. Acuzația care li se aduce e că au luptat pentru Ucraina, la fel ca în cazul celor doi britanici și un marocan, condamnați la moarte la începutul lunii iunie. Este vorba de suedezul Mathias Gustavsson, croatul Vekoslav Prebeg și britanicii John Harding, Andrew Hill și Dylan Healy.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus oficialilor să nu mai discute cu reporterii despre tacticile militare ale Kievului împotriva Rusiei, declarând că astfel de remarci sunt iresponsabile. Comentariile președintelui vin după ce presa a citat oficiali spunând (sub protecţia anonimatului) că forțele ucrainene sunt responsabile pentru exploziile care au distrus baza aeriană rusă din Crimeea, deşi Kievul a refuzat să spună dacă se află în spatele exploziilor.
  • ONU a cerut o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie, bombardată de cinci ori doar joi, ceea ce a dus la imposibilitatea personalului de a face schimbul de tură.
  • Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a respins acuzațiile că armata Moscovei ar ataca centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, dar în același timp a amenințat că pot exista incidente și la alte centralele nucleare de pe continent. Detalii AICI.
  • Secretarul britanic al Apărării crede că e puțin probabil ca Vladimir Putin să reușească să ocupe Ucraina. Ben Wallace a spus că invazia „începe să eșueze”.
  • O delegaţie de oficiali ruşi condusă de fostul preşedinte Dmitri Medvedev a vizitat regiunile separatiste din Donbas, situată în estul Ucrainei, făcând apel la strângerea relaţiilor cu Moscova.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Un nou transport de cereale urmează să fie încărcat pentru livrare în Etiopia, după ce alte două nave au părăsit porturile Ucrainei spre Iran şi Turcia.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇