CIA îi instruieşte pe ruşi cum să furnizeze secrete agenţiei de spionaj americane

CIA îi instruieşte pe ruşi cum să furnizeze secrete agenţiei de spionaj americane

În contextul intrării în cea de-a treia lună a războiului din Ucraina, CIA adoptă o nouă abordare a misiunii sale de bază de recrutare de spioni şi de a solicita secrete.

Guvernul Statelor Unite urmăreşte, de asemenea, o creştere a interesului în rândul ruşilor care încearcă să evite cenzorii de stat din online, relatează Washington Post.

Luni, Agenţia Centrală de Informaţii americană a publicat instrucţiuni despre modul în care ruşii pot oferi informaţii în secret folosind un canal criptat către website-ul agenţiei.

Speranţa este de a atrage informaţii şi, eventual, de a obţine mai mult acces la secretele oficiale ale Rusiei de la oameni nemulţumiţi care au încercat să contacteze CIA de când a început războiul, au declarat oficiali americani.

ADVERTISING

Pentru a se asigura că potenţialii informatori nu sunt prinşi de securitatea statului rus, CIA a prezentat instrucţiuni detaliate în limba rusă în trei postări pe reţelele sociale despre cum să folosească browserul de internet Tor, care le permite utilizatorilor să navigheze online în mod anonim, precum şi reţelele private virtuale sau VPN-uri.

Paşii vor deschide un canal dedicat către CIA, care este mai sigur decât navigarea către agenţie folosind un browser web obişnuit sau o conexiune la Internet obişnuită.

"Nu folosiţi computerul de acasă sau de la birou pentru a intra în contact cu noi", avertizează agenţia, în ghidul său pas cu pas. Pentru a evita supraveghetorii din online, ruşii ar trebui să folosească un VPN, care nu are sediul în Rusia, China sau alte ţări considerate "neprietenoase" faţă de Statele Unite.

ADVERTISING

VPN-urile gratuite sunt, în general, inferioare serviciilor plătite, sfătuieşte CIA, încurajându-şi contactele să caute o versiune premium.

Tot mai mulți ruși vor să ia legătura cu CIA

Invazia Ucrainei de către Rusia a determinat mai mulţi ruşi să facă pasul riscant de a lua legătura cu agenţia de informaţii din SUA, au spus oficialii.

"Ruşii îngrijoraţi încearcă să atragă atenţia CIA şi am vrut să oferim o modalitate de a ne contacta în siguranţă", a declarat un oficial CIA, care, ca şi alţii, a vorbit cu condiţia anonimatului pentru a descrie probleme sensibile din acest domeniu.

Noile instrucţiuni se adresează "celor care se simt obligaţi să ne contacteze din cauza războiului nedrept al guvernului rus", a declarat un purtător de cuvânt al CIA, într-un e-mail. "Misiunea noastră globală cere ca indivizii să ne poată contacta în siguranţă de oriunde", a adăugat el.

ADVERTISING

Agenţia solicită ca vizitatorii digitali să furnizeze numele lor complet, ţara din care provin, poziţia lor oficială şi "ce acces aveţi la informaţii de interes pentru organizaţia noastră".

Nu există nicio garanţie că informaţiile pe care ruşii le transmit vor fi utile. Dar faptul că CIA a căutat o modalitate de a facilita contactul ruşilor motivaţi sugerează că există mulţi potenţiali recruţi interesaţi, au declarat veterani ai serviciilor de informaţii.

Potrivit lui Dan Hoffman, un ofiţer de informaţii ieşit la pensie care a activat ca oficial de top al CIA la Moscova, contrainformaţiile ruse vor fi în alertă ridicată, din cauza celor care doresc să dezvăluie secrete.

"Trebuie să fii foarte atent cu ruşii care caută să ofere informaţii. FSB în special va urmări oamenii", a notat Hoffman, referindu-se la principala agenţie de securitate rusă şi succesor al KGB.

Tacticile CIA de culegere de informaţii se încadrează într-o strategie mai amplă a guvernului SUA de a contracara eforturile Rusiei de înăbuşire a libertăţii de exprimare şi accesului la ştiri şi informaţii credibile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇