Erdogan avertizează că încă poate bloca aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Erdogan avertizează că încă poate bloca aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat că ţara sa ar putea încă bloca procesul de aderare a Finlandei şi Suediei la NATO, dacă cele două ţări nu răspund pe deplin aşteptărilor sale.

Erdogan a declarat la încheierea summit-ului alianţei de la Madrid că acordul în 10 articole cu cele două state nordice a fost o victorie pentru Ankara şi a abordat toate „sensibilităţile” acesteia, relatează The Guardian.

El a subliniat, în special, satisfacerea cererii Turciei ca Suedia şi Finlanda să extrădeze suspecţii de terorism cu legături cu grupuri kurde ilegale sau reţeaua clericului exilat acuzat de organizarea loviturii de stat eşuate din 2016.

ADVERTISING

Dar Erdogan a adăugat că, dacă cele două ţări nordice îşi încalcă promisiunile, parlamentul Turciei ar putea refuza să ratifice acordul încheiat marţi.

Aderarea la NATO trebuie să fie aprobată oficial de toate cele 30 de state membre, ceea ce conferă fiecăruia un drept de blocare a deciziei.

Finlanda şi Suedia vor semna oficial protocoalele de aderare la NATO, marţi (5 iulie), a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, joi, în cadrul unei conferinţe de presă în marja summit-ului de la Madrid.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Felul în care președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a jucat în tot acest context al războiului la scară largă dus de Rusia în Ucraina l-a transformat într-unul dintre liderii politici cheie ai momentului, de care NATO are nevoie. Iată o analiză de Magda Grădinaru pe acest subiect.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇