Un avion spion al Rusiei a intrat în spațiul aerian din Danemarca și Suedia. Ambasadorii ruși, convocați să dea explicații

Un avion spion al Rusiei a intrat în spațiul aerian din Danemarca și Suedia. Ambasadorii ruși, convocați să dea explicații

Un avion spion al Rusiei a intrat în spațiul aerian din Danemarca și apoi din Suedia, informează autoritățile din cele două țări, potrivit The Guardian, care citează AFP.

Avionul se afla la est de Bornholm (o insulă daneză din Marea Baltică) şi apoi s-a îndreptat spre teritoriul suedez, se arată într-un comunicat al ministerului Apărării din Danemarca.

Ambasadorul Rusiei în Danemarca a fost convocat luni, la ministerul de Externe, pentru a discuta despre noua încălcare de către ruși a spațiului aerian danez, a informat, duminică, pe Twitter, ministrul de Externe Jeppe Kofod. Și ministrul de Externe suedez a anunțat că ambasadorul rus din Suedia va fi convocat la Stockholm.

ADVERTISING

Kofod a mai spus că acest eveniment este „total inacceptabil și deosebit de îngrijorător în situația actuală”, făcând referire la invadarea Ucrainei de către Rusia și tensiunile dintre Rusia și NATO, alianță din care Danemarca face parte.

Și Henrik Mortensen, un purtător de cuvânt al ministrului Apărării danez, a comentat pentru AFP incidentul: “Este vorba despre un avion de recunoaștere care a intrat în spațiul nostru aerian pentru foarte scurt timp. Două F-16 daneze au intervenit imediat”, a spus Mortensen, care a precizat că astfel de incidente sunt rare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La începutul lui martie, patru avioane de război ruseşti au încălcat pentru scurt timp spaţiul aerian suedez la est de insula Gotland din Marea Baltică.

Invazia Ucrainei de către Rusia a provocat în Suedia, ţară nealiniată, o schimbare de opinie faţă de o eventuală candidatură la NATO. O majoritate de 54% dintre suedezi ar fi acum în favoarea aderării la NATO, potrivit unui sondaj al Institutului Novus publicat sâmbătă. Social-democraţii aflaţi la putere în regatul scandinav se aşteaptă să ajungă la o decizie cu privire la o posibilă candidatura la Alianţa Nord-Atlantică înainte de 24 mai.

ADVERTISING

Ministrul Apărării din Suedia a spus, pentru o publicație locală, că nu există niciun indiciu că incidentul ar avea vreo legătură cu un demers în sensul descurajării candidaturii Suediei la NATO.

Și în Finlanda, care intenţionează, de asemenea, să adere la NATO, un avion guvernamental rusesc, un IL-96-300, a încălcat spaţiul aerian finlandez timp de trei minute la începutul lunii aprilie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇