Păianjenul care a creat un sistem de catapultare, ca să nu mai fie mâncat de femelă după împerechere

Păianjenul care a creat un sistem de catapultare, ca să nu mai fie mâncat de femelă după împerechere
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Unii păianjeni din specia Philoponella prominens, ale căror partenere obișnuiesc să-i consume după sex, au dobândit în timp o adaptare care le permite să se catapulteze imediat ce și-au atins ținta, împerecherea, cu puțin timp înainte de a ajunge să fie devorați.

Viteza cu care se desprind de parteneră și se fac nevăzuți e de 88,2 centimetri pe secundă, iar mecanismul e asemeni celui care-i dă numele și este posibil grație unor articulații pe care arahnidele le au la picioarele din față, se arată într-un studiu recent publicat de Current Biology și citat de Gizmodo.

ADVERTISING

Nu e singura metodă prin care păianjenii masculi reușesc să nu fie mâncați. Aceștia recurg adesea la cadouri ”nupțiale”, constând în mâncare, se prefac că sunt morți sau chiar își mutilează femelele ori pe ei înșiși, tăindu-și pur și simplu organul genital pentru a scăpa cu viață.

Însă această abordare, catapultarea, e nouă chiar și pentru știință, a explicat Shichang Zhang, de la Hubei University.

În experimentele de laborator, din 155 de păianjeni masculi puși față în față cu femele, 152 au reușit să se catapulteze în siguranță. Trei, care nu au procedat astfel, au fost uciși și mâncați de partenere.

ADVERTISING

Interesant este că femela chiar poate alege ce spermă să folosească, din moment ce oul nu e fertilizat imediat. Va alege întotdeauna să aducă pe lume urmași de la un exemplar valoros, în formă fizică bună și sănătos, așa cum e cel care reușește să se catapulteze la timp, după cele 30 de secunde de împerechere.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇