Boris Johnson îşi va da azi demisia. Ce se întâmplă după

Boris Johnson îşi va da azi demisia. Ce se întâmplă după

Premierul Boris Johnson va demisiona astăzi din funcția de lider al Partidului Conservator, dar o va păstra pe cea de premier până în toamnă.

Urmează să aibă loc alegeri în această vară pentru șefia formațiunii, iar un nou premier va fi numit în octombrie, au declarat surse pentru BBC.

Johnson ar fi vorbit deja dimineață cu regina Elisabeta pe această temă, dar Palatul Buckingham a refuzat să facă vreun comentariu.

Rishi Sunak, care a demisionat marți din funcția de ministru de Finanțe, are cele mai mari șanse să devină noul premier al Marii Britanii, potrivit Times:

premier-Marea-Britanie

Oare chiar va demisiona?

Rămâne însă de văzut dacă chiar va demisiona și dacă conservatorii vor accepta să rămână premier până în octombrie.

În ultima vreme, mai mulți miniştri, inclusiv cei loiali, i-au cerut să demisioneze. Iar mare parte dintre ei au părăsit Guvernul în semn de protest față de cum a gestionat Boris Johnson o serie de scandaluri recente.

ADVERTISING

Însă până acum Boris Johnson a insistat că nu renunță la funcția de premier.

Mai ales că, după ce a reușit să obțină luna trecută votul de încredere al Partidului Conservator, când moțiunea de cenzură împotriva sa a picat, premierul britanic beneficiază acum de 12 luni de imunitate.

Mai exact, nu poate fi depusă o altă moțiune de cenzură împotriva sa până în iunie 2023. Dar unii parlamentari din Partidul său Conservator vor să schimbe regulile formațiunii, pentru a scurta perioada de imunitate a premierului.

Există în prezent două scenarii. Unul în care Boris Johnson va demisiona, iar altul în care va refuza în continuare să renunțe la funcție. Sky News a analizat ambele scenarii și a explicat ce se va întâmpla în fiecare dintre ele.

Dacă Boris Johnson demisionează

În ciuda faptului că a insistat că nu își va părăsi funcția, deși se confruntă cu o revoltă în creștere împotriva sa, Boris Johnson ar putea totuși să demisioneze.

ADVERTISING

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, va avea loc un concurs pentru a se a decide înlocuitorul. Comitetul 1922 al Partidului Conservator va stabili calendarul concursului.

Pentru a participa la cursă, un deputat conservator trebuie să fie nominalizat de opt colegi. Dacă mai mult de doi parlamentari vor obține suficiente nominalizări pentru a candida la funcția de lider al Partidului Conservator și, implicit, la funcția de premier, vor avea loc mai multe tururi de scrutin secrete pentru a reduce numărul lor.

Persoana care primește cel mai mic număr de voturi va fi eliminată după fiecare tur până când rămân doi candidați. Când doar doi parlamentari rămân în cursă, membrii partidului pot face alegerea finală înainte de termenul stabilit de Comitetul 1922. Câștigătorul va deveni lider al Partidului Conservator și premier.

Presupunând că noul lider a fost capabil să obțină încrederea Camerei Comunelor, nu i s-ar cere să convoace alegeri generale anticipate. Cu toate acestea, el poate să decidă să facă acest lucru.

ADVERTISING

Pentru că întreg procesul ar putea dura câteva săptămâni și Partidul Conservator are încă un guvern majoritar, Cabinetul ar putea nominaliza un prim-ministru interimar înainte ca formațiunea să organizeze concursul pentru a alege un succesor permanent al lui Boris Johnson.

Actualul vicepremier Dominic Raab sau noul cancelar Nadhim Zahawi se numără printre cei vehiculați pentru interimat. O altă variantă ar fi ca Boris Johnson să rămână în funcție până când va fi ales un nou lider al Partidului Conservator.

Încă un vot de încredere

După cum am menționat anterior, în conformitate cu regulile actuale, premierul nu poate fi supus unui alt vot de încredere timp de 12 luni, după ce a trecut cu bine de precedentul.

Aceasta înseamnă că, dacă nu demisionează, Boris Johnson nu poate fi înlăturat de propriii săi parlamentari până în iunie 2023.

Cu toate acestea, Executivul Comitetului 1922 s-a întâlnit miercuri pentru a discuta o potențială schimbare a regulilor, astfel încât premierul să poată fi supus la mai multe voturi de încredere într-un an.

Ei au decis ca alegerile pentru Comitetul 1922, care stabileşte regulile, urmează să aibă loc în curând. Dacă se va decide că votul de încredere poate avea loc mai repede de 12 luni, atunci procesul de declanșare lui poate începe imediat.

Prin urmare, asta înseamnă că soarta lui Boris Johnson ar putea fi, în cele din urmă, în mâna deputaților conservatori.

Cum funcționează votul de încredere?

Deputații nemulțumiți de actuala conducere a partidului pot depune semnături la președintele comisiei. Regulile Partidului Conservator prevăd că cel puțin 15% dintre parlamentarii conservatori trebuie să trimită o scrisoare semnată pentru a face posibilă moțiunea de cenzură.

Mai exact, este suficient ca 54 de parlamentari conservatori să trimită scrisori - o țintă care, având în vedere numărul celor care au cerut demisia premierului în ultimele zile, ar putea fi atinsă foarte ușor.

Scrisorile sunt transmise în mod confidențial. Odată inițiată moțiunea, va avea loc un vot secret în care toți parlamentarii conservatori vor trebui să decidă dacă îl susțin sau nu pe actualul lider.

Boris Johnson ar trebui să obțină sprijinul a jumătate dintre parlamentarii săi, plus unul, pentru a supraviețui.

La moțiunea de luna trecută, aproximativ 211 deputați au votat pentru premier, față de 148 împotrivă. Mai exact, 59% dintre parlamentarii conservatori l-au susținut pe Boris Johnson, iar 41% au votat împotriva lui.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇