Cea mai ciudată luptă pentru putere: Candidații se întrec în definiții pentru cuvântul „femeie” în loc de soluții la inflația record

Cea mai ciudată luptă pentru putere: Candidații se întrec în definiții pentru cuvântul „femeie” în loc de soluții la inflația record
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Au mai rămas doar trei zile până vom ști cine sunt cei doi candidați rămași în cursa pentru conducerea Partidului Conservator din Marea Britanie, după demisia lui Boris Johnson.

11 conservatori au pornit în cursă, existând mai multe etape în care unul câte unul sunt eliminați prin vot, până rămân doar doi competitori. Însă această luptă ce va decide, prin extensie, și viitorul premier britanic, a desfășurat în fața întregii lumi un spectacol grotesc împotriva minorităților sexuale, arată o analiză făcută de CNN.

Cele mai multe șanse le are Rishi Sunak, fostul ministru de Finanțe care a și declanșat, de altfel, prin demisia sa, dominoul în urma căruia a picat Johnson.

ADVERTISING

Iar una dintre principalele promisiuni ale lui Sunak este să „protejeze drepturile femeilor”, considerând că acestea sunt „amenințate critic de tendința de a le fi ștearsă identitatea prin folosirea neglijentă a limbajului privind neutralitatea de gen”.

Sunak militează împotriva participării femeilor transgender în competițiile sportive și cere școlilor să aibă mai multă grijă în a le explica elevilor chestiunile legate de sex și gen.

Acest curent, pe care presa britanică îl numește „războiul împotriva minorităților sexuale”, a fost amplificat de conservatori în timpul pandemiei și ca temă de campanie la alegerile generale din 2019 și cele locale din acest an.

ADVERTISING

Astfel s-a ajuns la situația ciudată ca jurnaliștii să-i întrebe în conferințe mai degrabă „ce este o femeie” în loc de „cât costă litrul de lapte”, cum se întâmpla în trecut, pentru a le testa candidaților cunoașterea realităților din societatea pe care vor să o conducă.

Agenda impusă de Sunak a fost îmbrățișată rapid și de contracandidați. De exemplu, Penny Mordaunt, care este a doua în preferințele conservatorilor până acum și care în trecut a militat pentru drepturile minorităților sexuale, acum s-a dezis de vechile opinii.

Astfel, în 2018, ea spunea răspicat că „o femeie trans este femeie”. Duminică, într-o postare pe Twitter în cinci părți, ea a afirmat contrariul, susținând că, „deși legal pot fi considerate femei, asta nu înseamnă că biologic sunt femei, ca mine”.

ADVERTISING

„Eu sunt biologic femeie. Dacă sufăr o mastectomie sau histerectomie, voi fi tot femeie. Și sunt și din punct de vedere legal femeie”, a simțit nevoia să sublinieze Mordaunt.

Și ministrul de Externe, Liz Truss, clasată a treia în a doua rundă de vot, vrea ca persoanelor trans să le fie cât mai dificil să își modifice legal genul.

Activiștii comunității trans acuză că această temă folosită pentru campanie nu face decât să ostracizeze persoanele care se identifică cu alt gen decât cel alocat la naștere și să întârzie pe termen lung o dezbatere reală legată de drepturile lor.

În orice caz, această obsesie a politicienilor britanici nu este împărtășită și de cetățeni. Un sondaj publicat în iunie de think-tank-ul More în Common arată că „foarte puțini britanici petrec mult timp gândindu-se la identitatea de gen” și chiar și cei care se opun, de exemplu, ca o femeie trans să meargă la o toaletă destinată femeilor caută soluții potrivite pentru toată lumea.

Astfel, aproape fiecare participant la studiu a propus să fie mai multe toalete unisex, astfel încât problema să fie eliminată complet.

Ce a mai descoperit sondajul a fost că cea mai mare grijă a britanicilor este inflația, deja cea mai mare din ultimii 40 de ani și care continuă să crească, costul ridicat al locuințelor și energia, mulți declarându-se în situația în care la iarnă vor trebui să aleagă între căldură și mâncare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇