Rusia anunță că va deschide azi un coridor în porturile ucrainene pentru 67 de nave străine

Rusia anunță că va deschide azi un coridor în porturile ucrainene pentru 67 de nave străine

Rusia a anunţat că va deschide vineri un coridor umanitar pentru 67 de nave internaţionale care erau blocate în porturile ucrainene.

Şeful Centrului de control al apărării naţionale din Rusia, Mihail Mizinţev, a declarat într-un comunicat că aceste nave provin din 15 ţări şi nu pot părăsi în siguranţă porturile Nikolaiev, Cernomorsk, Ociakov, Odesa şi Iujne, transmite EFE.

"Federaţia Rusă creează un coridor umanitar ce reprezintă un traseu sigur pentru traficul din zona cu nave, situată la 32 de kilometri sud-est de portul Cernomorsk (Ilicevsk)", a spus Mizinţev.

ADVERTISING

Lungimea coridorului umanitar este de 148 de kilometri spre sud-vest, iar lăţimea este de 5,5 kilometri, a explicat el.

Coridorul va fi deschis zilnic de la 05:00 la 16:00 GMT începând de mâine (vineri), a adăugat el.

"Subliniem încă o dată că Federaţia Rusă nu prezintă niciun pericol pentru libertatea navigaţiei civile", a susținut Mizinţev.

"Facem apel la întreaga comunitate internaţională, inclusiv la Organizaţia Maritimă Internaţională, să influenţeze partea ucraineană şi să ia măsuri eficiente cu scopul de a debloca şi a asigura plecarea în siguranţă a navelor statelor străine din porturile ucrainene", a adăugat el.

ADVERTISING

Război în Ucraina, Ziua 30 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Reamintim că Rusia nu a respectat o parte dintre angajamentele luate cu privire la organizarea coridoarelor umanitare deschise anterior pentru ca civilii să poată pleca în siguranță din localitățile aflate sub tirurile armelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇