Uniunea Europeană și Statele Unite au semnat un acord pentru livrarea de gaz lichefiat, în încercarea de a fi redusă dependența energetică a europenilor de Rusia.
Potrivit Reuters, detaliile acordului urmează să fie făcute publice în cursul zilei de vineri. Joe Biden se află și azi la Bruxelles, după ce a participat joi la summit-urile NATO și G7.
Potrivit unei note transmisă de Casa Albă, SUA se angajează să exporte suplimentar în Europa cel puțin 15 miliarde de metri cubi de gaz lichefiat în 2022, urmând ca pe viitor volumul să crească.
Obiectivul pe termen lung este ca până în 2030 să se ajungă la livrarea a aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaz lichefiat pe an.
Liderii europeni discută vineri și ce alte măsuri pot fi luate pentru a scădea dependența de Rusia, dar și pentru a ține în frâu prețurile, care deja i-au împovărat peste măsură pe cetățenii europeni.
Germania și Olanda sunt țările care încearcă să obțină o amânare cât mai mare a acestor măsuri.
SUA au interzis deja importurile de gaz, petrol și cărbune din Rusia, iar Marea Britanie a anunțat o măsură similară pentru gaz, dar etapizată, până la finalul anului.
Situația în UE însă este diferită, având în vedere că multe țări din blocul comunitar își asigură mare parte din necesar din Rusia. Țara condusă de Putin acoperă 40% din necesarul de gaz al UE, iar Germania este printre statele care se opun cel mai mult impunerii embargoului, alături de Ungaria.
Săptămâna aceasta, Vladimir Putin a anunțat că va furniza în continuare gaze în volumele şi la preţurile convenite, conform contractelor încheiate, doar că statele europene vor trebui să plătească în ruble. Anunțul lui Putin a avut un ecou instant în piață: prețul petrolului a crescut, iar rubla s-a întărit pentru prima oară de la începerea războiului.
Ucraina a făcut apel la liderii UE să nu cedeze și să nu-i plătească în ruble gazul lui Putin. Primul stat care a reacționat a fost Germania, care a transmis Moscovei că impunerea unei asemenea condiții echivalează cu ruperea contractului.