Nicușor are prima șansă, Firea a renăscut de Covid, iar Băsescu poate ”șterge pe jos” cu toți, dacă vrea - Alegerile din Capitală, comentate de Alfred Bulai

Nicușor are prima șansă, Firea a renăscut de Covid, iar Băsescu poate ”șterge pe jos” cu toți, dacă vrea - Alegerile din Capitală, comentate de Alfred Bulai

Nicușor Dan are prima șansă la Primăria Capitalei, pentru că cei mai mulți adversari ai PSD sunt în București, dar pandemia complică lucrurile, afirmă sociologul Alfred Bulai, care nu exclude posibilitatea ca alegerile locale să se amâne din nou și în cursa pentru primărie să intre chiar Ludovic Orban.

Într-un interviu acordat pentru SpotMedia.ro, odată cu încheierea depunerii candidaturilor pentru alegerile locale din 27 septembrie, Alfred Bulai comentează intrarea în cursa electorală a unor personaje din lumea sporturilor, explică de ce e Nicușor Dan candidatul ideal pentru PNL și Traian Băsescu un candidat care poate încurca pe oricine ”dacă vrea”, prezentând condițiile în care Gabriela Firea ar câștiga al doilea mandat și scenariul în care Ludovic Orban ar ajunge candidat la Primăria Capitalei.

Cum interpretați dvs prezența pe lista PSD la Consiliul General a unor nume inedite, cum ar fi Petre Roman, Dumitru Dragomir, Cornel Dinu sau Elisabeta Lipă?

Candidații încearcă să arate că au foarte mulți oameni alături și apelează, în general, la personaje care sunt cât de cât cunoscute în spațiul public – actori, sportivi, jurnaliști. Dar singurele persoane care contează la alegerile locale sunt candidații la funcția de primar. Sunt singurii care contează, atât pozitiv, cât și negativ.

ADVERTISING

Dl Roman are impact, nostalgic vorbind, la un electorat în vârstă, care poate fi al dnei Firea, însă nu e atât de important în realitate, el nu a existat politic în ultimii ani, nici măcar în spațiul public nu a ieșit foarte des.

Firea-Petre-Roman-Dragomir
Foto: Facebook / Gabriela Firea

Credeți că e vorba despre o strategie, adică se încearcă păcălirea alegătorilor: Aceste personalități cunoscute sunt trimise ”la cules de voturi”, dar după ce PSD câștigă se retrag și în locul lor urcă în CGMB următorii de pe lista partidului, pe care oamenii, de fapt, poate nici nu îi cunosc?

Nu cred că e chiar așa. Ei sunt puși pe listă și dacă sunt oameni de încredere, care ar fi problema? În general, ideea e să ai oamenii tăi în consiliu.

Am văzut câțiva candidați surpriză și la primăriile de sector: Adriana Bahmuțeanu, Dan Bucura. Ei ce caută în peisaj?

Dl Bucura e cunoscut de cei care se uită la emisiuni de știri, la site-uri de știri. Adică de foarte puțini. Oamenii se uită mai mult la emisiuni de genul ”Dansez pentru tine” sau ”Noră pentru mama”.

De ce candidează aceștia? Din două motive: Ca să se mai vorbească despre ei și pentru că unii au false percepții asupra propriei persoane. Vedetele cultivate de marketing au impresia că sunt cunoscute. Politicienii au impresia că sunt supercunoscuți. Dar ei de fapt nu au percepția ”numerelor mari”, a electoratului (...).

Bahmuțeanu
Foto: Facebook / Adriana Bahmuțeanu

Mascarada listelor de semnături depuse de candidați continuă și la aceste alegeri locale: De ce nu sunt prinși și pedepsiți falsificatorii? - Interviu

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce credeți depre principalii competitori pentru Primăria Capitalei? Pe cine încurcă Traian Băsescu?

În principiu, Traian Băsescu îl încurcă pe Nicușor Dan, în sensul că are și el clienții lui, câteva procente de dreapta. Sub nicio formă nu ia de la Gabriela Firea.

Însă, Traian Băsescu dacă vrea, încurcă pe oricine la nivel de discurs, ”șterge cu ei pe jos”, la experiența și informațiile pe care le are. Nu e un adversar cu care vrei să te bați.

Basescu
Foto: Facebook / PMP

Nicușor Dan are prima șansă pentru că cei mai mulți adversari ai PSD sunt în București. A fost o excepție că a câștigat PSD acum 4 ani, cu Gabriela Firea nou-venită în politică (ea fiind cunoscută ca jurnalist) și pe o politică dementă a PNL.

Lucrurile sunt însă complicate. Dacă erau alegeri fară Covid-19, era foarte simplu, dar lucrurile sunt mult mai complicate pentru că PNL s-a erodat mult, mult înainte de termen, nu mai are un capital de speranță, iar gestul de a-l susține pe Nicușor Dan, din afara partidului, e ușor ciudat, în sensul că cele două partide care vor să conducă (PNL și USR - n.red.) nu au găsit niciun om de-al lor și au apelat la cineva din afară.

ADVERTISING

Să fie reale speculațiile că PNL a vrut de fapt să saboteze astfel USR în București, care ar fi avut prima șansă la victorie în Capitală?

Nicușor Dan e candidatul ideal. Orice face e foarte bine. Și dacă va câștiga e bine, dar și dacă va pierde e bine, pentru că ”nu-i al nostru”. Vor da vina pe USR, iar USR va zice că PNL l-a vrut.

Nicusor-Dan-1
Foto: Facebook/ Nicușor Dan

Iar Covid-ul a renăscut-o pe Firea, ea a fost printre puținii politicieni de la Opoziție care au avut și mesaje inteligente în această perioadă, în sensul că a încercat să vină și cu soluții, propuneri. Cumva s-a mai atenuat imaginea negativă în raport cu ea.

Pe de altă parte, nici reacțiile puternice împotriva PSD nu mai sunt cele ”din tinerețe”, ca să zic așa. Adică l-au omorât pe ”balaur” - Dragnea e în pușcărie, nu mai e nici Dăncilă...

A mai apărut o problemă: Pe unii alegători i-ar putea demobiliza și faptul că PNL a racolat în ultima perioadă atâția primari PSD – ”Dacă sunt toți o apă și-un pământ, de ce să mai merg la vot?”

Da. Dar când te-ai obișnuit cu ceva rău, nu mai e atât de tulburător, chiar dacă lumea face scandal. E ceva cu care n-am obișnuit. (...)

Iohannis, despre racolările primarilor PSD în PNL: Nu le-am girat. Dimpotrivă, m-am exprimat clar împotriva traseismului

Mai mult decât atât, nici USR nu mai e atât de fresh, fiindcă au apărut tot felul de scandaluri. Începi să te îndoiești și de ei. Prin urmare ar putea avea de câștigat doar un partid care ar fi cu totul fresh, ceea ce nu există pe termen scurt.

La confruntările pe sectoare am putea avea surprize?

În afară de Robert Negoiță, care, teoretic, stăpânește Sectorul 3, ceilalți primari o trag în jos pe Firea, toți. Ei au venit la primărie, acum 4 ani, după niște așteptări care nu prea s-au îndeplinit.

Clotilde Armand are o șansă mai mare acum la Sectorul 1 (ea era să câștige și acum 4 ani), dar repet, scorul depinde și de aportul celorlalți.

Dacă liderul tău se face de râs sau este excepțional, asta influențează și scorul tău la nivel de sector. Rareori oamenii votează diferit, poate doar dacă există candidați independenți.

Cum credeți că va fi prezența la vot, mai ales că suntem și în plină pandemie?

E greu de spus. Vor fi puternice rețelele de partid, iar celor de la PNL le e frică de cei de la PSD, fiindcă sunt mai disciplinați. Bucureștiul are însă și mulți oameni care nu sunt disciplinați.

Iar acum mai depinde și de cât de speriați vor fi – să mergi la vot, să intri în secția de votare... Dar tinerii nu sunt speriați de Covid, deloc aproape, bătrânii sunt mai speriați și s-ar putea să fie mai greu pentru PSD să îi aducă la vot.

E greu să estimăm prezența (...) Și e foarte simplu în acest moment să manevrezi lucrurile astfel încât să crești sau să scazi prezența.

În ce condiții câștigă Gabriela Firea un nou mandat? Care ar fi scenariul câștigător pentru ea?

Orice prezență mai mică, în țară sau în București, favorizează PSD. Dar totul depinde și de performanța actorilor principali - dacă există vreo problemă serioasă de comunicare, a PNL, a USR, a lui Nicușor Dan.

În final, însă va conta foarte mult activarea rețelelor. Teoretic, și USR, și PNL ar trebui să aibă suficiente resurse pentru Nicușor Dan, dar gurile rele spun că nu e chiar așa de mare entuziasmul.

Și orice greșeală a lui Nicușor Dan ar favoriza-o pe Gabriela Firea. Din punctul meu de vedere, Nicușor Dan nu ar trebui să se întâlnească cu contracandidații, e greu să convingă.(...)

Dar să vedem dacă sunt alegeri.

De ce spuneți asta?

Dacă se marșează foarte mult pe ideea că ne cucerește Covid-ul, ne putem trezi că amânăm alegerile, pe ideea: ”Suntem inconștienți, vrem să omorâm oamenii?!” Și atunci tot ce am discutat noi s-ar putea să devină lipsit de sens.

Iar dacă pică dl Orban la moțiune, poate că se schimbă totul, poate că va fi chiar dl Orban candidat la Primăria București, dacă se mută campania în octombrie. Și atunci se resetează tot.

PSD merge înainte cu moțiunea și a convocat și săptămâna viitoare sesiune extraordinară în Parlament

Ce vreau să spun este:

În țara asta, orice se vrea se poate face.

Am dat acest exemplu ca să înțelegeți că noi avem o extraordinară nesiguranță până și legat de asta. E ușor să fie manevrate lucrurile. E ușor să ne bage cineva 2.000 de cazuri pe zi de Covid și 80 de morți, iar eu vă garantez că nu se mai pune problema alegerilor.

Cultura noastră democratică nu face atâta caz din asta. În Franța, în plină criză de Covid, au avut loc alegeri locale. La noi, dacă s-au amânat toată lumea a zis ”Perfect!”. N-a murit nimeni, n-a avut nimeni nicio emoție. ”Lasă, mă! Când o fi, facem. Ce să ne mai complicăm? Îi lăsăm și 4 ani interimari, că nu murim”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇