Ziua 65. Occidentul înarmează și antrenează Ucraina, rușii înmoaie tonul la adresa NATO. Zelenski: Luptăm pentru viață, totul e decis în acest război (Foto & Video)

Ziua 65. Occidentul înarmează și antrenează Ucraina, rușii înmoaie tonul la adresa NATO. Zelenski: Luptăm pentru viață, totul e decis în acest război (Foto & Video)

În ziua 65 de război, Ucraina a aflat că nimeni nu se poate considera în siguranţă, după ce rușii au lovit cu rachete de croazieră Kievul, chiar în timpul vizitei secretarului general al ONU, António Guterres.

Bombardamentele au continuat, dar experții militari remarcă avansul greoi al rușilor, devenind tot mai puțin probabil să-i ofere lui Putin o victorie până pe 9 mai, așa cum își dorește liderul de la Kremlin.

Iată principalele informații din ziua 65 de război:

  • Rușii înaintează în est cu pierderi mari - ambiția lui Putin costă
  • OSCE se retrage din Ucraina, pentru că așa vrea Rusia
  • Înarmarea Ucrainei a devenit lege în SUA
  • Rușii au lansat 5 rachete asupra Kievului, în timpul vizitei șefului ONU
  • Două au căzut în centrul capitalei - un mort și mai mulți răniți
  • Rusia tot testează cât poate să înainteze în spațiul aerian al NATO
  • Unii experți militari spun că forțele ruse s-ar putea prăbuși în câteva săptămâni
  • Zelenski a vorbit despre o groapă comună cu 900 de cadavre, dar a fost contrazis de procurorul general al Ucrainei
  • Serghei Lavrov s-a răzgândit și nu mai vede Rusia în război cu NATO

Spotmedia.ro v-a prezentat în detaliu, în format LIVE TEXT, evenimentele din 29 aprilie:

23:59 - Într-un nou discurs, președintele Volodimir Zelenski a spus că modul în care rușii bombardează cu furie Donbasul arată că își doresc ca această regiune să devină nelocuibilă.

„Luptăm pentru viață. Pentru toate orașele pe care rușii vor să le transforme în ruine, absolut totul e decis în acest război”, a spus Zelenski.

23:55 - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, vineri, că există un risc mare ca discuţiile de pace cu Moscova să se încheie, din cauza a ceea ce a numit ”atrocităţi ale trupelor ruse”.  

ADVERTISING

"Oamenii (ucrainenii) vor să-i omoare. Când există o astfel de atitudine, este greu să vorbim despre lucruri", a declarat preşedintele ucrainean.  

23:30 - Armata americană a început să antreneze militari ucraineni în baze de pe teritoriul Germaniei, anunţă Departamentul american al Apărării.

„Aceste eforturi intervin după instruirea iniţială pentru utilizarea sistemelor de artilerie, pe care militarii ucraineni au primit-o în altă parte; vom avea acţiuni de pregătire pentru folosirea sistemelor radar şi a vehiculelor blindate care sunt incluse în pachetul de asistenţă pentru securitate aprobat recent", a declarat vineri seară John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

23:28 - Serghei Beseda, șeful Serviciului 5 din FSB, despre care presa a scris că a fost arestta la scurt timp după începutul războiului, a apărut la înmormântarea unui agent veteran, Nikolai Leonov.

În luna martie, la câteva zile după începerea războiului, Serghei Beseda, 60 de ani, a fost pus sub arest la domiciliu, a anunțat la vremea respectivă Andrei Soldatov, informația fiind confirmată și din alte surse.

“Se zvonea atunci că acesta s-ar fi certat cu Putin. Serviciul 5 al FSB a fost responsabil cu furnizarea de informații despre situația politică din Ucraina și, mai important, de asigurarea unui sprijin politic pentru Kremlin din partea liderilor de la Kiev”, a scris Andrei Soldatov, într-un articol pentru Moscow Times.

23:11 - Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a revenit asupra declarațiilor de luni și spune că Rusia nu se consideră în război cu NATO. El spune că o astfel de escaladare ar creşte riscul unui război nuclear, ceea ce nu poate fi permis.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iată ce a declarat ministrul rus la începutul săptămânii:

22:43 - Liderul autoproclamat al Hersonului ocupat de ruși a ținut prima sa conferință de presă. El le-a spus jurnaliștilor că nu va exista niciun referendum, că regiunea va avea două limbi oficiale - rusa și ucraineana - și că în administrație nu vor fi aduși ruși, ci vor lucra localnicii.

Volodimir Saldo a avertizat și că se așteaptă ca de 9 mai să existe „provocări” din partea soldaților ucraineni, dar că asta nu-i va opri pe oameni să sărbătorească în stradă Ziua Victoriei.

22:38 - Irina Prianișnikova, procurorul general al Ucraine, l-a contrazis pe Zelenski, care vorbise, într-un interviu pentru presa poloneză de o groapă comună, lângă Kiev, cu 900 de cadavre.

Ea a spus că nu are informații de așa ceva și că președintele probabil s-a exprimat greșit și se referea de fapt la statisticile generale.

22:28 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat descoperirea unei noi gropi comune, în regiunea Kiev, în care ar fi 900 de morți.

Zelenski a spus că rușii au încercat pe cât au putut să ascundă atrocitățile comise, inclusiv aducând cu ei crematorii mobile, pentru a incendia cadavrele civililor uciși.

„Imaginați-vă, au fost uciși atât de mulți oameni încât, în ciuda faptului că au ars parte din cadavre, tocmai am găsit o groapă comună cu 900 de oameni în regiunea Kievului”, a spus Zelenski. Nu este însă clar unde este această nouă groapă comună.

22:12 - Poșta ucraineană va vinde online timbrele rămase din ediția specială dedicată incidentului din Insula Șerpilor. Totodată, vor fi vândute și tricouri, hanorace și magneți cu aceeași imagine, a anunțat directorul general Igor Smilianski.

ADVERTISING

Acest timbru poștal e intitulat „Navă rusă, du-te naibii!”, după ce aceasta a fost replica dată de ucraineni când li s-a cerut să se predea. Nava era chiar crucișătorul Moscova, scufundat de rachetele ucrainene în urmă cu două săptămâni.

21:52 - Peste 600 de persoane au fost rănite în bombardamentele ruseşti care au vizat, miercuri seara, spitalul improvizat din cadrul oţelăriei asediate Azovstal, a precizat primarul Mariupolului, Vadim Boicenko.

”Ştiţi deja că au aruncat bombe asupra spitalului, bombe aeriene au distrus spitalul şi acest lucru este un semn de crimă de război, pentru că numărul răniţilor era înainte de 170, iar în prezent este peste 600”, a declarat primarul Vadm Boicenko pentru televiziunea ucraineană.

21:36 - Gigantul energetic rus Gazprom a confirmat oficial că va livra gaze Republicii Moldova şi în luna mai, chiar dacă autorităţile de la Chişinău n-au reuşit să realizeze auditul independent asupra datoriilor istorice, despre care furnizorul rus spune că ar depăşi 700 de milioane de dolari.

21:02 - Un pod feroviar din regiunea Donețk a fost aruncat în aer. În apă se văd și vagoane, semn că atacul a avut loc în timp ce podul era traversat de un tren.

20:54 - Un sondaj realizat de VTsIOM arată că numărul rușilor care au o atitudine negativă față de Rusia s-a dublat într-un an, în special după impunerea sancțiunilor după declanșarea invaziei în Ucraina.

Anul trecut, 55% dintre rușii intervievați spuneau că au în general o atitudine pozitivă față de UE. Acum, procentul a scăzut la 22%.

20:48 - Televiziunea Rusia-24 anunță că o familie formată din trei persoane ar fi reușit să plece de la Azovstal, combinatul din Mariupol unde sunt apărătorii ucraineni, dar și numeroși civili.

20:45 - Ofensiva rusă în Donbas, care progresează "lent şi inegal" din cauza rezistenţei opuse de armata ucraineană, a întârziat faţă de calendarul prevăzut, a declarat vineri un înalt responsabil al Pentagonului.

"Credem că au întârziat faţă de ceea ce sperau să realizeze în Donbas. Au întârziat cel puţin cu câteva zile. Ei sunt departe de a face joncţiunea" între trupele intrate în regiunea Harkov (est), la nord de Donbas, şi cele venite din sudul ţării, unul dintre obiectivele armatei ruse pentru a ataca din două părţi forţele ucrainene desfăşurate pe linia frontului în jurul zonelor separatiste Doneţk şi Lugansk, a declarat presei acest înalt responsabil sub acoperirea anonimatului.

"Nu avansează foarte repede", a subliniat el. "Câţiva kilometri pe zi, este maximul pe care îl pot face pentru că sunt respinşi" de armata ucraineană.

20:32 - Polonia susţine Ucraina vecină în faţa invaziei ruse oferindu-i peste 200 de tancuri de producţie sovietică T-72, potrivit agenţiei de presă IAR a radioului polonez, care citează surse guvernamentale, relatează DPA.

20:18 - Ambasadorul Marii Britanii, Melinda Simmons, a revenit vineri după-amiază la Kiev, în condiţiile în care îşi desfăşura activitatea în vestul Ucrainei din cauza invaziei militare ruse.

20:01 - Administraţia de la Washington monitorizează atent situaţia, dar, în pofida afirmaţiilor oficialilor ruşi, nu crede că există riscuri ca Rusia să utilizeze arme nucleare sau să atace state membre NATO, afirmă un oficial american.

"Continuăm să monitorizăm capabilităţile nucleare ruse în fiecare zi cât se poate de bine şi nu considerăm că există riscul utilizării armelor nucleare, nici ameninţări pentru teritoriul NATO", a afirmat vineri după-amiază un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării, sub protecţia anonimatului, potrivit agenţiei Reuters.

19:32 - CNN scrie că după confirmarea lui Putin de participare la summitul G20, acum Casa Albă evaluează dacă Biden va fi prezent sau va boicota.

„Președintele a fost foarte clar: nu ne comportăm ca și cum nimic nu s-a întâmplat și Rusia nu ar trebui să fie parte a acestui summit. Dar, e drept, mai sunt 6 luni până atunci”, a spus Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

19:27 - Autoritățile din Kiev le-au cerut cetățenilor să reducă folosirea mașinilor personale, astfel încât combustibilul să fie economisit pentru vehiculele militare. Oamenii sunt îndemnați să folosească, pe cât posibil, mijloacele de transport în comun.

19:19 - Dr. Mike Martin, expert militar, spune că forțele ruse se vor prăbuși în câteva săptămâni.

„Practic, rușii vor rămâne fără soldați și ucrainenii vor porni ofensiva”, a spus expertul, citat de BBC. El a explicat că după ce rușii au suferit pierderi în regiunea Kievului, au fost retrași de acolo pentru un atac sigur în est. Dar deja trupele erau obosite și suferiseră pierderi.

19:12 - Premierul Nicolae Ciucă a declarat vineri că, în urma analizei efectuate la nivelul Guvernului, nu este necesară o recomandare pentru ca cetățenii români să părăsească Republica Moldova.

19:07 - Ministrul Apărării din Ucraina a anunțat că forțele ucrainene au reușit să recâștige controlul într-un sat din apropiere de Karkov. Dacă se confirmă, acesta este un avans semnificativ, împingând rușii spre graniță.

18:36 - Noi imagini filmate cu ajutorul unei drone arată gradul de distrugere din Mariupol.

18:24 - Conturile copiilor liderilor ruși pe bursa de criptomonede Binance au fost blocate, a anunțat platforma. Pe lista sunt fiica purtătorului de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, Elizaveta, fiica vitregă a ministrului de Externe Serghei Lavrov, Polina Kovaleva și fiul proprietarului televiziunii Tsargrad Konstantin Malofeev, Kirill.

18:15 - O operațiune pentru evacuarea supraviețuitorilor Holocaustului din Ucraina este în desfășurare, anunță Sky News. În total, 78 de supraviețuitori ai Holocaustului se refugiază în Germania, după ce Conferința pentru revendicări evreiești și Comitetul comun american de distribuție au organizat misiuni de salvare din țara devastată de război, potrivit New York Times

18:12 - NATO a trimis avioane de luptă de mai multe ori în această săptămână pentru a intercepta avioane rusești în apropierea spațiului aerian al alianței. Interceptările au avut loc în Marea Baltică și în Marea Neagră, anunță CNN.

17:51 - Ialena Iamploskaia, președintele Comisiei de Cultură din Duma de Stat din Rusia, propune să fie interziși scriitorii contemporani care se opun războiului. Pe lista neagră sunt, printre alții, Boris Akunin, Dmitri Bikov, Leonid Parfionov and Dmitri Glukhovski.

17:43 - Cehia anunță că nu are de gând să plătească în ruble pentru gaz. „Nu ne vom lăsa șantajați și cred că cei care vor ceda acestui șantaj vor comite o greșeală”, a declarat premierul ceh Petr Fiala.

17:21 - Haribo a anunțat că oprește livrările de jeleuri către Rusia.

16:52 - Pentagonul îi avertizează din nou pe cetățenii americani să nu meargă la luptă în Ucraina, după ce un tânăr din Orange County, fost pușcaș marin, a fost ucis pe front.

„Continuăm să îndemnăm americanii să nu meargă în Ucraina… aceasta este o zonă de război activă, nu este locul în care să călătorești”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, citat de CNN.

Comentariile lui vin după moartea lui Willy Joseph Cancel, un voluntar american în vârstă de 22 de ani, care a fost ucis în Ucraina.

Kirby a transmis condoleanțe familiei lui Cancel și a spus că înțelege „motivele lui altruiste”, subliniind totodată că există alte modalități de a sprijini Ucraina „într-un mod sigur și eficient”.

16:30 - Președintele Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe premierul bulgar Kiril Petkov și spune că au discutat modalități de aprofundare a cooperării și de promovare a intereselor celor două țări în UE și NATO.

Iohannis a mai precizat că au vorbit și despre sprijinul acordat Ucrainei și Republicii Moldova.

15:10 - Norvegia își va închide granițele și porturile pentru camioanele și navele rusești, alăturându-se UE în privința sancțiunilor impuse Rusiei pentru războiul din Ucraina, a anunțat Ministerul de Externe norvegian.

Navele de pescuit rusești, care își aduc capturile în porturile din nordul regatului, vor fi scutite de sancțiuni, relatează Reuters.

Și arhipelagul arctic Svalbard, unde este încă în vigoare un tratat din anii 1920, care permite străinilor un acces mai extins, va fi exclus de la aplicarea sancțiunilor.

14:15 - Imagini noi din Kiev, în care apare blocul distrus de o rachetă de croazieră a rușilor, atac în care a fost ucisă jurnalista Vera Girich.

14:10 - Rusia se pregătește pentru summitul G20 de anul acesta din Indonezia, însă nu a decis încă dacă președintele Vladimir Putin va participa personal sau virtual, transmite Kremlinul. La acest summit a fost invitat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, chiar de către țara gazdă.

13:48 - Doi voluntari britanici care se ocupau cu asistența umanitară în Ucraina au fost capturați de forțele ruse, a anunțat un ONG care ținea legătura cu ei.

Bărbații au fost reținuți luni la un punct de control din apropierea orașului Zaporojie, din sudul Ucrainei, potrivit rețelei non-profit Presidium Network din Marea Britanie.

Ei ar fi încercat să salveze o familie ucraineană dintr-un sat de la sud de oraș în momentul capturarii lor.

13:16 - Un radar rusesc de contrabaterie Zoopark-1M, transportat pe un camion platformă, a rămas înțepenit sub un pod, pe o șosea din Rusia. Ca să rezolve problema, șoferul s-a gândit să lase mai jos roțile. Partea lovită de pod este fix radarul.

12:30 - Una dintre rachetele care au căzut joi în centrul Kievului a ucis-o pe jurnalista Vera Girich, de la Radio Europa Liberă. Cadavrul ei a fost găsit astăzi sub dărâmăturile locuinței sale. Rușii susțin că au lovit cu precize ținte militare, cu rachete care costă peste un milion de dolari bucata.

12:25 - Ministerul rus al Apărării a publicat imagini de la atacul cu rachete de croazieră comis joi la Kiev și arată cum un submarin al flotei Mării Negre lansează o rachetă.

11:57 - Marea Britanie trimite experți pentru a ajuta Ucraina să strângă probe privind crimele de război comise de ruși, o echipă urmând să ajungă în Polonia la începutul lunii mai.

„Rusia a adus barbarie în Ucraina și a comis atrocități josnice, inclusiv împotriva femeilor. Expertiza britanică va ajuta la descoperirea adevărului și va trage regimul lui Putin la răspundere pentru acțiunile sale”, a declarat ministrul de externe britanic, Liz Truss.

11:22 - Rușii spun că au atacat ieri Kievul cu rachete de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune. Atacurile ar fi vizat o fabrică de rachete aerospațiale din capitala Ucrainei. Informațiile nu pot fi verificate independent, însă în atacul de joi cel puțin o rachetă a căzut în centrul Kievului, într-o zonă rezidențială.

11:01 - Primarul Kievului, Vitali Klitschko, transmite pe Telegram că un cadavru a fost recuperat în urma atacului rusesc de ieri cu rachete asupra capitalei Ucrainei.

10:20 - Guvernatorul Liovului, Maksym Kozytskyi, informează pe contul său de Telegram că sirenele au sunat noaptea trecută în oraș pentru câteva ore, dar nu au fost înregistrate explozii. El spune că regiunea adăpostește acum 335.000 de cetățeni strămutați intern, iar 26.000 de ucraineni au trecut granița de vest pentru a se întoarce în țară. Kozytskyi a încheiat cu un mesaj optimist: „O zi bună tuturor! Totul va fi bine."

10:04 - Procuratura Generală din Ucraina raportează că de la începutul războiului 219 copii au fost uciși și peste 398 au fost răniți.

09:35 - Ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, reamintește lumii că Ucraina a deținut arme nucleare, dar a renunțat la ele de bunăvoie, în schimbul garanțiilor de securitate oferite de Rusia, care a și preluat armele, Marea Britanie și SUA, care acum ajută Ucraina cu arme, bani și informații. China și Franța au fost acolo, dar și-au asumat angajamente mai reduse. Totul se întâmpla în decembrie 1994 la Budapesta. Pe lista semnatarilor se află și Belarus și Kazahstan.

„Ucraina a renunțat la armele nucleare de dragul păcii mondiale. Apoi am bătut la ușa NATO, dar nu s-a deschis niciodată. Vidul de securitate a dus la agresiunea Rusiei. Lumea îi datorează Ucrainei securitate și cerem statelor să decidă ce garanții de securitate sunt gata să ofere”, transmite Kuleba.

Acordul la care se referă Kuleba interzicea Federației Ruse, Regatului Unit și Statelor Unite să amenințe sau să folosească forța militară sau constrângerea economică împotriva Ucrainei, Belarusului și Kazahstanului, „cu excepția cazului de autoapărare sau în alt mod în conformitate cu Carta Națiunilor Unite”.

Ca urmare a altor acorduri și a memorandumului, între 1993 și 1996, Belarus, Kazahstan și Ucraina au renunțat la armele lor nucleare. În 2014, Ucraina era deja atacată de Rusia, care anexa Crimeea, pentru ca acum să revină cu o invazie la scară largă a țării vecine.

08:58 - Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a anunțat terminarea misiunii sale de observare în Ucraina, după ce Rusia a refuzat prelungirea acesteia.

08:42 - Oficialii americani spun că serviciile de informații ruse s-au aflat în spatele unui atac din aprilie, la Moscova, care i-a provocat arsuri chimice disidentului Dmitri Muratov.

08:24 - Câștigurile Rusiei în Donbas au un „cost semnificativ” pentru forțele sale, arată Ministerul Apărării din Marea Britanie în raportul său zilnic. În Donețk și Lugansk, luptele au fost deosebit de grele, în jurul Lisiciansk și Severodoneţk, cu o încercare de avansare spre sud de la Izium spre Sloviansk. Datorită rezistenței ucrainene puternice, câștigurile teritoriale ale Rusiei au fost limitate și obținute cu mari pierderi.

08:06 - Camera Reprezentanţilor din SUA a dat aprobarea definitivă a legislației care permite ajutor militar pentru Ucraina. Noua lege simplifică un program din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial pentru a oferi acum mai rapid asistenţă militară. Măsura, care a fost adoptată cu un vot copleșitor de 417 la 10, merge acum la Casa Albă pentru ca președintele Joe Biden să o semneze.

07:48 - Secretarul general al ONU a criticat Consiliul de Securitate. În timpul unei conferințe de presă cu președintele Zelenski, Antonio Guterres a spus că consiliul nu a reușit să prevină sau să pună capăt războiului din Ucraina.

07:39 - Majoritatea nemţilor crede că sprijinul guvernului german pentru Ucraina nu merge suficient de departe.

07:27 - Potrivit preşedintelui Zelenski, cinci rachete au fost trase aseară asupra Kievului, în timpul vizitei secretarului general al ONU. „Acest lucru spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei faţă de instituţiile internaţionale, despre eforturile liderilor ruşi de a umili ONU şi tot ceea ce reprezintă organizaţia", a comentat Zelenski.

07:18 - Un monument al politicianului sovietic Volodimir Zatonski a fost îndepărtat în Liseţ, regiunea Hmelniţki. Este considerat a fi unul dintre organizatorii Holodomorului.

07:02 - Un fost puşcaş marin american de 22 de ani, Willy Joseph Cancel, a fost ucis în timp ce lupta alături de forțele ucrainene, au declarat membrii familiei sale pentru CNN. Cancel lucra cu un contractor militar privat, când a fost ucis. Cancel a zburat în Polonia pe 12 martie și a intrat în Ucraina cândva între 12 și 13 martie, spune mama lui.

06:55 - Militarii canadieni antrenează trupele ucrainene să folosească artileria de tip obuzier, a confirmat ministrul Apărării, Anita Anand. Statele Unite au antrenat un număr mic de forțe ucrainene pe obuziere și alte sisteme în afara Ucrainei. Nu se ştie unde avea loc antrenamentul canadienilor.

06:40 - Aşa arată Kievul după bombardamentul de joi seară:

06:21 - Zelenski, pentru Time: „Am îmbătrânit din toată această înţelepciune pe care nu mi-am dorit-o niciodată".

Preşedintele Ucrainei a vorbit despre modul în care trupele ruse au venit în câteva minute pentru a-l captura pe el şi familia lui în primele ore ale războiului.

05:56 - Marea Britanie va trimite 8.000 de soldați în Europa de Est pentru exerciții extinse de combatere a agresiunii ruse într-una dintre cele mai mari desfășurări de după Războiul Rece. Zeci de tancuri vor fi desfășurate în duferite țări, de la Finlanda la Macedonia de Nord, între aprilie și iunie.

05:33 - Un cetăţean britanic a fost ucis în Ucraina, iar un al doilea este dat dispărut, a confirmat Ministerul de Externe de la Londra, pe fondul unor rapoarte conform cărora ambii erau voluntari care au plecat să lupte cu ruşii. Britanicul care a murit este un fost soldat care a luptat în Irak.

04:49 - Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) cercetează un raport conform căruia o rachetă a zburat direct peste o centrală nucleară, adăugând că ar fi „extrem de grav”, dacă este adevărat. Instalația se află în apropierea orașului Iujnoukrainsk, la 350 km sud de Kiev.

04:22 - Biden a cerut un pachet uriaș de ajutor militar și economic de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina, dublând cu mult nivelul asistenței americane până în prezent. „Nu atacăm Rusia. Ajutăm Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse”, a spus Biden.

04:10 - Adunarea generală a ONU va vota pe 11 mai o țară care să înlocuiască Rusia în principalul organism al organizației mondiale pentru drepturile omului, după suspendarea acesteia din cauza acuzațiilor de încălcare a drepturilor de către soldații ruși în Ucraina. Cehia e singurul candidat pentru un loc în consiliul pentru drepturile omului, format din 47 de membri.

03:33 - UE va considera o încălcare a sancțiunilor dacă companiile energetice europene respectă cerința Moscovei de a deschide un cont de plăți în ruble la Gazprombank. UE „nu poate accepta” ca plățile în euro pentru gazul rusesc să fie considerate finalizate de Moscova numai după ce sunt convertite în ruble, a spus un oficial.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇