Viktor Orban: Embargoul UE pe importurile de petrol rusesc e ca o bombă nucleară

Viktor Orban: Embargoul UE pe importurile de petrol rusesc e ca o bombă nucleară

Premierul Ungariei Viktor Orban spune că țara sa nu susține noul pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei în forma actuală, care include un embargo treptat asupra importurilor de petrol.

Orban crede că oprirea importurilor de petrol ar fi echivalentă cu aruncarea unei „bombe atomice” asupra economiei Ungariei.

„Știm exact de ce avem nevoie. În primul rând, avem nevoie de 5 ani pentru ca acest proces să fie împlinit. Un an, un an jumătate nu e de ajuns pentru nimic”, a spus Orban, care a adăugat că în perioada propusă de el Ungaria trebuie să investească masiv în rafinării și sisteme de transport, ca să fie fezabilă oprirea importurilor din Rusia.

ADVERTISING

Premierul ungar se întreabă în acest sens dacă au rost toate aceste investiții pe o perioadă atât de lungă, având în vedere că războiul se petrece acum, în prezent, așa că așteaptă o propunere mai concretă și mai practică din partea Comisiei Europene.

„Nu vreau să sfidez UE, ci să cooperez, dar acest lucru nu este posibil dacă nu ne iau în considerare interesele naționale”, a adăugat premierul, citat de Hungary Today.

În plus, Orban nu e de acord nici cu noile persoane puse pe lista neagră, în principal patriarhul Kiril al Rusiei, considerând că este „o chestiune ce ține de libertatea religioasă”.

ADVERTISING

El rămâne de neclintit și în ce privește livrarea de arme către Ucraina, susținând că acele transporturi ar deveni ținte pentru bombele rușilor, în regiuni unde trăiesc numeroși etnici maghiari.

Ziua 72 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri al 6-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Sancțiunile pe gaz au fost scoase din acest pachet, tocmai pentru că mai multe state, în frunte cu Ungaria, au amenințat că se vor opune cu veto.

ADVERTISING

În ce privește embargoul pe importurile de petrol, acesta va intra deplin în vigoare în 6 luni pentru țiței, iar pentru produsele petroliere la finalul lui 2022.

Surse europene citate de Reuters anunțaseră că în cazul Ungariei și Slovaciei termenul a fost prelungit însă cu un an, până la finalul lui 2023. Însă nici așa Orban nu este de acord.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a avut în numeroase ocazii un discurs critic la adresa lui Viktor Orban pentru faptul că, mai mult sau mai puțin direct, îl susține pe Putin.

La începutul lunii aprilie, după ce liderul de la Budapesta a câștigat încă un mandat, Zelenski i-a cerut să aleagă între Rusia și restul lumii.

La sfârșitul lui martie, într-o adresă în plenul Parlamentului European, președintele Ucrainei i-a transmis direct lui Orban că e timpul deciziilor asumate, nu al ezitărilor.

„Lupta pe care o duc acum este pentru a proteja Ungaria”, este răspunsul pe care îl dă Orban, de câte ori este confruntat.

În jur de 65% din petrolul de care are nevoie Ungaria provine din Rusia.

UPDATE 12:07 - Ursula von der Leyen este însă în continuare încrezătoare că al 6-lea pachet de sancțiuni va primi votul în cadrul blocului comunitar.

„Am încredere că vom implementa acest pachet de sancțiuni. Dacă va dura puțin mai mult, va dura puțin mai mult, dar mergem în direcția corectă”, a spus președintele CE, la o conferință organizată vineri de ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇