Detalii despre planul pentru asasinarea lui Zelenski: Kadîrov i-a promis lui Putin că-l ucide

Detalii despre planul pentru asasinarea lui Zelenski: Kadîrov i-a promis lui Putin că-l ucide

Șeful Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Oleksi Danilov, a vorbit joi despre tentativele de asasinare a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, de către ruși.

Danilov a spus că liderul cecen Ramzan Kadîrov a fost implicat într-o încercare de a-l ucide pe Zelenski, la ordinul lui Putin.

„Planul a fost primit pe 3 februarie de Kadîrov, când l-a vizitat pe Putin. La acea întâlnire a fost agreat planul pentru lichidarea președintelui nostru și Kadîrov și-a asumat că gruparea sa va face asta”, a spus Danilov, potrivit Meduza.io.

ADVERTISING

Ziua 57 de război în Ucraina – desfăşurarea evenimentelor

În ultimele săptămâni, biroul lui Zelenski a anunțat că președintele a supraviețuit unui număr impresionant de tentative de asasinat - mai mult de zece.

La începutul lui martie, The Times dezvăluia că în primele zile ale acelei luni au fost dejucate trei tentative de asasinat puse la cale de două grupări diferite – mercenari ai Kremlinului şi forţe speciale cecene.

La acea vreme, tot Danilov dezvăluia că spioni ruşi au atenţionat partea ucraineană în legătură cu planurile de asasinat.

ADVERTISING

„Vă pot spune că am primit informaţii de la (agenţi ai) FSB, care nu vor să participe la acest război sângeros. Datorită acestora, grupul de elită (al liderului cecen Ramzan) Kadîrov a fost distrus, după ce venise să-l elimine pe preşedintele nostru”, spunea atunci Danilov.

Times scria că mercenarii din grupul Wagner nu erau la curent cu intenţiile asasinilor ceceni, în schimb acest grup se afla la Kiev de mai bine de şase săptămâni, unde supraveghea activităţile de la 24 de obiective ucrainene de importanţă crucială.

ADVERTISING

Grupul Wagner fusese instruit să aştepte sosirea forţelor speciale ruseşti Spetsnaz, care să le asigure un coridor securizat pentru a ieşi din Kiev, odată ce și-ar fi îndeplinit misiunea.

Pe 22 martie, contraspionajul urainean anunța că a dejucat o altă tentativă de asasinat, pusă la cale de un grup de 25 de bărbați, condus de un agent FSB.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇