Ziua 30 de război. Rușii au tras cu rachete de croazieră de pe mare, dacă ofensiva terestră s-a împotmolit. Putin schimbă strategia (Foto & Video)

Ziua 30 de război. Rușii au tras cu rachete de croazieră de pe mare, dacă ofensiva terestră s-a împotmolit. Putin schimbă strategia (Foto & Video)

După o lună de bombardamente, în cea de-a treizecea zi de război, Rusia anunță că e aproape să-și atingă principalul obiectiv – eliberarea Donbasului, asta după ce forțele sale au fost alungate de tot din zona Kievului.

Între timp au apărut noi imagini cu bombardamente asupra civililor, care stăteau la coadă la ajutoare, în Harkov. În Rusia nu pot ajunge aceste știri, iar cine spune ceva riscă 15 ani de închisoare, după ce Putin a promulgat o nouă lege.

Președintele american Joe Biden își continuă turneul european în Polonia, după ce la Bruxelles a anunțat inclusiv un acord menit să reducă dependeța UE de gazul rusesc. Spune că ar fi vrut să meargă personal în Ucraina, să-i ajute pe civilii care fug de război.

Cât despre noi, Klaus Iohannis a fost întrebat, la Bruxelles, dacă România are de gând să-şi majoreze numărul de militari. A răspuns că e posibil, dar nu a fost luată o decizie încă.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele din ziua 30 de război:

23:48 - Forțele armate ucrainene au eliberat suburbiile din estul orașului Harkov (Harkiv) - Olhovka și Malaya Rogan, potrivit deputatului Irina Gerașcenko.

23:43 - Un număr total de 7.331 de persoane au fost evacuate vineri din orașele Ucrainei, prin coridoare umanitare, a declarat vicepremierul Ucrainei, Irina Vereshchuk - de două ori mai mulți decât în ziua anterioară.

23:02 - Vladimir Putin a promulgat vineri legea care introduce pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru publicarea de „informații false despre acțiunile Rusiei în străinătate”, în condițiile în care Moscova nu recunoaște nici acum că a invadat Ucraina și este în război de o lună de zile.

ADVERTISING

22:41 - Guvernul francez încearcă să reunească o mică coaliție internațională pentru a negocia o „operațiune umanitară” de evacuare a civililor din portul Mariupol, asediat și bombardat, din sudul Ucrainei. Președintele Macron spune că a vorbit cu autoritățile locale și centrale din Ucraina, iar acum urmează să vorbească și cu rușii.

22:00 - Personalul tehnic de la Cernobîl, centrală care a fost ocupată de forţele ruse, nu a fost schimbat de patru zile și nu se știe când vor ieși oamenii din tură. Data trecută au fost ținuți trei săptămâni.

21:25 - Rușii au atacat cu rachete de croazieră centrul de comandă al Forţelor Aeriene Ucrainene şi au provocat o „distrugere semnificativă” a infrastructurii (detalii).

21:02- Rușii trimit în Ucraina trupele care staționau în Georgia, de la invazia din 2008, precum și peste douăzeci de nave de război din Marea Neagră, din informațiile americanilor.

20:31 - Primarul Harkovului a acuzat vineri forţele ruse de bombardamente aleatorii şi continue asupra oraşului, al doilea ca mărime din Ucraina.

19:47 - Președintele Zelenski anunță că a vorbit cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, despre rezultatele summitului NATO.

Cei doi au discutat și despre eforturile diplomatice actuale, despre amenințarea crizei alimentare și despre modalitățile de prevenire a acesteia. „Sunt recunoscător Turciei pentru sprijinul acordat”, a spus Zelenski.

19:30 - Trupele ucrainene recuceresc orașele de la est de Kiev, iar forțele ruse care încercau să ajungă în capitală se retrag pe liniile de aprovizionare, din informațiile deținute de Marea Britanie. Este unul dintre cele mai puternice indicii de până acum ale unei schimbări importante a cursului războiului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

19:04 - Spotify anunță întreruperea serviciilor oferite în Rusia, din cauza războiului declanșat de Vladimir Putin.

18:21 - Rușii se plâng că negocierile de pace cu Ucraina bat pasul pe loc. Ei cer neutralitatea, demilitarizarea şi „denazificarea” Ucrainei, recunoaşterea suveranităţii ruse asupra Crimeii şi independenţa celor două „republici” separatiste proruse din Donbas. Ucraina cere doar încetarea focului.

18:00 - Preşedintele american Joe Biden a lăudat curajul şi rezistenţa civililor ucraineni, spunând că „au multă coloană vertebrală”, iar lumea se confruntă în prezent cu o luptă între „democraţie şi oligarhi”.

17:51 - Rusia a mai pierdut un general în Ucraina, ceea ce ar însemna un total de 8 din cei 20 trimiși pe front.

17:30 - Un general ucrainean vânat de ruși e gata să se predea, în schimbul evacuării copiilor blocați în Mariupol.

17:12 - Președinția ucraineană a anunțat că 645 de luptători ai Marinei ruse au fost uciși. În același timp, vicepremierul ucrainean a anunțat și că 14 primari au fost capturați de ruși și sunt ținuți ostatici.

16:44 - Pentru a doua oară de când a început războiul, Moscova anunță bilanțul pierderilor sale - 1.351 de soldați. Forțele ucrainene anunțau ieri că până la 15.000 de ruși au fost uciși de când au invadat Ucraina.

Amintim că în prima săptămână Kremlinul a negat că ar avea pierderi, deși existau imagini care dovedeau clar că există soldați ruși morți în Ucraina.

15:29 - Reporteri fără frontiere anunță că de la începutul invaziei 5 jurnaliști au fost uciși în Ucraina și 9 răniți.

15:26 - Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că principalul obiectiv al primei faze a „operațiunii speciale” din Ucraina a fost atins.

ADVERTISING

„Potențialul de luptă al forțelor ucrainene a fost redus semnificativ, ceea ce ne permite să ne concentrăm eforturile în atingerea principalului obiectiv - eliberarea Donbasului”, se arată în declarația remisă de minister.

15:15 - Președintele Joe Biden a aterizat în Varșovia, după ce a fost la Bruxelles, unde a participat la summiturile NATO și G7. El îi va vizita și pe soldații americani staționați în Polonia.

15:05 - Serviciile de urgență din Cernihov au transmis imagini în care arată cum îndepărtează din clădirile bombardate fragmente de rachete.

14:56 - În încercarea de a se elibera de dependența de dolarul american, Gazprom a cerut Indiei să îi facă plățile în euro. India nu e printre statele neprietenoase pentru care Rusia vrea să impună plata în ruble pentru gaz.

14:27 - În Harkov, ucrainenii care stăteau la coadă la oficiul poștal devenit centru pentru ajutoare umanitare au fost bombardați.

Imaginile arată cum un obuz explodează chiar în mijlocul mulțimii.

14:21 - Orașul martir Akhtirka, din regiunea Sumî, unde s-au dus lupte grele dar s-a reușit stoparea avansului rușilor spre Kiev.

14:00 - În Novotroitskoie din regiunea Herson, ocupată de ruși, oamenii au organizat un nou protest.

13:54 - Putin a semnat decretul prin care acceptă demisia lui Anatoli Ciubais. La începutul săptămânii a apărut informația că principalul reformator de la Kremlin a demisionat și chiar a plecat din Rusia.

13:23 - Rusia dezminte orice încălcare a dreptului internaţional, după ce a fost acuzată de Ucraina de faptul că a folosit bombe cu fosfor, relatează AFP.

”Rusia nu a încălcat niciodată nicio convenţie internaţională”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat de presă despre aceste acuzaţii, formulate de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

13:07 - Autoritățile din capitala Cehiei au decis să redenumească parte dintr-o stradă de lângă ambasada Rusiei.

Ambasada Rusiei din Praga se află acum pe Strada Eroilor Ucraineni, are în față Piața Boris Nemțov și lângă, Parcul Anna Politkovskaia.

13:00 - FSB a anunțat că a arestat o persoană cu dublă cetățenie - ucraineană și poloneză, rezident în Harkov și pe care îl acuză de spionaj. Potrivit serviciului de informații rus, persoana ar fi studiat la Moscova și acum spiona jurnaliști și cercetători ucraineni stabiliți în Rusia, care se opun actualei conduceri de la Kiev. -

12:54 - Financial Times a stat de vorbă cu oligarhul rus Pyotr Aven, care povestește cum e viața sa după sancțiuni.

„Afacerea noastră e distrusă. Tot ce am construit 30 de ani e complet distrus. Trebuie să începem cumva o nouă viață”, povestește miliardarul.

El spune că partenerilor de afaceri le e frică să și vorbească cu el iar pe plan personal nu știe ce are voie să facă.

„Am voie să angajez o menajeră sau un șofer? Eu nu conduc… Poate fiica mea vitregă să conducă. Nu înțelegem cum să supraviețuim. (…) Avocații britanici nu vor să lucreze cu rușii, mi s-a spus că este aproape imposibil să schimbăm sancțiunile impuse. (…) E ciudat să fim sancționați doar pentru că ne-am întâlnit cu președintele Rusiei. Noi am încercat să ne ținem departe de politică. Impunerea sancțiunilor e de înțeles, dar tot nu e corect. Dar nu pot să mă plâng, când oamenii mor”, a spus oligarhul.

12:43 - Financial Times scrie că Putin i-a dat personal binecuvântarea lui Roman Abramovici să participe la negocierile de pace cu Ucraina. Oligarhul rus ar fi avut apoi o întâlnire cu înalți funcționari din echipa lui Zelenski.

12:36 - Partidul Rusia Unită și-a deschis un birou în Mariuolul devastat de bombardamente. Partidul numește acest birou ”centru pentru ajutor umanitar”.

12:08 - Trenul Allegro care lega Saint Petersburg de Helsinki nu va mai circula din 28 martie, scrie presa finlandeză.

11:54 - Oficialii locali din orașul asediat Mariupol afirmă că se știe că cel puțin 300 de persoane au fost ucise în atentatul cu bombă de pe 16 martie de la Teatrul Drama.

11:04 - UE va anunța un acord cu SUA pentru a importa mai mult gaz lichefiat, în încercarea de a reduce dependența energetică de Rusia. Potrivit Reuters, SUA vor livra cel puțin 15 miliarde de metri cubi de gaz lichefiat pe an.

10:55 - Un protest inedit are loc pe străzile capitalei Belarusului, Minsk.

Mai multe femei, îmbrăcate în roșu, au defilat cu umbrele galben-albastre și pancarte cu mesaje pro-Ucraina.

09:33 - În discursul susținut în cadrul Consiliului European, Zelenski i s-a adresat direct premierului Ungariei Viktor Orban: ”Ascultă, Victor, tu știi ce se întâmplă în Mariupol? Te rog, dacă poți, să te duci pe faleză și să te uiți la acei pantofi ca să vezi că masacrele se pot repeta în timpurile noastre. Eziți dacă să impui sau nu sancțiuni? Eziți să decizi dacă continui schimburile comerciale cu Rusia sau nu? Nu este timp de ezitări, e timpul deciziilor”.

Zelenski s-a referit la monumentul ”Pantofii de pe faleza Dunării” de la Budapesta, ce serveşte ca memorial şi monument al evreilor maghiari care, în iarna 1944-1945, au fost împuşcaţi pe malurile Dunării de către membrii Partidului Crucilor cu Săgeţi.

09:24 - Facultatea de Jurnalism din Moscova a desființat secția de jurnalism politic, studenții de acolo au fost trecuți la jurnalism social.

09:22 - Un sondaj realizat în Rusia arată că 49% dintre ruși nu cred că le va fi afectată calitatea vieții de retragerea companiilor străine din țară. 25% cred că viața nu le va fi afectată foarte rău și doar 7% cred că le va fi mult mai rău.

09:11 - Serviciile de urgență raportează că un depozit de petrol din satul Kalinovka, din nord-vestul Ucrainei, a fost lovit de bombardamentele rusești și a luat foc peste noapte.

09:07 - Poliţia de Frontieră anunţă că aproape 10.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară joi, în creştere cu 12% faţă de ziua precedentă.

09:05 - Procuratura ucraineană raportează că 135 de copii au murit până acum în urma invaziei Rusiei.

08:55 - Avtovaz, partenerul rus al Renault, va construi maşini Lada fără componente străine, în timp ce autorităţile ruse analizează viitorul producătorului auto de la Moscova, după retragerea din ţară a grupului francez.

08:48 - Rusia ar putea accepta bitcoin ca plată pentru petrol și gaze de la unele state, potrivit unui oficial de rang înalt. Țărilor „prietenoase” li se va putea chiar permise să plătească în monedele lor locale. Afirmaţiile au fost făcute de Pavel Zavalni, care conduce Comisia pentru Energie a Dumei de Stat a Rusiei. Acesta a numit China și Turcia printre țările care „nu au fost implicate în presiunea sancțiunilor”.

08:36 - Nouă companii energetice europene și americane au plătit în total 15,8 miliarde de dolari Rusiei sub diverse forme de taxe de când această țară a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, a declarat un grup de ONG-uri, citat de CNN.

Au fost luate în considerare redevențele, taxele de export, bonusurile, impozitele și taxele. Toate aceste plăți au fost legale, iar alte companii multinaționale din afara sectorului energetic au făcut, de asemenea, plăți similare către statul rus.

Shell, care este înregistrată în Marea Britanie, a trimis 7,85 miliarde de dolari, cea mai mare sumă dintre companiile enumerate. Ea a fost urmată de ExxonMobil, cu sediul în SUA (2,81 miliarde de dolari). Două companii înregistrate în Germania, Wintershall și Wintershall DEA, care între timp au fuzionat, au plătit un total combinat de 2,86 miliarde de dolari. BP, compania multinațională britanică de petrol și gaze, a plătit 817 milioane de dolari.

08:29 - Rachetele rusești înregistrează ă o rată de eșec de până la 60%, au afirmat mai mulți oficiali americani anonimi într-un raport al Reuters. Eșecurile pot avea de o sumedenie de cauze, de la incapacitatea de lansare la eșecul de a exploda la impact. Asta ar putea explica ritmul lent al invaziei Rusiei, care durează de o lună.

Potrivit SUA, Rusia a lansat cel puțin 1.100 de rachete de la începutul războiului.

08:13 - Vicemareșalul Mick Smeath, atașatul Londrei pentru Apărare la Washington, a declarat că serviciile de informații britanice cred că forțele ucrainene au recucerit două orașe la vest de Kiev. Contraatacurile Ucrainei perturbă capacitatea forțelor ruse de a se reorganiza și de a relua propria ofensivă împotriva Kievului, a spus Smeath.

07:58 - Luptele intense din jurul Izium (est) au lăsat o mare parte din oraș distrusă, spun oficialii orașului, iar noi imagini din satelit dezvăluie amploarea dezastrului.

Imaginile au fost realizate joi de Maxar Technologies şi explicate de CNN. Acestea arată un crater masiv de aproximativ 12 metri într-un câmp din zona centrală a orașului. Clădirea arsă a unei școli se află pe o parte a craterului, cu un teren de fotbal pe cealaltă. O parte a unui spital de vizavi se vede tot distrusă.

A satellite image shows a crater in a field in central Izyum.  On one side of the crater is the burnt wreckage of a school, on the other side a football field is visible.  
Foto: Maxar Technologies

Orașul e prins în focul încrucișat, în timp ce Rusia încearcă să facă joncţiunea între zonele deja cucerite dinn regiunea Harkov din nordul Ucrainei cu estul îndepărtat al țării.

Deputatul Max Strelnik a declarat pentru CNN că orașul a fost „complet distrus” de avioanele și artileria rusă, chiar dacă luptele aprige au continuat în interiorul Izium pentru controlul la sol.

A large boiler building and several residential building around it were destroyed.
Foto: Maxar Technologies

07:48 - Elveţia a blocat active ruseşti de circa 5,75 miliarde de franci elveţieni, iar această sumă va creşte probabil.

"Astăzi, pentru prima dată, vă pot oferi un indiciu asupra valorii fondurilor îngheţate. Până în prezent, SECO a fost notificată cu privire la fonduri şi active în valoare totală de aproximativ 5,75 miliarde de franci elveţieni", a declarat Erwin Bollinger, un înalt oficial la Agenţia Secretariatului pentru Afaceri Economice (SECO), care supraveghează sancţiunile.

Activele blocate includ o serie de proprietăţi din cantoane care au servit drept staţiuni turistice.

07:37 - Joe Biden urmează să anunțe astăzi creșterea livrărilor de gaze naturale lichefiate către Europa, pentru a ajuta continentul să scape de depedenţa de energia rusă. El plănuiește să discute problema cu Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, cu puțin timp înainte de a pleca în Polonia, relatează Reuters.

07:23 - Japonia anunţă noi sancţiuni. Numărul total de ruși vizați de înghețarea activelor din Japonia a ajuns la 101, inclusiv Igor Shuvalov, un fost viceprim-ministru și președinte al marii bănci de stat Vneşeconombank, și cinci dintre rudele oligarhului Serghei Chemezov. Exportul de bunuri de lux către Rusia va fi de asemenea interzis.

07:08 - Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev crede că este „prostie” să crezi că sancțiunile occidentale împotriva întreprinderilor rusești ar putea avea vreun efect asupra guvernului de la Moscova. Sancțiunile nu vor face decât să consolideze societatea rusă și nu vor provoca nemulțumirea populației față de autorități, a declarat Medvedev, într-un interviu pentru agenția de presă rusă RIA. Medvedev este acum adjunct al secretarului Consiliului Securităţii Rusiei.

06:54 - Ucraina și-a actualizat lista de necesar militar din partea SUA, potrivit unui document furnizat CNN care detaliază articolele necesare. Ucrainenii au depus liste similare în ultimele săptămâni, dar o cerere recentă pare să reflecte o nevoie tot mai mare de rachete antiaeriene Stinger și rachete antitanc Javelin de fabricație americană – Ucraina spune că are nevoie zilnic de 500 din fiecare.

06:29 - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) afirmă că Ucraina a transmis că forţele ruse bombardează punctele de control din oraşul Slavutîci. E locul unde trăiesc mulţi dintre cei care lucrează la centrala nucleară Cernobîl. Bombardamentele pun în pericol casele şi familiile angajaţilor de la Cernobîl şi împiedică rotaţia în continuare a personalului spre şi de la obiectiv.

06:16 - Liderii statelor UE au cerut crearea unui fond de solidaritate pentru a sprijini redresarea economică a Ucrainei după invazia rusă. Fondul urmează să sprijine Ucraina ca urmare a "distrugerii şi pierderilor enorme" provocate de Rusia, se arată în declaraţia comună a celor 27.

05:52 - Pentru doar câteva secunde, Serghei Șoigu s-a întors joi pe ecranele de televiziune ale rușilor, așezat în caseta din colț a unei teleconferințe cu Vladimir Putin.

Ministrul rus al Apărării, probabil cel mai responsabil pentru efortul de război zdruncinat din Ucraina, nu fusese văzut în public de 12 zile. Nici șeful statului major al forțelor armate ale Rusiei, Valeri Gerasimov. Începuseră să circule zvonuri că ar fi putut fi pedepsiți din cauza strategiei militare greșite, care nu a reușit să cucerească orașe-cheie ucrainene precum Harkov sau Kiev și a aruncat Rusia în izolare economică.

05:36 - Rusia va ieşi din conflictul cu Ucraina mai slăbită şi mai izolată, a declarat un înalt oficial al Pentagonului. Totodată, a mai declarat că Rusia este pe cale să îşi epuizeze muniţia ghidată de precizie şi este mai probabil să se bazeze pe bombe nedirijate şi pe artilerie.

05:16 - ONU spune că ucrainenii sunt reținuți în mod arbitrar și supuși mutărilor forțate în zonele controlate de ruși.

Cel puțin 36 de cazuri de detenții civile au fost verificate de ONU, familiile fiind adesea lăsate fără nicio informație despre soarta celor reținuți, relatează BBC, care a vorbit cu un oficial ONU din cadrul Departamentului pentru Drepturile Omului, care a spus că cei vizați „sunt în mare parte reprezentanți ai comunităților locale, jurnaliști și oameni care au exprimat pozițiile lor pro-ucrainene”.

04:49 - Într-un mesaj video postat pe contul său oficial de Facebook, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat poziţia sa la summit-ul UE, unde le-a mulțumit membrilor Consiliului European pentru sancțiuni împotriva Rusiei, dar a spus că sunt tardive. Dacă sancțiunile ar fi fost preventive, exista șansa ca Rusia să nu fi intrat în război.

„Ați aplicat sancțiuni. Suntem recunoscători. Sunt pași puternici. Dar era puțin târziu”, a spus el.

Zelenski crede că, dacă gazoductul Nord Stream 2 ar fi fost blocat mai devreme, „Rusia nu ar fi creat o criză a gazului”.

Addressed the European Council and the nations of Europe, and stressed that Ukraine had not gone to a foreign land....

Publicată de Володимир Зеленський pe Joi, 24 martie 2022

04:23 - Preşedintele american Joe Biden va vizita, vineri, oraşul Rzeszow, situat la aproximativ 80 de kilometri de graniţa cu Ucraina, în cadrul vizitei în Polonia, a doua etapă a călătoriei sale în Europa.

Venind de la Bruxelles după un maraton de summit-uri, preşedintele SUA va fi primit de preşedintele polonez Andrzej Duda pe aeroportul acestui oraş situat la două ore şi jumătate de Liov, principalul oraş din vestul Ucrainei.

03:45 - Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, a dat asigurări joi că forţele sale au preluat controlul asupra primăriei din Mariupol, după care a publicat o înregistrare video în care este vorba de fapt de o clădire oficială de la periferia acestui oraş din sud-estul Ucrainei asediat de armata rusă.

03:18 - Statul Major al forțelor armate al Ucrainei a publicat cel mai recent raport din teren. Încercarea Rusiei de a încercui orașul Kiev nu a reuşit, în timp ce încercările de a bloca Cernihiv au fost, de asemenea, fără succes.

„[Rusia] va încerca să reia operațiunile ofensive în direcția orașelor Brovary și Boryspil pentru a bloca capitala Ucrainei, orașul Kiev, dinspre est”, se arată în raport. Trupele ruse blochează, de asemenea, orașele Sumî și Harkov și lovesc infrastructura civilă.

02:49 - Klaus Iohannis a fost întrebat, la Bruxelles, dacă România intenţionează să-şi majoreze numărul de militari.

"Acum ştiţi că în CSAT s-a luat decizia şi ea a fost asumată de politicieni să creştem cheltuiala pe Apărare de la 2%, cât este acum, la 2,5%, însă până la sfârşitul anului se va lucra la un plan care, evident, când este gata, va fi prezentat publicului şi atunci vom spune unde vom investi aceşti bani suplimentari.

Este posibil, încă o dată posibil, dar nu există o decizie, să se crească numărul de militari activi, dar cred că este destul de clar că noi vom avea la dispoziţie bani mai mulţi pentru instalaţii defensive mai performante, ca să zic aşa", a afirmat Iohannis.

02:30 - Rusia anunță că vrea să deschidă un coridor umanitar pentru 67 de nave internaţionale din 15 țări care sunt blocate în porturile ucrainene. "Subliniem încă o dată că Federaţia Rusă nu prezintă niciun pericol pentru libertatea navigaţiei civile", a susținut șeful Centrului de control al apărării naţionale din Rusia, Mihail Mizinţev.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇