Majorări salariale pentru bugetari, din august. Sunt creșteri și de până la 50%

Majorări salariale pentru bugetari, din august. Sunt creșteri și de până la 50%

După o serie de măsuri fiscale care au adus scumpiri pentru români şi se preconizează că ar putea genera un val de concedieri în sectorul privat, guvernanţii pregătesc majorări salariile şi de pâna la 50 la sută pentru bugetari, începând cu această lună.

Decizia este motivată de situația economică generată de criza COVID, de creșterea prețurilor la energie și de războiul din Ucraina, argumentându-se, într-un proiect de OUG al Ministerului Muncii, că „în lipsa unor măsuri concrete și rapide s-ar vulnerabiliza și mai mult categoriile de persoane vizate, prin diminuarea puterii de cumpărare, cu impact semnificativ asupra standardelor de viață ale populației și prin amplificarea riscului de sărăcire extremă”.

ADVERTISING

În proiectul de OUG se precizează că personalul din instituțiile și autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Majorarea se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect.

În acelaşi proiect, sunt vizaţi pentru o majorare a salariului de bază de 15% funcționarii publici din cadrul Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii, Ministerului Mediului, Ministerului Dezvoltării, Ministerului Investițiilor și Proiectelor europene, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și instituțiile aflate în subordinea acestora, funcționarii publici din Administrația Prezidențială, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Justiției, precum şi funcționarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului; funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din  subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor şi  Pădurilor, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Ministerului Muncii și Solidarităţii  Sociale, precum și din cadrul direcțiilor regionale și județene de statistică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Majorările salarile au fost confirmate şi de ministrul Muncii, Marius Budăi.

“Începând cu luna august o să se acorde o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de legea cadru nr 153/2017 pentru anul 2022 şi luna decembrie 2021”, a declarat Budăi, sâmbătă, la Antena 3, potrivit News.ro. 

Întrebat care este impactul bugetar al acestor măsuri, Marius Budăi a răspuns: “S-a făcut o analiză a tuturor bugetelor, s-a discutat cu aproximativ toţi ordonatorii de credite, în special cu ministerele. Aceste majorări salariale se vor acorda cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin legea bugetului pe fiecare ordonator principal de credite. Nu se vor acorda la rectificarea bugetară sume suplimentare”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇