Cine a provocat exploziile din Crimeea și ce anunță

După scufundarea crucișătorului Moskva, de la jumătatea lunii aprilie, distrugerea celei mai mari baze aviatice din Crimeea reprezintă o a doua mare victorie de moral a ucrainenilor în fața invadatorilor ruși. Moscova s-a grăbit să spună că a fost un accident, dar mai mulți oficiali cred că atacul e opera serviciilor speciale ale Kievului.
Cine a provocat exploziile din Crimeea și ce anunță
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Sute de ruși încearcă să se întoarcă în țară din cauza temerilor că războiul se va extinde.
  • Generalii ucraineni au descoperit, cu ajutorul armelor occidentale, cât de eficientă e distrugerea infrastructurii de transport, a depozitelor de muniție și a echipamentelor aflate în spatele liniei frontului.
  • Faptul că forțele ucrainene au început să opereze pe teritoriul peninsulei Crimeea arată o mare slăbiciune a Rusiei, care considera acest teritoriu ca unul sigur, fiind o rampă de lansare a trupelor Moscovei spre sudul Ucrainei.
  • Operațiunile din ultimele zile arată o creștere în intensitate a conflictului, dar și o abilitate tot mai mare a forțelor Kievului de a ajunge în spatele liniilor ruse și de a provoca pierderi.
  • Ca o reacție la adresa loviturii primite, oficialii ruși dezvoltă și lansează teorii prin care încearcă să justifice invazia, susținând că au atacat Ucraina ca s-o salveze din ghearele Occidentului.

În după-amiaza zilei de marți, zeci de turiști se bucurau de soare pe o plajă de la Marea Neagră. Liniștea după-amiezii a fost alungată de trei explozii care au zguduit localitatea Novofedorivka, aflată în partea de vest a Crimeii. 

Cel puțin un depozit de combustibil, mai multe aparate de zbor și autoturisme au fost distruse, conform primelor estimări ale pagubelor produse de atac, iar o persoană și-a pierdut viața.

ADVERTISING

Turiștii au fugit speriați de pe însorita plajă, căutând adăpost. Războiul tocmai a pus capăt vacanței de vară în Crimeea. 

Din 2014, de la momentul în care trupele Rusiei au invadat peninsula, e pentru prima dată când cuceritorii se simt amenințați.

Sute de ruși încearcă să se întoarcă în țară din cauza temerilor că războiul se va extinde.

“Atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei a început în Crimeea, de aceea, războiul trebuie să se termine doar atunci când peninsula va fi eliberată”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, în discursul său adresat cetățenilor în seara zilei de 9 august. 

Deși Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia, s-a grăbit să anunțe că exploziile din Crimeea au fost provocate în urma “unui accident de detonare a muniției de aviație”, din mesajul lui Zelenski se constată o tendință de asumare a atacului.

Distrugerea unei baze aeriene ruse e un lucru foarte bun, spun oficialii ucraineni

Oficialii ucraineni nu au comentat pe marginea evenimentelor, dar sub protecția anonimatului au recunoscut că exploziile sunt opera forțelor speciale ale Kievului.

Cu toate că mai mulți experți au susținut ipoteza unui posibil atac de artilerie, acesta nu se confirmă, localitatea Novofedorivka fiind la 200 de kilometri în spatele frontului.

Pentagonul a anunțat că nu a trimis în Ucraina proiectile care să aibă capacitatea să se deplaseze pe o distanță atât de lungă.

"Ocupanții au plasat în principal aeronave Su-30SM acolo... încă mai erau avioane Su-24... Il-76 au fost văzute acolo, poate elicoptere - acesta este genul de echipament care era depozitat la baza aeriană. Să sperăm că a fost distrus, pentru că au fost vizibile mai multe explozii pe tot aerodromul... Scoaterea din funcțiune a oricărei baze aeriene e un lucru foarte bun. Și dacă acolo sunt distruse și o duzină de avioane e o adevărată realizare”, a declarat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene, citat de agenția Interfax Ucraina.  

Odată cu intrarea sistemelor de artilerie HIMARS în dotarea armatei de la Kiev, strategia de luptă s-a schimbat. 

Generalii ucraineni au descoperit cât de eficientă e distrugerea infrastructurii de transport, a depozitelor de muniție și a echipamentelor aflate în spatele liniei frontului.

Prin astfel de lovituri se blochează inițiativa inamicului, care nu mai are resurse să pună în aplicare un plan de atac, orice ofensivă e încetinită, iar moralul armatei adverse e grav afectat.

Acțiunea unei echipe a forțelor speciale de intervenție

Faptul că forțele ucrainene au început să opereze pe teritoriul peninsulei Crimeea arată o mare slăbiciune a Rusiei, care considera acest teritoriu ca unul sigur, fiind o rampă de lansare a trupelor Moscovei spre sudul Ucrainei și principala zonă de refacere și echipare a batalioanelor tactice.

HartaExplozieCrimeea

Anton Gherașenko, consilier în Ministerul de Interne al Ucrainei, a publicat pe contul său de Twitter un clip video filmat la 300 de metri de pista bazei aeriene Saki, în care se observă o parcare în care sunt mai multe autoturisme carbonizate.

“Sunt puține șanse ca vreun avion să fi rămas intact. Impactul exploziei de ieri este la fel de important pentru noi ca distrugerea crucișătorului Moskva. Zeci de avioane de război nu vor mai putea arunca bombe și rachete asupra țării noastre”, a scris acesta pe rețeaua de socializare.

AvionDistrusCrimeea
Resturile carbonizate ale unui avion în baza aeriană de la Saki, vestul Peninsulei Crimeea - Foto: Twitter

În ultima zi a lunii iulie, de Ziua Forțelor Navale ale Rusiei, o dronă cu explozibil a lovit sediul central al Flotei Mării Negre din Sevastopol, Peninsula Crimeea.

Lovitura nu a provocat victime, doar pagube materiale, fiind mai mult un avertisment pentru Rusia că forțele ucrainene au început să acționeze în Crimeea.

“Presupunerea mea e că forțele ucrainene au lovit baza militară folosind un proiectil de dimensiuni mici sau o dronă modificată, cum s-a întâmplat și în atacul de la Sevastopol”, a scris Justin Bronk, cercetător în tehnologie militară la Royal United Services Institute. 

“De data aceasta, militarii au fost mai norocoși și au lovit un avion parcat sau un camion plin cu combustibil, declanșând un incendiu. Personalul rus are un obicei prost de a lăsa grămezi de muniție lângă aeronavele parcate, inclusiv lângă cele care sunt alimentate și înarmate”, a explicat cercetătorul. 

“Teoria mea e că sabotorii au provocat un incendiu care a cuprins fie grămezi de bombe, fie avioane înarmate. Când focul a atins temperatura de detonare pentru muniția îngrămădită sau aflată pe aeronave, aceasta a explodat, provocând primele două deflagrații, iar schijele au atins o altă încărcătură, provocând o nouă explozie”, a mai adăugat expertul.

RusiaMunitieAvioane
Muniție depozitată de personalul militar din Rusia pe pistă, lângă avioanele de luptă - Sursa: Justin Bronk / Twitter

Ce spun rușii ca să ascundă înfrângerea

În paralel cu atacul din Crimeea, forțele ucrainene au distrus obiective de infrastructură și în regiunea sudică Herson, ocupată de ruși.

Operațiunile din ultimele zile arată o creștere în intensitate a conflictului, dar și o abilitate tot mai mare a forțelor Kievului de a ajunge în spatele liniilor ruse și de a provoca pierderi.

Ca o reacție la adresa loviturii primite ieri, oficialii ruși dezvoltă și lansează teorii prin care încearcă să justifice invazia, susținând că au atacat Ucraina ca s-o salveze din ghearele Occidentului.

Una din teoriile intens promovate de Kremlin este aceea că SUA și NATO se luptă cu Rusia prin intermediul soldaților ucraineni, pe teritoriul acestei țări.

“Conducerea Ucrainei și-a lăsat țara și, cel mai rău, oamenii să fie folosiți. Ei au pus Ucraina la dispoziție pentru a se construi o confruntare fundamentală între comunitatea occidentală și Rusia. Desigur, NATO va lupta cu ardoare, așa cum nu ezită să declare, împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean și fără nicio urmă de remuşcare”, a declarat Serghei Kirienko, coordonatorul adjunct al echipei de consultanți ai președintelui Rusiei Vladimir Putin.

Odată cu atacul din Crimeea, războiul a intrat într-o nouă fază, aceea în care Ucraina a preluat din nou conducerea ostilităților, în timp ce forțele Rusiei au renunțat la ofensiva din est și încearcă să-și consolideze pozițiile în fața presiunii tot mai mari a Kievului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇